Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Επίσκεψη και σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Λυκείου Λιτοχώρου και του Τεχνικού Κολλεγίου της πόλης Τσάτσακ από την Σερβία

 Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Λιτοχώρου  υποδέχτηκαν  την  Πέμπτη 26 Απριλίου, 25  μαθητές  και  13
εκπαιδευτικούς  του Τεχνικού Κολλεγίου του Τσάτσακ(δευτεροβάθμια εκπαίδευση) έπειτα από πρόσκληση της Διεύθυνσης του σχολείου και του συλλόγου των καθηγητών στο πλαίσιο ολοκλήρωσης προγράμματος εκπαιδευτικής ανταλλαγής  το  πρώτο μέρος του οποίου είχε υλοποιηθεί με την επίσκεψη μαθητών και καθηγητών του ΓΕΛ Λιτοχώρου στο Τσάτσακ από τις 2  έως και τις  5 Δεκεμβρίου 2017.



Το σχολείο μας υποδέχτηκε  σε θερμό κλίμα την αποστολή από τη Σερβία στις 10 το πρωί.H αποστολή γεύτηκε παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν ειδικά για την περίσταση τα μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων . Έπειτα ξεναγήθηκαν από τη διευθύντρια, τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής δήμου Δίου-Ολύμπου και ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών  στις  αίθουσες διδασκαλίας, στη βιβλιοθήκη, στα εργαστήρια, στον αύλειο χώρο προκειμένου να γνωρίσουν τους χώρους του σχολείου αλλά και να αποκτήσουν βιωματική επαφή με την ελληνική σχολική ζωή.


 Στη συνέχεια η αποστολή από τη Σερβία καθώς και όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Λιτοχώρου συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου για να παρακολουθήσουν τα project των μαθητών. Εκεί χαιρετισμό απηύθηνε αρχικά η διευθύντρια του σχολείου Τσιαργαλή Μεταξία η οποία, αφού ευχαρίστησε την αποστολή του Τσάτσακ  για την αποδοχή της πρόσκλησης, τόνισε πως τα δύο σχολεία συνδέει συνεργασία τριών ετών με στόχο την προώθηση και ανάπτυξη σχέσεων φιλίας μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών , την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και την ανάπτυξη της φιλίας στη βάση του σεβασμό των ανθρώπων, των πολιτισμών και των παραδόσεων και των δύο σχολείων. 


Το λόγο πήρε μετά ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δήμου Δίου-Ολύμπου κ.Καλαΐτζής ο οποίος με τη σειρά του, ανέδειξε τη σπουδαιότητα υλοποίησης τέτοιων εκπαιδευτικών πρακτικών από τα σχολεία του Δήμου ενώ ο κύκλος των χαιρετισμών έκλεισε με τον εκπρόσωπο  του σχολείου του Τσάτσακ που ευχαρίστησε το σχολείο μας για την πρόσκληση και τη δυνατότητα που προσφέρεται στους μαθητές του να γνωρίσουν  και να συνεργαστούν με ένα σχολείο του εξωτερικού.


Οι  μαθητές της τεχνικής σχολής του Τσάτσακ παρουσίασαν στην αγγλική γλώσσα τα εξής project:
Game theory(Θεωρία παιγνίων)
History of symbols and mathematics(Ιστορία μαθηματικών συμβόλων)
Sound and noise(Ήχος και θόρυβος)
Τhe golden ratio(H χρυσή αναλογία)
Μusic track on guitar(Ακουστική μουσική)


Oι μαθητές του ΓΕΛ Λιτοχώρου παρουσίασαν στην αγγλική γλώσσα:
Η μάχη στα Βράνια και η Επανάσταση του Ολύμπου-Ένας κοινός αγώνας


 Ακολούθησε γεύμα με φαγητά  παραδοσιακής κυρίως ελληνικής κουζίνας που ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μαθητών της εθελοντικής ομάδας Λυκείου Λιτοχώρου στην αίθουσα του Αγίου Νικολάου για όλους  τους μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.


Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη   στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου καθώς και ξενάγηση στο εκκλησιαστικό μουσείο. Την αποστολή που συνόδευε ομάδα καθηγητών του ΓΕΛ Λιτοχώρου, υποδέχτηκε ο καθηγούμενος της Μονής  πατέρας Μάξιμος Κυρίτσης ο οποίος τόνισε πως οι κοινές θρησκευτικές ρίζες των δύο λαών είναι δυνατόν να αποτελέσουν ένα θεμέλιο  διμερών συμπράξεων. Η επόμενη επίσκεψη αφορούσε το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου με ξενάγηση από τον κ. Τριανταφύλλου Γιάννη, προκειμένου να έρθει η αποστολή σε επαφή με τη ναυτική παράδοση του τόπου μας.
Τη φυσική ομορφιά του Ολύμπου γνώρισε η αποστολή των Σέρβων μαθητών και καθηγητών καθώς η μέρα έκλεισε με ένα σύντομο περίπατο στο φαράγγι του Ενιπέα(λάκο).


Μέσα από τέτοια  εκπαιδευτικά  προγράμματα  οι μαθητές   καλλιεργούν  τις γλωσσικές  και πολιτιστικές  δεξιότητες τους , βγαίνουν από το μικρόκοσμο της σχολικής μονάδας, εξοικειώνονται  με νέα πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα ερχόμενοι σε επαφή με τον πολιτισμό και τη νοοτροπία  συμμαθητών  τους από το εξωτερικό, και θέτουν βάσεις φιλίας και συνύπαρξης για ένα καλύτερο αύριο.