Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

«Χάντρες» για τους ιθαγενείς ….

  
Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την ενημερωτική εκδήλωση της
Περιφέρειας Αττικής που οργανώθηκε από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής στην έδρα του Συλλόγου (Λ. Πορφύρα 4, 13674 ΑΧΑΡΝΑΙ, 210 2467866), στο Μενίδι, στις 9/5/2018, την Ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Αττικής και στα τέσσερα στελέχη της που παρακολουθούμε από τις 14/3/2018, όταν ξεκίνησαν αυτές της ενημερώσεις στα Μέγαρα. Έκτοτε τους ακούσαμε στον Ασπρόπυργο (15/3/2018), ενώ έγιναν ενημερωτικές εκδηλώσεις στον Μαραθώνα (22/3/2018) στην Παιανία (23/3/2018) και στις Ερυθρές (4/5/2018). Από ότι διαβάσαμε η εξαιρετική αυτή ενημερωτική προσπάθεια θα ολοκληρωθεί στις 16/5/2018 στα Κύθηρα.
Το αντικείμενο των ενημερωτικών εκδηλώσεων είναι η «Ενημέρωση για τα Σχέδια Βελτίωσης στην Περιφέρεια Αττικής», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης για το Υπομέτρο 4.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020 και με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών.
Όπως ειπώθηκε, οι επενδύσεις που θα γίνουν, προϋπολογισμού 9.309.915 ευρώ για την Περιφέρεια Αττικής, έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, την άμβλυνση των επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου, επιδιώκεται, με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες του αγροτικού τομέα, η βέλτιστη και ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων και η επιπλέον ενίσχυση των νέων αγροτών.
Η Περιφέρεια Αττικής κάλεσε τους δυνητικούς δικαιούχους να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις στήριξής τους, με δεδομένο ότι η περίοδος υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι τις 5 Ιουνίου 2018. Η προσπάθεια των στελεχών της Περιφέρειας Αττικής με την προϊσταμένη κα Όλγα Ζαλούμη, και τους Ανδρέα Καλογερόπουλο, Παγώνα Καλλιώρα & Μαρία Μπινιάρη για να ενημερωθούν όλοι είναι συνεχής και εντατική.
Την αποδέχθηκε το πολυάριθμο ακροατήριο, από κτηνοτρόφους της Αττικής, αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους πολίτες, γεωπόνους, όπως ο Δρ Γεώργιος Παπανικολάου (6945291236) και ο κ Γιάννης Κωνσταντόπουλος (6972447364), ακόμα και άλλους αγρότες (ανθοπαραγωγούς, αμπελοκαλλιεργητές και γεωργούς), ενώ με ενδιαφέρον άκουσε τις εξηγήσεις και ο πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια, ΑΘΗΝΩΝ) κ Αθανάσιος Κελμάγερ (6932381604).
Ανάμεσα στο πολυάριθμο ακροατήριο διακρίναμε τον κ Γιάννη Κοντογιάννη (Πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου), τον κ Κώστα Μαντζουράνη (Πρόεδρο της ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ, 6948250720), την κα Νικολέττα Δαρσακλή, τον κ Αλέξανδρο Μόσχο, την κα Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέα Κτηνοτροφικού Συλλόγου, 6906962549), τον κ Σπύρο Σταθάκο, τον κ Ανδρέα Σερέτη και πολλούς άλλους.
Προσπαθώντας να διακρίνουμε πίσω από τις υπερβολικά πολλά και δαιδαλώδη κριτήρια της πρόσκλησης, ίσως μπορούμε να καταγράψουμε:
1.    Τα τελευταία χρόνια οι γραφειοκράτες του Υπουργείου συνειδητοποίησαν ότι ακόμα και η Αττική έχει ύπαιθρο φυσικό χώρο μέχρι και σήμερα, και υπάρχουν και ζουν εκεί αγρότες που την καλλιεργούν, που εκτρέφουν γιδοπρόβατα και ψαρεύουν στις θάλασσές, εξασφαλίζοντας τροφή, πόσιμο νερό, καθαρό αέρα και όμορφο τοπίο, δωρεάν για όλους τους ανθρώπους, ακόμα και τους αστούς ….
2.    Δυστυχώς φαίνεται ότι οι επιλογές του ΥπΑΑΤ είναι να υποστηρίζονται οι αγρότες της Αττικής με την μικρότερη ενίσχυση, ΜΟΝΟ 40% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, αν και υφίστανται την αφόρητη επεκτατική «επίθεση» των αστών για οικοπεδοποίηση και οικιστική «ανάπτυξη».
3.    Το πλέγμα κριτηρίων είναι υπερβολικά πολύπλοκο, και προφανώς δεν απευθύνεται σε πολίτες, αλλά μόνο σε «μυημένους συμβούλους». Πιθανόν πρόκειται για μια νέα εφεύρεση, για να μην φθάνουν οι επιχορηγήσεις στους τελικούς «τάχα» δικαιούχους, αλλά μέσω αυτών και για αυτούς, να συντηρείται ένα απίθανο πλέγμα διοικητικών υπαλλήλων, συμβούλων, αξιολογητών, εκτιμητών, επιστημόνων (δικηγόρων, συμβολαιογράφων, γεωτεχνικών, τοπογράφων, μηχανικών κλπ κλπ).
4.    Μέσω της πιθανής χρηματοδότησης και με αιτιολογία αυτήν, γίνεται προσπάθεια να αποκτήσουν προσωπικότητα υπάλληλοι, μη χρήσιμοι. Έτσι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται κυρίαρχοι του «παιχνιδιού», με το να μην εκδίδουν πχ άδεις ή συγκεκριμένες διαδικασίες, μη σημαντικές, που γίνονται σημαντικές & κρίσιμες, μέσω απαίτησης στην χρηματοδότηση.
5.    Όποιος υποβάλλει αίτηση χρηματοδότησης, και δεν έχει τελειώσει με τις αδειοδοτήσεις, όπως πχ στην Ανατολική Αττική όπου το real estate έχει διαφθείρει σχεδόν όλη την δημόσια διοίκηση, ακόμα και εκλεγμένους, αναλαμβάνει πάρα πολύ σοβαρές προσωπικές οικονομικές ευθύνες. Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος ο αγρότης να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της χρηματοδότησης, εξαρτώμενος από τις ερμηνείες (και τα «κέφια»?…) κάθε περιστασιακού υπαλλήλου … ή και εκλεγμένου … της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας.
6.    Δεν έγινε επαρκώς σαφές το πλαίσιο του «γηπέδου» στο οποίο καλούνται να «παίξουν» οι αγρότες επενδυτές. Η Περιφέρεια «διαφήμισε» αρκετά το πρόγραμμα χρηματοδότησης. Αλλά οι σχεδιαστές είναι πίσω από το Υπουργείο, και οι μελλοντικοί αξιολογητές δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουν σε κάθε πρόταση, όπου όλοι οι κίνδυνοι είναι του αγρότη, και το «μαχαίρι από το καρπούζι» το έχουν άλλοι, αδιόρατοι μέχρι τώρα …
7.    Δεν έγινε αρκετά πειστική η ομαλή ροή της χρηματοδότησης. Οι χρόνοι εκταμιεύσεων ίσως δεν είναι όσο ωραία περιγράφονται και οι ευθύνες θα είναι πάρα πολλές και μόνο του αγρότη, ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ υπεύθυνος …
8.    Τα 9,3 εκ Ευρώ Δημόσιας Δαπάνης δίνουν άνετη πρόβλεψη για 200 περίπου έργα των 100.000€ περίπου στην Αττική.
9.    Μοιάζει ότι οι γενικές δαπάνες και η ταλαιπωρία της διοικητικής πρακτικής λειτουργούν απαγορευτικά για μικρά έργα (κάτω των 20.000€?), ενώ η έλλειψη «χρηματοδοτικής παιδείας» δυσκολεύει πολύ την συμμετοχή των αγροτών της Αττικής.
Τελικά για τους ιθαγενείς αγρότες της υπαίθρου της Αττικής, οι αστοί υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και οι αστοί προαγωγοί του προγράμματος επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Περιφέρειας, κάνουν την δουλειά τους, που όμως μοιάζει σαν να είναι κάποια μορφή «χάντρες» για τους παραγωγούς πραγματικού πλούτου της Αττικής, τους κτηνοτρόφους … ….
Δίνουν όλες τις ευθύνες στους αγρότες, εκθέτουν τους αγρότες σε επενδυτικά όνειρά και αυξάνουν τις «εξουσίες» στους αστούς γραφειοκράτες και τους συνεργαζόμενους «συμβούλους». Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλί