Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης: Τρία φαινόμενα θα κάνουν το φεγγάρι εντυπωσιακό!

Τρία φαινόμενα θα κάνουν το φεγγάρι εντυπωσιακό σήμερα, Τετάρτη, με την ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης να είναι μαγική!

Έκλειψη supermoon έχουμε ξαναδεί, όχι, όμως, ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης, κατά τη διάρκεια της οποίας σχεδόν θα συμπέσουν τρία φαινόμενα: Η πανσέληνος, το κοντινό πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη και η ολική έκλειψη της Σελήνης.
Η έκλειψη θα έχει διάρκεια περίπου 3,5 ωρών, όμως, μην προετοιμαστείς για να την δεις, καθώς θα είναι ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία.
Το φεγγάρι σήμερα θα βρεθεί στη δεύτερη κοντινότερη απόστασή του από τη Γη για όλο το 2018, μετά την κοντινότερη που είχε συμβεί την 1η Ιανουαρίου.
Στην Αθήνα η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας.

Φεβρουάριος χωρίς πανσέληνο

Σημειώνεται πως επειδή ο Ιανουάριος έχει δύο πανσελήνους, ο Φεβρουάριος δεν θα έχει καμία, κάτι που έχει να συμβεί από το 1999.
Η επόμενη πανσέληνος θα είναι την 1η Μαρτίου.
Οι δύο επόμενες φορές που η ολική έκλειψη Σελήνης θα συμπέσει με τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2028 (αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπέρ-Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι δεν θα βρίσκεται στο περίγειό του) και στις 31 Ιανουαρίου 2037 (τότε θα υπάρχει υπερ-Σελήνη).