Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Μαρία Μίχου: "Οι επιπτώσεις της ανεργίας και του δημογραφικού προβλήματος στο ασφαλιστικό"

Οι επιπτώσεις της ανεργίας και του δημογραφικού προβλήματος  στο ασφαλιστικό
Tο     σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις τις επόμενες δεκαετίες .  Το  2050 οι Έλληνες θα είμαστε 9 εκατ. περίπου.Ένας δε  στους τρεις θα είναι 65 ετών και άνω. O πληθυσμός  στη χώρα μας μειώνεται  και γερνάει. Αυτό που προκύπτει είναι ότι στη  χώρα μας, όσοι δεν εργάζονται μητέρες παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας και  άνεργοι είναι διπλάσιοι από αυτούς που εργάζονται. Αντιλαμβανόμαστε ότι απαιτείται αφενός  αντιστροφή των δυσμενών δημογραφικών δεδομένων και αφετέρου  μεγαλύτερη συμμετοχή  των νέων  και  των γυναικών  στην αγορά εργασίας  καθώς και άλλες  πολιτικές για περιορισμό του brain drain.
Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τα περίπου 11 εκατ. πληθυσμού , που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι είναι:
1) στο Δημόσιοι 806 χιλιάδες .
2)στον ιδιωτικό τομέα οι μισθωτοί είναι 1,6 εκατομμύρια.
3) οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κλπ. 1,3 εκατομμύρια.
 4) οι συνταξιούχοι γήρατος κλπ. 2,6 εκατομμύρια. 
 Οι  αιτήσεις δε συνταξιοδότησης που εκκρεμούν είναι  πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες .
Ο κάθε εργαζόμενος,  συντηρεί  με τα εισοδήματά του αλλά κυρίως με  τους φόρους που πληρώνει  2,8 άτομα του πληθυσμού που είτε δεν εργάζονται, είτε απασχολούνται στο Δημόσιο. Μόνο το 43% των γυναικών και το 14% των νέων 15-24 ετών εργάζεται. Αντίστοιχα τα ποσοστά αυτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση  είναι  61% και 33% .
Είναι βέβαιο όμως ότι η αύξηση  της απασχόλησης  προϋποθέτει ένα περιβάλλον δυναμικής ανάπτυξης που θα δημιουργεί, μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, υψηλή ζήτηση για απασχόληση .  Οι τεχνολογικές εξελίξεις που έρχονται θα δημιουργήσουν ασυνέχειες στην αγορά εργασίας, και  θα προκύψει ένα  διαφορετικό μίγμα εξειδικεύσεων των εργαζομένων για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις ανάγκες της αγοράς . Οι εργαζόμενοι εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο και απαιτητικό μελλοντικό εργασιακό περιβάλλον.
Για τους εργαζόμενους δε   καθώς δεν υπάρχει συνταξιοδοτική αποταμίευση  πρέπει να συντηρούν όχι μόνο τους εαυτούς τους  αλλά και τις οικογένειές και  πολλές φορές   και τους ηλικιωμένους.
Οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν το μέλλον με όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια, καθώς οι συντάξεις τους  μειώνονται. Το 2050 θα αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος για κάθε ένα συνταξιούχο.  Ήδη, στη χώρα μας 76.000 άτομα άνω των 64 ετών είναι ενεργά στην αγορά εργασίας Η απασχόληση βέβαια συμβάλει στην ευεξία και μακροημέρευση των ηλικιωμένων. Αντισταθμίζει  σε κάποιο βαθμό την σκληρή πραγματικότητα ενός μη ανταποδοτικού συνταξιοδοτικού συστήματος.
Γενικότερα, είναι κρίσιμο η χώρα να αναπτύξει μία ολοκληρωμένη  στρατηγική δράσεων  για:
(α) τον επαναπατρισμό Ελλήνων της διασποράς (αναστροφή brain drain)
 (β) τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας ώστε να αυξηθούν οι γεννήσεις.
 (γ) την ενεργό γήρανση ώστε να πάψει το συνταξιοδοτικό σύστημα να τιμωρεί συνταξιούχους που δουλεύουν, περικόπτοντας τη σύνταξή τους και αυξάνοντας την μαύρη εργασία.
 Θα πρέπει να γίνει εθνικός στόχος , ο πληθυσμός της χώρας να αυξηθεί σημαντικά   ώστε να αναστραφεί υπέρ των νέων η κατανομή του πληθυσμού. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού, και τέλος, η αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας κρίνονται  άμεσα και αναγκαία.
Η χάραξη της ανάπτυξης με υπευθυνότητα και η σταδιακή μείωση της φορολόγησης της εργασίας και της παραγωγής θα συμβάλλουν ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί  το ασφαλιστικό σύστημα.
                                                                 
Μίχου Μαρία

π. Βουλευτής Πιερίας