Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΒΡΑΤΖΗΣ ΑΓΑΠΙΟ ΤΙΜΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

 Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο καλαίσθητο νεοκλασικό κτήριο, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, όπου είναι αναρτημένη - πάνω από 100
χρόνια - η προσωπογραφία του επισκόπου Αγαπίου, ενός κολινδρινής καταγωγής επιφανούς ιερωμένου και μεγάλου ευεργέτη, πραγματοποιήθηκε η 26η εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού, με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Πορφύριο, καθηγούμενο της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Τιμίου Προδρόμου Βεροίας και με θέμα: "Ο Επίσκοπος Βράτζης Αγάπιος. Ένας Κολινδρινός επιφανής ιερωμένος και ευεργέτης".


Στην εκδήλωση η οποία συνδιοργανώθηκε εκτός από την Ομάδα Επιστημόνων Κολινδρού και από τη ΔΗ.ΦΟ.Π.Α.Π.Ο.Υ. του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κολινδρού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Νικόλαος Λούσης", ο Γέροντας Πορφύριος ο οποίος ασχολείται με τον ιερομάρτυρα Αγάπιο  από το 2008, ερευνώντας αρχεία τόσο στη περιοχή της Βράτζης Βουλγαρίας όσο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρουσίασε άγνωστα ως επί το πλείστον στοιχεία για τον κολινδρινό ιερωμένο.

 Αρχικά αναφέρθηκε στο βίο του Αρχιεπισκόπου Αγαπίου, ο οποίος γεννήθηκε στον Κολινδρό Πιερίας, περί το 1790. Έλαβε το μοναχικό Σχήμα στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βεροίας. Όπως φαίνεται, από την ιερατική διακονία του στην Μητρόπολη Μεγάλου Τορνόβου, νωρίς μετανάστευσε εκεί και εντάχθηκε στον κλήρο της Εκκλησίας. Σε ηλικία 43 ετών, εκλέγεται και χειροτονείται επίσκοπος της Μητροπόλεως Τορνόβου, με τον τίτλο Βράτσης, Πλεύνης και Ραχόβου, Σε ηλικία 50 ετών συντάσσει την Διαθήκη του, και διαθέτει όλη την χρηματική περιουσία του καθώς και τα αρχιερατικά του άμφια.

Σύμφωνα με έναν πρώτο αλλά πρόχειρο υπολογισμό και σύμφωνα με την Διαθήκη του, μοιράστηκαν περίπου διακόσιες χιλιάδες γρόσια σε διάφορα μοναστήρια, εκκλησίες και πρόσωπα, εκκλησιαστικά και συγγενικά.
Σε ηλικία μόλις 59 ετών, δολοφονείται από τουρκαλβανό, ύστερα από συκοφαντίες των Εβραίων της περιοχής, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, μέσα στον μητροπολιτικό ναό, όπου πριν λίγο είχε τελέσει την αναίμακτη θυσία.

Κατά την σύντομη, 16ετή αρχιερατική του διακονία, έχτισε πολλά ευαγή ιδρύματα, ναούς, αρρεναγωγεία και παρθεναγωγεία, και καλλιέργησε με κάθε τρόπο την παιδεία εν γένει.
Το μαρτυρικό του τέλος τον κατατάσσει στην χορεία των ιερομαρτύρων και ομολογητών της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
Τόνισε ότι η έρευνα για τον Βίο και την Πολιτεία του, δεν τελείωσε. Χρειάζεται να συγκεντρωθούν οι επιγραφές από τους ναούς και τις εκκλησίες που έχτισε και να μελετηθούν.

Χρειάζεται, επίσης, να μελετηθεί η τέχνη και οι περιγραφές των αρχιερατικών του αμφίων και εγκολπίων γενικότερα.
Πρέπει οπωσδήποτε να μελετηθεί ο Κώδικας της Μητροπόλεως Βελίκο Τύρνοβο, καθώς και τα Έγγραφα στα Αρχεία του Οικουμενικού θρόνου, και κάθε άλλο γραπτό στοιχείο που υφίσταται.
Καλό θα είναι να ανοιχτεί ο τάφος του και να ερευνηθεί αν υπάρχει το μαρτυρικό του λείψανο.

Τέλος ο γέροντας Πορφύριος ευχήθηκε να ευρεθούν οι κατάλληλοι ερευνητές, γιατί υπάρχει αρκετό υλικό για έρευνα, ώστε να μάθουμε, έστω και μετά από 170 έτη, τα σχετικά με ένα άξιο τέκνο του Κολινδρού και του Μοναστηριού του Τιμίου Προδρόμου Βεροίας.
Και αυτή η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η οποία  οφείλεται αφ' ενός μεν στην αγαστή συνεργασία της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού, του Δήμου Πύδνας Κολινδρού και φορέων της κωμόπολης,  αφ' ετέρου στη συμμετοχή των κατοίκων οι οποίοι αγκάλιασαν από την πρώτη εκδήλωση αυτόν τον θεσμό.

Η επόμενη εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για το:
Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:30, στην Αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού:
     ΘΕΜΑ: "Οι ήρωες του 1821 ως άνθρωποι και ενδεικτικές όψεις του σύγχρονου πατριωτισμού".
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Αντώνης Μπιτσιάνης, φιλόλογος, συγγραφέας, ιστορικός.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με επετειακά τραγούδια, η Δημοτική Χορωδία Κολινδρού "Αλέξης Ζορμπάς" με τη Φιλαρμονική Κολινδρού, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικής Βαγγέλη Μπουσμαλή.