Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΑΝΤΩΝΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

    Στην αίθουσα του ιστορικού νεοκλασικού κτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού την Κυριακή 25-2-2018 το πρωί πραγματοποιήθηκε
εκδήλωση, με πρωτοβουλία της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού, η βάση της οποίας απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς με καταγωγή από τον Κολινδρό, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Φορέα Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Νικόλαος Λούσης" και τον Καπνικό Συνεταιρισμό "ΝΕΟΚΟΠΑΚ" Κολινδρού,  στην οποία ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Χαραντώνης  Γεωπόνος εξειδικευμένος στη βιολογική φυτοπροστασία, ερευνητής στα ωφέλιμα έντομα της ελληνικής πανίδας. Το θέμα που ανέπτυξε αφορούσε: "Τη Βιολογική Γεωργία ως υπόσχεση για το μέλλον της Γεωργίας".  


    Αντικείμενο της ομιλίας ήταν η παρουσίαση των διαφόρων μεθόδων καλλιέργειας της γης, με έμφαση στη βιολογική γεωργία. Αρχικά αναφέρθηκε στη συμβατική γεωργία, όπως αυτή εφαρμόστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και την «Πράσινη Επανάσταση». Παρουσιάστηκαν οι θετικές της πλευρές (αύξηση παραγωγικότητας της γης, νέες ανθεκτικές ποικιλίες, ευκολία για τον αγρότη) και οι αρνητικές της πλευρές,  που τελικά υπερτερούν των θετικών, με κυρίαρχες αρνητικές επιπτώσεις την μόλυνση του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη ανθεκτικότητας εχθρών και ασθενειών στις χημικές εισροές.
Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης της καλλιέργειας, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα μειονεκτήματα της συμβατικής γεωργίας, μειώνοντας τις χημικές εισροές στις καλλιέργειες. Παρουσιάστηκαν πάλι οι θετικές και οι αρνητικές πλευρές της μεθόδου αυτής. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προσπάθεια ολοκληρωτικού ελέγχου των βιοτικών παραγόντων μιας καλλιέργειας, με την καλλιέργεια σε υποστρώματα (όχι χώμα), σε στεγασμένο χώρο και με τεχνητό φως (city farms, υδροπονία, αεροπονία).

Τέλος, παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές της βιολογικής γεωργίας (αρχή της υγείας, αρχή της οικολογίας, αρχή της ισότητας, αρχή της προφύλαξης). Έγινε αναφορά στα θετικά αλλά και στα αρνητικά της βιολογικής γεωργίας για τον παραγωγό, την κοινωνία και το οικοσύστημα.  Εκτέθηκαν στατιστικά στοιχεία για την αλματώδη ανάπτυξή της στην Ε.Ε. τα τελευταία 15 έτη. Πέρα από μια ανάλυση κόστους-οφέλους, η βιολογική γεωργία είναι η μόνη μέθοδος που υπόσχεται και μπορεί να παραδώσει προϊόντα θρεπτικά και ικανά να στηρίξουν τον ανθρώπινο οργανισμό στον αγώνα του για ζωή.
Η ομιλία έκλεισε με την παρουσίαση φωτογραφικού υλικού με τα βασικά ωφέλιμα για τον γεωργό έντομα και μικροοργανισμούς, μορφές ζωής που είναι σύμμαχοι του στην καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών με βιολογικό τρόπο.

  Άλλη μια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η οποία  οφείλεται αφ' ενός μεν στην αγαστή συνεργασία της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού, του Δήμου Πύδνας Κολινδρού και φορέων της κωμόπολης,  αφ' ετέρου στη συμμετοχή των κατοίκων οι οποίοι αγκάλιασαν από την πρώτη εκδήλωση αυτόν τον θεσμό και οι ερωτήσεις τους προς τον ομιλητή, έδειξαν το ενδιαφέρον και προβληματισμό τους για τη βιολογική γεωργία. 
Η επόμενη εκδήλωση προγραμματίστηκε για την Κυριακή 18-3-2018 και ώρα 17.00' στην αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Πορφύριο, Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Σταυροπηγιακής Μονής Τιμίου Προδρόμου Βεροίας  και θέμα: Ο Επίσκοπος Βράτζης Αγάπιος. Ένας Κολινδρινός επιφανής ιερωμένος και ευεργέτης.