Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Το μέλλον και οι προοπτικές των μαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αγ. Αναργύρων που λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ

Συνάντηση της Βουλεύτριας Ε. Σκούφα με τους μαθητές


Η Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα και μέλος της Ειδικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των Ναρκωτικών, επισκέφτηκε στις 30/5 το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγίων Αναργύρων (Παράρτημα Αθηνών) που λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

Η Βουλεύτρια παρακολουθώντας την πλούσια δραστηριότητα του σχολείου, από την σχολική ηλεκτρονική εφημερίδα autoektimisi.blogspot.gr, αλλά και από την έντυπη περιοδική έκδοση "ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ" που εκτυπώνεται και διανέμεται με ευθύνη του ΟΚΑΝΑ, θέλησε να δει από κοντά αυτό το ζωντανό παράδειγμα εκπαιδευτικής και κοινωνικής ένταξης ανθρώπων που συναντήθηκαν στο παρελθόν με το φαινόμενο της εξάρτησης. 

Η κα Σκούφα με πολύ ενδιαφέρον ρώτησε για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου, για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν, για τις εντυπώσεις από τη φοίτηση και για τις μελλοντικές προσδοκίες των μαθητών. Δεσμεύτηκε να βοηθήσει στη διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων του σχολείου, τα οποία συζητήθηκαν διεξοδικά.


Οι δράσεις και ο στόχος του σχολείου

Έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές, αλλά και τα στελέχη του ΟΚΑΝΑ που υποστηρίζουν το σχολείο τόσο για την σημασία στην πορεία της "επιστροφής" των θεραπευόμενων του ΟΚΑΝΑ που το παρακολουθούν, αλλά και για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον 3ο χρόνο λειτουργίας του. 

Αναφέρθηκε το θέμα της έγκαιρης πρόσληψης των ωρομισθίων καθηγητών, αλλά και η ανάγκη της σταθερότητας του προσωπικού γι΄ αυτό το πλαίσιο.

Με επίταση τέθηκε το κτηριακό πρόβλημα και παρουσιάστηκαν προτάσεις για την μεταφορά του σχολείου σε ένα τυπικό σχολικό κτήριο με προαύλιο και άλλες προδιαγραφές.

Αναφέρθηκε ακόμη πως για κάποιους μαθητές η ανάγκη καθημερινής σίτισης, εκτός από θέμα κοινωνικής αλληλεγγύης είναι και θέμα πρακτικό, αφού το πρωί είναι σε θεραπευτικά προγράμματα και το απόγευμα στο σχολείο κινούμενοι αρκετά μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.


Ανάγκη ίδρυσης λυκείου

Τέλος, ζητήθηκε να ξεπεραστούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ιδρυθεί από το Σεπτέμβριο και βαθμίδα Λυκείου σε συνεργασία του ΟΚΑΝΑ με το Υπουργείο Παιδείας με βάση το παράδειγμα του "18 Άνω".

Μαθητές: «Το δεύτερο σπίτι μας»

Πάντως οι μαθητές είπαν ότι παρά τα προβλήματα το σχολείο είναι "το δεύτερο σπίτι τους" και ένα πλαίσιο που με την καθημερινή παρουσία τους σε αυτό, τους βοήθησε μετά την περιπέτειά τους να "ονειρευτούν" ξανά την ζωή τους και να αρχίζουν να οργανώνουν το μέλλον τους. Σε ό,τι αφορά το μέλλον τους, οι μαθητές έχουν αρχίσει να σκέφτονται την δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης, στην οποία ο ΟΚΑΝΑ, αλλά και άλλοι θεσμικοί φορείς θα μπορούσαν να συνεχίζουν να προσφέρουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και επαγγελματική κατάρτιση, έτσι ώστε παράλληλα με την αρχική απασχόληση την τόσο σημαντική γι' αυτούς, να συνεχίσουν να παίρνουν και άλλα εφόδια.