Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Μέλι του Ολύμπου - Ένα μέλι «χρυσός»

Του Ηλία Σκυλλάκου

Το μέλι του Ολύμπου θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι από «χρυσό». Κι’ αυτό διότι φέρεται να έχει πανίσχυρες αντιβακτηριακές ιδιότητες αντίστοιχες με αυτές που έχει το πανάκριβο μέλι Manuka που παράγεται στην Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και υποστηρίχτηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

H ιστορία ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια όταν μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας επιχείρησε να μελετήσει τα μέλια της περιοχής του Ολύμπου, να ανακαλύψει τις ιδιότητες τους και να καταγράψει την ποιότητα τους. Δείγματα μελιών συλλέχθηκαν από την περιοχή της Ελασσόνας και άρχισε η συγκριτική έρευνα που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.
Μιλώντας στο Πρακτορείο ο καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Δημήτρης Μόσιαλος τόνισε πως με βάση την μέχρι τώρα έρευνα, το μέλι Ολύμπου έχει αντίστοιχη ή και καλύτερη δράση έναντι κάποιων σημαντικών παθογόνων βακτηρίων, γεγονός που δίνει την δυνατότητα για την αξιοποίηση του. Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος το μέλι Ολύμπου θα μπορούσε να συγκριθεί με το μέλι Manuka το οποίο θεωρείται το καλύτερο αντιβακτηριακό μέλι στον κόσμο και έχει εγκριθεί από διάφορους Οργανισμούς Φαρμάκων για θεραπευτική χρήση. Σημειώνεται πως το μέλι Manuka θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέλια παγκοσμίως, με την τιμή του να φτάνει έως και τα 200 ευρώ το κιλό, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά brandname στον κόσμο.
Το μέλι του Ολύμπου «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιθέματα για άτομα που έχουν έλκη στα πόδια, σε ασθενείς με εγκαύματα, αλλά και μετεγχειρητικά σε ασθενείς που έχουν υποστεί ωτορινολαρυγγολογικές επεμβάσεις. Επίσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις βιομηχανίες τροφίμων ως φυσικό συντηρητικό , αλλά και στην βιομηχανία καλλυντικών», εξηγεί ο κ. Μόσιαλος, προσθέτοντας ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του μελιού οφείλονται «στην εξαιρετική βιοποικιλότητα που υπάρχει στην περιοχή».
Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου της επαρχίας Ελασσόνας Ελευθέριος Γκρίγκας, δηλώνει στο Πρακτορείο ότι οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι της περιοχής αναμένουν το πόρισμα της έρευνας το οποίο θα τους δώσει την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν την υψηλή προστιθέμενη αξία, αλλά και να υπάρξει οργάνωση των μελισσοκόμων σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς. Αντίστοιχα ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Καρέτσος τονίζει την ανάγκη να μελετηθούν τα φυτά απ ́ όπου η μέλισσα συλλέγει το νέκταρ και δίνει αυτές τις εντυπωσιακές ιδιότητες στο μέλι του Ολύμπου.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ
[τεύχος 84, 1 Φεβρουαρίου 2018] – Εβδομαδιαία έκδοση του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων



 https://dasarxeio.com/