Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Χολστάιν: Η μικρή ελληνο-ολλανδέζα παράγει!

Η φυλή Χολστάιν κατάγεται από την Ευρώπη και πρωτοήρθε στη χώρα μας γύρω στη δεκαετία του ΄50
Από τις πιο γνώριμες αγελάδες στον κόσμο, απ΄ αυτές που φιγουράρουν σε εφημερίδες και περιοδικά, δεν έχουν μόνο φωτογένεια αλλά είναι και οι πιο …παραγωγικές.
Αυτές οι αγελαδίτσες λοιπόν, που φιγουράρουν παντού είναι ό,τι πρέπει για κάποιον που θέλει ν΄ ασχοληθεί επιχειρηματικά με την Γαλακτοπαραγωγή, η οποία όμως είναι γι΄ ανθρώπους, που έχουν ρευστό. Η αγελαδοτροφία είναι κοστοβόρα, για κάποιον, που θέλει να ξεκινήσει, ενώ το πρόβλημα της εγκατάστασης κι αδειοδότησης των μονάδων, έχει βελτιωθεί αλλά όχι πλήρως επιλυθεί.
Η φυλή Χολστάιν κατάγεται από την Ευρώπη και πρωτοήρθε στη χώρα μας γύρω στη δεκαετία του ΄50. Η κύρια ιστορική εξέλιξή της έλαβε χώρα σε δύο βόρειες περιοχές της σημερινής Ολλανδίας (The Netherlands), τη Βόρεια Ολλανδία (North Holland) και τη Φρισλανδία (Friesland) όπου επιλέγονταν επί αιώνες με στόχο την υψηλή γαλακτοπαραγωγή.
Η εξέλιξη της φυλής συνεχίσθηκε στο Νέο Κόσμο, όπου η πρώτη ασπρόμαυρη αγελάδα αφίχθηκε στη Βοστόνη, περίπου στα 1850, με ένα Ολλανδικό ιστιοφόρο. Ακολούθησαν και άλλες εισαγωγές ζώων από την Ολλανδία αλλά οι παραγωγοί των ΗΠΑ διέκοψαν ήδη από το τέλος του προ-προηγούμενου αιώνα τις μαζικές εισαγωγές, ίδρυσαν Ένωση Παραγωγών με δικό τους γενεαλογικό βιβλίο και επιλέγοντας ζώα με υψηλές αποδόσεις διαμόρφωσαν την δική τους φυλή στην οποία έδωσαν το όνομα Χολστάιν. Σήμερα το όνομα αυτό χρησιμοποιείται σε όλες τις χώρες, παράλληλα όμως χρησιμοποιείται και το όνομα Φρίζιαν ή ασπρόμαυρη (-κόκκινη) φυλή.
Χολστάιν: Η μικρή ελληνο-ολλανδέζα παράγει!
 PIXABAY.COM
Η φυλή αυτή έχει επικρατήσει παγκοσμίως και στην Ελλάδα οι περισσότερες οργανωμένες παραγωγικές μονάδες εκτροφής αγελάδων είναι στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Ανατολική Μακεδονία –Θράκη. Πάνω από 22 εκατομμύρια ζώα είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο των καθαρόαιμων της ΕΦΧΕ, στον κόσμο και στις ΗΠΑ είναι περίπου το 20% των ζώων, που εκτρέφονται.

Τιμές

Οι μονάδες είναι οργανωμένες κι όποιος θέλει ν΄ ασχοληθεί πρέπει να έχει κατά νου ότι για να φτιάξει μία οργανωμένη μονάδα ξεκινά με 400.000 – 500.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 1 εκ. ευρώ ή 2 εκ. ευρώ. Η τιμή των αγελάδων εξαρτάται από την ηλικία και το βάρος τους. Οι αγελάδες αυτές έχουν υψηλή τιμή όταν πρόκειται για γαλακτοπαραγωγή αλλά χαμηλή τιμή στα μοσχάρια, τα οποία δυστυχώς δεν απολαμβάνουν υψηλή τιμή για το κρέας τους. Συνήθως η αγορά προτιμά έγκυες μοσχίδες 6-7 μηνών , δηλαδή 2-3 μήνες πριν γεννήσουν, ώστε να προσαρμοστούν στη μονάδα και πληρώνει περίπου 2.000 ευρώ.

Φυσιολογία

Ένα μοσχαράκι όταν γεννιέται ζυγίζει περίπου 50-60 κιλά κατά τη γέννηση, οι δαμάλες σε ηλικία 13 μηνών είναι κοντά στα 380 κιλά ενώ σε ώριμη ηλικία είναι κοντά στα 600 κιλά. Νεαροί ταύροι ώριμοι για αναπαραγωγή είναι κοντά στα 400-450 κιλά αλλά συνήθως προτιμάται πια η τεχνητή σπερματέγχυση. Παρότι οι αγελάδες μπορούν να ζήσουν πολύ περισσότερο η μέση παραγωγική ηλικία ενός ζώου είναι κοντά στα 4-5 χρόνια.
Χολστάιν: Η μικρή ελληνο-ολλανδέζα παράγει!
 PIXABAY.COM

Κύηση

Η κυοφορία διαρκεί περίπου 9 μήνες και τα ζώα αυτά συνήθως κυοφορούν κατόπιν τεχνητής σπερματέγχυσης με στόχο να αποφεύγονται και οι αιμομιξίες και κυρίως να μειώνεται ο κίνδυνος ασθενειών του κοπαδιού. Η ηλικία πρώτου τοκετού είναι κοντά στα 2 έτη κι αυτό εξαρτάται από το ύψος και το βάρος της και η κύησή της διαρκεί περίπου 9 μήνες, ενώ σπάνια γεννά και δεύτερο μοσχαράκι.

Διατροφή

Οι ελληνικές Χολστάιν αγελάδες τρέφονται κατεξοχήν από τριφύλλι και καλαμπόκι , σόγια, ηλιόσπορο , πίτυρο, της ελληνικής χλωρίδας. Σε περίοδο γαλακτοπαραγωγής μία αγελάδα τρώει περίπου 46 κιλά τροφής την ημέρα (ενσίρωμα). Το κόστος διατροφής και πόσιμου νερού είναι υψηλότατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια αγελάδα το καλοκαίρι πίνει περίπου 100 λίτρα νερό.

Γαλακτοπαραγωγή

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, οι αγελάδες στη χώρα μας στις προηγμένες μονάδες παράγουν περίπου 9 -11 τόνους, γεγονός που μας κατατάσσει περίπου στο ίδιο επίπεδο με τους Ευρωπαίους κτηνοτρόφους κατά μέσον όρο. Η περιεκτικότητα σε λίπος, πρωτεΐνη και λακτόζη είναι 3,83%, 3,32% και 4,89% αντίστοιχα και ο μέσος αριθμός σωματικών κυττάρων είναι 396.000.
Χολστάιν: Η μικρή ελληνο-ολλανδέζα παράγει!
 PIXABAY.COM

Επιδοτήσεις

Οι επιδοτήσεις εξαρτώνται από τη χρονιά που μπήκε κάποιος και υπάρχουν αναλόγως ειδικά δικαιώματα κ.ά. αλλά αυτό αναμένεται ν΄ αλλάξει με την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ 2014-20 κι εξαιτίας της αλλαγής του καθεστώτος των ποσοστώσεων.

Ασθένειες

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ιδίως για τις παραγωγικές μονάδες, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα. Πάνω από 2,2 εκ. ευρώ ανήλθαν οι αποζημιώσεις μόνο στον Έβρο, για το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε λόγω της οζώδους δερματίτιδας, η οποία μεταφέρθηκε κατά πάσα πιθανότητα από τη γειτονική Τουρκία.

Προϊόντα

Εκτός από την απόδοση φρέσκου γάλακτος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αξιοποίηση του για την παρασκευή βουτύρου, αγελαδινών τυριών, κρέμας κ.ά. Στα παραπροϊόντα γίνεται αξιοποίηση των δερμάτων της φυλής Χολστάιν αλλά δεν απολαμβάνουν υψηλές τιμές στην αγορά, αφού προτιμώνται δέρματα από κρεοπαραγωγικές φυλές, όπως π.χ. τα λιμουζέν.
Χολστάιν: Η μικρή ελληνο-ολλανδέζα παράγει!


 http://www.news247.gr/