Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Από το Πελίτι για ολόκληρο τον κόσμο

Χρειάζεται να διασχίσει κανείς μόλις σαράντα χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας, κάνοντας μια διαδρομή μέσα σε κατάφυτες εκτάσεις
απίστευτης ομορφιάς γεμάτες πολύχρωμα αγριολούλουδα, κωνοφόρα δέντρα και καταπράσινα λιβάδια, για να φτάσει στη Γη του Πελίτι -στην κοινότητα Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στην ορεινή περιοχή της Δράμας. Εκεί, όπου η φυσική ομορφιά «αιχμαλωτίζει» τις αισθήσεις, ηρεμεί, ισορροπεί και προετοιμάζει το νου και το σώμα να συμμετάσχει σε μια μεγάλη οικογιορτή. Το μαρτυρούν τα εκατοντάδες αυτοκίνητα και τα δεκάδες λεωφορεία από πολλά μέρη της Βόρειας Ελλάδας που μετέφεραν επισκέπτες, αγρότες, περιηγητές εκπροσώπους συνεταιρισμών και απλό κόσμο για να γιορτάσουν μαζί με τους  φίλους του Πελίτι τη δύναμη της μάνα Γης, της φύσης που κάθε χρόνο τέτοια αποχή αναγεννάται.
Αυτή η οικογιορτή, που ξεκίνησε δειλά δειλά πριν από 18 χρόνια, χάρη στην αποφασιστικότητα, την επιμονή και το μεράκι του Παναγιώτη Σαϊνατούδη έχει μετατραπεί σήμερα σε σημείο συνάντησης ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ιδανικά. Αποτελούν τους «φύλακες» των σπόρων, αυτών που έθρεψαν γενιές ανθρώπων, αιώνες τώρα, αλλά που -δυστυχώς- λόγω της παγκοσμιοποίησης και της αστικοποίησης της κοινωνίας τείνουν να εξαφανιστούν. Αυτή είναι η ευθύνη όλων αυτών των ανθρώπων που κάθε χρόνο σπεύδουν στον Πελίτι για να διακηρύξουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Γη είναι η μεγάλη τροφός όλων μας, πέρα από εθνικότητες, πολιτισμούς κουλτούρες, θρησκείες και ιδεολογίες.
Σύμφωνα με τον κ. Σαϊτανούδη, στη διάρκεια της φετινής εκδήλωσης διανεμήθηκαν περισσότερα από 20.000 φακελάκια με ντόπιους σπόρους. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιδρυτής της εναλλακτικής κίνησης Πελίτι σημειώνει: «οι ντόπιοι σπόροι είναι ο πλούτος της κάθε περιοχής πάνω στη γη. Δεν χρειάζονται φυτοφάρμακα, ενώ οι παραγόμενοι καρποί τους είναι βιολογικοί και άριστης ποιότητας. Οι σπόροι που διανέμονται είναι εντελώς δωρεάν κι έτσι οι αγρότες δε χρειάζονται να καλλιεργήσουν τα υβρίδια των διαφόρων εταιρειών, που πολλές φορές είναι γεμάτα φυτοφάρμακα και κάποιες άλλες φορές γενετικά μεταλλαγμένα. Σήμερα, περισσότεροι από 18.000 αγρότες σε όλη την Ελλάδα χρησιμοποιούν τους σπόρους του Πελίτι».
Η 18η Γιορτή του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα και την αχρήματη οικονομία διεξήχθη φέτος μαζί με τη 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων που πρότεινε η κοινότητα του Πελίτι στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση της Χάγης, στην Ολλανδία, τον Οκτώβριο του 2016. Η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων προσελκύει τα δυο τελευταία χρόνια εκπροσώπους οικολογικών, αγροτικών και συνεταιριστικών συλλόγων και ομάδων από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και ξένους, που γοητευμένοι από την ομορφιά της γης του Πελίτι και της ορεινής Δράμας, επισκέπτονται την περιοχή.
Από το Πελίτι για ολόκληρο τον κόσμο
Φέτος, στη 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τη Γουατεμάλα, τη Βενεζουέλα, τη Νότια Αφρική, την Μπουρκίνα Φάσο, την Ινδία και τη Γαλλία. Επίσης, δεκαπέντε τοπικές ομάδες του Πελίτι που δραστηριοποιούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ήρθαν φέτος στη Δράμα, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας σπόρους.
Βασίλης Λωλίδης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ