Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Η απόφαση του δήμου Σιντικής και η στοχοποίηση των προσώπων - Του Χρήστου Κατσαρού (Chris Sintiki)

Η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σιντικής σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει εύλογα την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής για την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια.
Όλο αυτό όμως έχει στοχοποιήσει ανθρώπους, που από την πλευρά τους κάνουν τα πάντα για να μην περάσει η συμφωνία και να μην οδηγηθεί η Ελλάδα σε αυτή την ενδοτική πολιτική.
 Έχει παρερμηνευτεί στο σύνολό της η τακτική των ΑΝΕΛ και παράλληλα στοχοποιήθηκε η Υφυπουργός κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, όχι γιατί είναι υπέρ της συμφωνίας, αλλά γιατί δεν αποτόλμησε να ρίξει την κυβέρνηση. Κανένας όμως από τους παρευρισκόμενους του δημοτικού συμβουλίου δεν επιχείρησε να περάσει στη λογική, ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε πιο εύκολα να εξυπηρετήσει τα σχέδια της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας από ένα κυβερνητικό σχήμα που θα μπορούσε αβασάνιστα να προσφέρει τη στήριξή του και την κοινοβουλευτική νομιμοποίηση μέσα από πολιτικούς συσχετισμούς.
Κανείς δεν τόλμησε να πέρασε στη λογική ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι πέρα από τη μετωπική σύγκρουση που ενώ είναι ανέξοδη, δεν σημαίνει ότι είναι και εποικοδομητική και εθνικά επωφελής.
Παρά το γεγονός ότι έχει γίνει σαφές - από την ίδια την Υπουργό, από τον Πάνο Καμμένο και από τα στελέχη των ΑΝΕΛ - πως μία τέτοια πραγματικότητα δεν θα περάσει από την Ελληνική Βουλή όσο αυτοί διατηρούν τη θέση τους στην κυβέρνηση.  Παρά την επισήμανση του υφυπουργού Νίκου Μαυραγάνη, ότι θα ζητηθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, για να περάσει η κύρωση της συμφωνίας το φθινόπωρο, καθώς επίσης ότι δεν έχει καμία ισχύ η συμφωνία, χωρίς αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία, κάποιοι επιμένουν να στοχοποιούν αβασάνιστα την κυρία Κόλλια, προσπαθώντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε, ότι η όλη διαδικασία στοχοποίησής είναι κατευθυνόμενη και θα έχει σαν αποτέλεσμα να αφαιρέσει από την περιοχή ένα πολιτικό πλεονέκτημα, γιατί η παρουσία της υπουργού στην κυβέρνηση αποτελεί προνόμιο των πολιτών της τοπικής κοινωνίας, να παρεμβαίνουν τόσο σε εθνικά ζητήματα όσο και σε ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία.
Παρά τη δικαιολογημένη αγανάκτηση, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πολιτικός συμψηφισμός ενδεχομένως να εκπορεύεται και από κέντρα που επιχειρούν να πλήξουν περισσότερο το πρόσωπο της ίδιας της κυρίας Κόλλια και βάζουν σαν πρόφαση την αποστροφή της τοπικής κοινωνίας, που κατά τα άλλα μπορεί να είναι απολύτως δικαιολογημένη σε ό,τι αφορά το κείμενο που και η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΜΑΘ καταδικάζει απερίφραστα.
Δεν σκέφτηκε ωστόσο κανείς ότι αν η κυρία Κόλλια υποστήριζε, έστω και κατά ελάχιστο, τη συμφωνία δεν θα είχε το ηθικό ανάστημα να διατηρηθεί μέχρι και αυτή τη στιγμή σε μία τέτοια θέση, ενώ με την κίνησή της, φρόντισε να δείξει μία στρατηγική πάνω στην οποία μπορεί να στηριχτεί η προσπάθεια να μην περάσει αυτή η ενδοτική πολιτική που εκφράζεται μέσα από το κείμενο των Πρεσπών.
Άλλωστε αυτή η συμφωνία για να ισχύσει θα πρέπει κατά το άρθρο 1 παράγραφος 4 εδάφιο ζ της συμφωνίας και κατά το άρθρο 14 παράγραφος 1 της Διεθνής Συνθήκη της Βιέννης για τις Κρατικές Συμφωνίες να κυρωθεί από τη Βουλή
Οι μάχες που δίνονται σε επίπεδο πολιτικής δεν είναι αποτέλεσμα μιας θυμικής αντίδρασης, αλλά πολύ περισσότερο μιας συγκροτημένης πολιτικής τακτικής που θα βασίζεται στη ρεαλιστική εκτίμηση της πραγματικότητας.
Κανείς δεν θέλει να παραχωρήσει τα εθνικά δίκαια,  εκείνος που θα πετύχει, όμως, θα είναι αυτός που θα μπορέσει να διατηρήσει το πολιτικό πλεονέκτημα. χωρίς να υποκύψει σε καιροσκοπικές επιθέσεις που έχουν κίνητρα περισσότερο ανταγωνιστικά και λιγότερο εθνικά πατριωτικά.
Οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας έχουν χρέος να συνεκτιμήσουν όλα τα δεδομένα με νηφαλιότητα και να υιοθετήσουν μία στάση που θα είναι επωφελής και πατριωτική τόσο για τη χώρα όσο και για την περιοχή τους.
Διαφορετικά η επιχειρούμενη αποδόμηση οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τόπο, αφού πολλοί καιροσκόποι προσπαθούν να επωφεληθούν του κυβερνητικού αξιώματος χωρίς να έχουν πάντοτε αγνές προθέσεις.

Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Αρθρογράφος της Γραφίδας Σιντικής, του Σερραϊκού Θάρρους και του Θάρρους της Σιντικής
https://grafida-sintikis.blogspot.com/2018/06/blog-post_104.html