Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

11ο Περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική Ανασυγκρότηση Κ. Μακεδονίας

 11ο Περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική Ανασυγκρότηση Κ. Μακεδονίας
Πιερία: Έτοιμο το Π.Δ για τον Όλυμπο, αλλαγές στους Φορείς Διαχείρισης, στο τελικό στάδιο το Π.Δ ΠΟΑΥ Πιερίας


Την πρώτη μέρα των εργασιών του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση με τίτλο «Κεντρική Μακεδονία: Πόλος ανάπτυξης – Πύλη συνεργασίας», που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη, παρακολούθησε η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, στη διάρκεια του οποίου έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις για την Πιερία.  Στην πρώτη συνεδρία με ομιλητές τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και θέμα τα ενεργειακά δίκτυα, περιβαλλοντική πολιτική και χωροταξία, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις τομές που έγιναν από το ΥΠΕΝ το 2017.
Δασικοί χάρτες – Πρώτη η Πιερία και η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η ανάρτηση δασικών χαρτών για το 35% της χώρας, η οποία διήρκησε συνολικά οκτώμισι μήνες, ενώ στις 30 Οκτωβρίου ξεκίνησε η ανάρτηση στο 17% της χώρας. Σε λιγότερο από 10 μήνες η συνολική ανάρτηση των δασικών χαρτών αγγίζει το 52%, όταν τα προηγούμενα 40 χρόνια η ανάρτηση έφτασε μόλις στο 1,12%. Η κύρωση των δασικών χαρτών στις 21/12/2017 έφτασε στο 32% της χώρας (η διαδικασία κράτησε μόνο 11 μήνες), όταν τα προηγούμενα 40 χρόνια είχαν κυρωθεί χάρτες μόνο στο 0,81% της χώρας. Η Κεντρική Μακεδονία είναι πρωτοπόρα σε αυτό τον τομέα, καθώς η κατάρτιση δασικών χαρτών έχει ολοκληρωθεί για το σύνολο της ΠΚΜ και δεν υπάρχει πλέον εκκρεμότητα σε αυτόν τον τομέα.


Δασικοί χάρτες και καστανοπερίβολα στην Πιερία
Πολλές φορές τέθηκε το ζήτημα της εκμετάλλευσης των καστανιών και της παραγωγής κάστανου από τοπικούς φορείς της Περιφέρειας και ιδίως της ΠΕ Πιερίας. Το ΥΠΕΝ με παρεμβάσεις στηρίζει την ανάπτυξη των καστανοπερίβολων καθώς: Μέσω εγκυκλίου του ΥΠΕΝ έχει ξεκαθαριστεί ότι εκτάσεις στο Δασικό Χάρτη που είναι χαρακτηρισμένες ως ΔΔ, δηλαδή δάση ή δασικές, μπορούν να επιδοτούνται εφόσον καλλιεργούνται δενδροκομικώς με δασικά είδη όπως καστανιές. Οι παραγωγοί απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση λήψης βεβαίωσης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για τον μη αρχαιολογικό χαρακτήρα της περιοχής όπου βρίσκεται το καστανοπερίβολο. Το παραπάνω αντικαταστάθηκε από την υποχρέωση του παραγωγού να ειδοποιεί την αρχαιολογική υπηρεσία όταν υπάρχει ένδειξη αρχαιολογικού ευρήματος στην περιοχή. Τέλος, καθορίστηκε μέγιστη κλίση 45% για την εκμετάλλευση των καστανοτεμαχίων, αυξάνοντας την από το 25% που ίσχυε.
Νομιμοποίηση 4 καταφυγίων
Για την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής μηχανής του δάσους, με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων δόθηκαν δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων, που για πολλά χρόνια παρέμεναν μπλοκαρισμένες. Για παράδειγμα την προηγούμενη χρονιά με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις νομιμοποιήθηκαν 10 ορειβατικά καταφύγια σε όλη την χώρα, μεταξύ των οποίων 4 καταφύγια στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3 στον Όλυμπο και 1 στα Πιέρια Όρη.
Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
Το νέο θεσμικό πλαίσιο δημιουργήθηκε με σκοπό να λειτουργήσει μαζί με την κοινωνία και όχι χωριστά από αυτή. Με αυτό το μοντέλο κοινής συνευθύνης θα λειτουργήσουν οι πέντε πλέον ΦΔΠΠ της Κεντρικής Μακεδονίας, αριθμός που μαρτυρά και το τεράστιο απόθεμα φυσικού πλούτου. Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, μετονομάζεται σε «Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου», ο οποίος αναλαμβάνει στο εξής 15 περιοχές του Δικτύου Natura 2000, μεταξύ των οποίων και προστατευόμενες περιοχές της χερσονήσου της Κασσάνδρας, καθώς επίσης και μια σημαντική θαλάσσια περιοχή (μη ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000), που περιλαμβάνει τον Θερμαϊκό Κόλπο (από τη γραμμή αιγιαλού) και ορίζεται προς νότο από την ευθεία που ενώνει το νοτιότερο άκρο της Αλυκής Κίτρους με το νοτιότερο άκρο της Λιμνοθάλασσας Επανωμής.  Επίσης ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, αναλαμβάνει συνολικά πέντε (5) περιοχές του Δικτύου (Όλυμπος, όρος Τίταρος, Πιέρια όρη, Κάτω Όλυμπος – Καλλιπεύκη, όρος Γοδαμάνι και κοιλάδα Ροδιάς).
Έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα του Ολύμπου
Στις αρχές Οκτωβρίου 2017 προκηρύχτηκε έργο 17,5 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων, και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές Natura 2000. Στόχος του έργου είναι να αντιμετωπίσει χρόνιες ελλείψεις μέσω: της οριοθέτησης και διασφάλισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, και του καθορισμού ζωνών χρήσεων γης και δραστηριοτήτων εντός προστατευόμενων περιοχών. Ήδη τα Σχέδια Προεδρικού Διατάγματος του Ολύμπου και του Δέλτα του Αξιού-Αλιάκμονα-Λουδία βρίσκονται σε φάση τελικής επεξεργασίας από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, και πρόκειται να αποσταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


Μυδοκαλλιέργειες
Μια από τις βασικότερες παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής του Θερμαϊκού είναι και η καλλιέργεια μυδιών. Συνολικά, η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, με ετήσια παραγωγή άνω των 25.000 τόνων και σε ποσοστό τουλάχιστον 80% προερχόμενη από περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να αδειοδοτηθούν νέες μονάδες υδατοκαλλιέργειας, αλλά και να αυξηθεί η δυναμικότητα των υφιστάμενων νόμιμων μονάδων αποτελεί η ίδρυση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), καθώς και Φορέα Διαχείρισης της ΠΟΑΥ, όπως προβλέπεται και από την κείμενη νομοθεσία. Σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί με θέμα την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της αδειοδότησης και της νομιμοποίησης της λειτουργίας των μυδοκαλλιεργειών στο Θερμαϊκό κόλπο, συμφωνήθηκαν ομόφωνα μια σειρά δράσεις, όπως:
Η άμεση προώθηση από το ΥΠΕΝ του Σχεδίου ΠΟΑΥ Πιερίας και έκδοση Π.Δ.
• Η δέσμευση των ενδιαφερόμενων ΟΤΑ για την άμεση συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού Κόλπου και ακόλουθη υποβολή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού Κόλπου στο ΥΠΕΝΗ.
• Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου που θα προβλέπει τη θέσπιση κριτηρίων μοριοδότησης της μίσθωσης νέων μονάδων μυδοκαλλιέργειας, με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
• Η υλοποίηση της εθελοντικής διαδικασίας μετεγκατάστασης των νόμιμων υφιστάμενων μονάδων στις προβλεπόμενες θέσεις των ΠΟΑΥ Πιερίας & Θερμαϊκού Κόλπου, έως τη θεσμοθέτησή τους, με ταυτόχρονη αποξήλωση των παλαιών μονάδων, σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατάξεις.
Στο τελικό στάδιο το Π.Δ ΠΟΑΥ στην Πιερία
Επίσης, σχετικά με το ζήτημα θεσμοθέτησης ΠΟΑΥ σε περιοχές του Θερμαϊκού Κόλπου, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος  για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση ΠΟΑΥ στη θαλάσσια περιοχή της ΠΕ Πιερίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΝ και του ΥΠΑΑΤ. Τέλος, βάσει συμφωνίας μεταξύ του ΥΠΕΝ και των ΟΤΑ της περιοχής του Θερμαϊκού, τον Νοέμβριο 2017 συστήθηκε ο νέος Φορέας διαχείρισης με την επωνυμία «Δίκτυο Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Θερμαϊκού Κόλπου Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» και διακριτικό τίτλο «Δίκτυο ΠΟΑΥ Θερμαϊκού ΑΜΚΕ».