Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Δήμος Κατερίνης - "Εαρινές Ημέρες Μουσών" Εστίας Πιερίδων Μουσών - Ταξίδι για την Κατερίνη: Έκθεση ζωγραφικής του Αθανάσιου Σταθακόπουλου στην Αστική Σχολή

 «ΕΑΡΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΩΝ 2018» -  ΕΣΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ

Με την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης, σε συνδιοργάνωση με τον  Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ)  και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος
  


Ταξίδι για την Κατερίνη: Έκθεση ζωγραφικής του Αθανάσιου Σταθακόπουλου στην Αστική Σχολή


Τη νέα έκθεση ζωγραφικής του Αθανάσιου Σταθακόπουλου με τίτλο "Ταξίδι για την Κατερίνη",  η οποία φιλοδοξεί να μας ταξιδέψει ζωγραφικά στην Κατερίνη και την Πιερία παρουσιάζουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Εαρινές Ημέρες Μουσών 2018, η Εστία Πιερίδων Μουσών και ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης.


Ο ζωγράφος ορμώμενος από το ομώνυμο τραγούδι "Το τρένο φεύγει στις οκτώ, ταξίδι για την Κατερίνη..." σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, μεταφέρει στον καμβά την ατμόσφαιρα της πολυτραγουδισμένης γενέτειράς του.


Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ στην Κατερίνη και
θα διαρκέσει από 21 έως 27 Μαΐου 2018.
Τα εγκαίνια θα τελεστούν την Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 στις 7μμ.
Ώρες λειτουργίας, 10πμ - 2μμ και 6μμ - 10μμ.


Η διαδρομή

Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του '80 όταν o ζωγράφος Αθανάσιος Σταθακόπουλος αποφάσισε να συνεχίσει απερίσπαστος το έργο του στην Κατερίνη, ακολουθώντας έναν ανεπιτήδευτο τρόπο ζωής και έκφρασης. Έχοντας πια καταλήξει στο τι ζητούσε, ακολούθησε με συνέπεια μια εξελικτική πορεία, με εφόδια την αγάπη του για τη ζωγραφική και τις γνώσεις που είχε μαθητεύοντας σε παλιούς ζωγράφους.


Η ζωγραφική του πορεία αρχίζει πολύ νωρίτερα, γύρω στα 1960, πλάι στον ζωγράφο Αναστάσιο Γκόγκο, ο οποίος αμέσως τον ξεχώρισε και τον ενέπνευσε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την ζωγραφική, χωρίς να συμβιβάζεται με οτιδήποτε τον αποσπούσε από αυτήν.


Έχοντας λοιπόν ζήσει στην Κατερίνη, είδε πως ήρθε πλέον η ώρα να συνοψίσει την ιστορία της πόλης του στον καμβά, όχι απλώς για να θυμίσει, αλλά για να προτείνει στον σύγχρονο άνθρωπο έναν διαχρονικό τρόπο ζωής. Η έκθεσή του με θέμα "Ταξίδι για την Κατερίνη" αποτελεί μια σύνοψη ενός δρόμου, μέσα στον οποίο το φιλότεχνο κοινό θα αναγνωρίσει πτυχές της δικής του πορείας.



Η ταυτότητα της έκθεσης

Η σημερινή Κατερίνη, αν θέλει να την θυμούνται, χρειάζεται οπωσδήποτε και η ίδια μια υπενθύμιση του παρελθόντος της. Οι δρόμοι που πατάμε στρωθήκαν πάνω σε παλαιότερους χωμάτινους. Στα σπίτια που κατοικούμε, κάποτε διέμεναν άλλοι κι εμείς είμαστε παιδιά κι εγγόνια εκείνων των ανθρώπων.
Όμως, τι σχέση μπορούμε να έχουμε εμείς, οι σύγχρονοι, με τους παλιούς και με τον τρόπο ζωής τους; Κι ακόμη, τι ελπίδα έχουμε να αφήσουμε κάτι αξιομνημόνευτο να μας συνδέει με τους επόμενους;


Αυτά τα ερωτήματα έρχεται να εξετάσει η έκθεση ζωγραφικής "Tαξίδι για την Κατερίνη" και δεν αρκείται σε μια διήγηση των περασμένων απλώς για να γοητεύσει με νοσταλγία. Αποτυπώνοντας το κάλεσμα της πόλης προς εμάς, τους ανθρώπους του 2018, συνδυάζει τις εποχές ώστε να προτείνει κάτι για το μέλλον, αποκαλύπτοντας πρόσωπα και στιγμές που δείχνουν ότι το ιδανικό είναι τελικά εφικτό.


Επιβιβαστείτε στο μοναδικό αυτό ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα έργα του Αθανάσιου Σταθακόπουλου, του ζωγράφου, που συνυφάνθηκε όσο λίγοι με την ιστορία της Κατερίνης.
  

Βιογραφία

Ο ζωγράφος Αθανάσιος Σταθακόπουλος γεννήθηκε το 1942 στην Κατερίνη. Οι γονείς του κατάγονταν από την Ανατολική Θράκη.
Έλαβε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον Καθηγητή Τεχνικών Χαράλαμπο Τσομίδη και στη συνέχεια μαθήτευσε και εργάστηκε για οκτώ χρόνια (1959-1966) κοντά στον καταξιωμένο ζωγράφο Αναστάσιο Γκόγκο, αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στις προσωπογραφίες. 
Από το 1967 διατηρεί ατελιέ ζωγραφικής στην Κατερίνη, καθώς το έμφυτο ταλέντο του δεν μπορεί να συμβιβαστεί και επιλέγει τη ζωγραφική ως κύριο και μόνο επάγγελμά του. Είναι από τους λίγους, αν όχι ο μοναδικός, εν ζωή ζωγράφος στην Κατερίνη που ζωγραφίζει επαγγελματικά πάνω από 50 χρόνια.
Ταξιδεύει στο Παρίσι, στο Άμστερνταμ, στο Μόναχο και επισκέπτεται πινακοθήκες άλλων χωρών ορμώμενος από την αγάπη του για την τέχνη. Παράλληλα, φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λαμίας σε συνεργασία με τον Καθηγητή του πανεπιστημίου Πατρών κ. Κουτσαφτίκη.
Την πενταετία 1976-1980 διδάσκει ζωγραφική στα Ν.Ε.Λ.Ε. Πιερίας και οργανώνει αξιόλογες ομαδικές εκθέσεις με μαθητές του.
Το 1978, επελέγη στην Ειδική Νομαρχιακή Επιτροπή αξιολόγησης και προώθησης των καλύτερων μαθητικών πινάκων των σχολείων του Νομού Πιερίας, ώστε να συμμετάσχουν στην Έκθεση παιδικής ζωγραφικής που διοργάνωσε το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος στα πλαίσια των “Δημητρίων” Θεσσαλονίκης.
Το 1980 με τον αείμνηστο ζωγράφο Ευάγγελο Χαριτόπουλο ιδρύει τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Ν. Πιερίας, στον οποίο διετέλεσε Πρόεδρος την οκταετία 1984-1991.
Το 1984, λαμβάνει μέρος σε εκπομπές της ΕΡΤ με τίτλο “Δημιουργοί στην Περιφέρεια” με τον Καθηγητή αρχαιολογίας του ΑΠΘ Δημήτριο Παντερμαλή, τον ζωγράφο Αναστάσιο Γκόγκο, τον φιλόλογο Γεώργιο Ράπτη, τον λογοτέχνη Νικόλαο Χριστοφορίδη και τον ποιητή Άγγελο Αγγελίδη, καθώς και στην εκπομπή της ΥΕΝΕΔ “Μία πόλη, μια ιστορία”
Από το 1991 λειτουργεί υπ’ ευθύνη του Εργαστήρι Μαθημάτων Ζωγραφικής για κάθε ηλικία και Ελευθέρου Σχεδίου για υποψηφίους της σχολής Καλών Τεχνών και του Πολυτεχνείου, με πολλές επιτυχίες.
Η καλλιτεχνική του παρουσία είναι έντονη έως σήμερα με σειρά ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κατερίνη, Δράμα και σε πολλές άλλες πόλεις.
Έργα του Αθανάσιου Σταθακόπουλου βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε Δημόσιους χώρους και Οργανισμούς.
Είναι παντρεμένος με την Δώρα Σιδηροπούλου και έχουν μία κόρη.