Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

ΣΕΒΕ: Nέα εποχή για τις ελληνοκαναδικές σχέσεις δημιουργεί η CETA-Ανοιχτές οι καναδικές επιχειρήσεις στην προοπτική διεύρυνσης των συναλλαγών με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους

 
Στα οφέλη και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη  Συνολική Οικονομική Εμπορική Συμφωνία (CETA)
μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά ήταν αφιερωμένη η ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Καναδά, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα ανέπτυξαν ο κ. Dan Kelly, Πρόεδρος του Canadian Federation of Independent Business-CFIB (Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Επιχειρήσεων Καναδά)που αριθμεί ως μέλη περί τις 109.000 μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας του Καναδά, κ. David Mallette και ο Πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Επιμελητηρίου (HCCC), κ.Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης,

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Μανώλης Βλαχογιάννης, στο χαιρετισμό του, επεσήμανε την ανάγκη εναρμόνισης όλων των συναπτόμενων εμπορικών συμφωνιών με τις ρυθμίσεις, που έχουν θεσμοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο διεθνές εμπόριο.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκος Λουφάκης ξεκίνησε το χαιρετισμό του αναφέροντας ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τον Καναδά ανήλθαν σε 137 εκατ. ευρώ το 2016 σημειώνοντας μείωση κατά 3% σε ετήσια βάση, ωστόσο οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών είναι πολλές. Στη συνέχεια επεσήμανε τη σημασία της CETA για την ΕΕ αναφέροντας ότι τα οφέλη, μεταξύ άλλων, από την κατάργηση των δασμών, τη μείωση των εμπορικών φραγμών, τις απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες, τις περισσότερο συμβατές τεχνικές προδιαγραφές και τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες για διαγωνισμούς για τις δημόσιες συμβάσεις στον Καναδά θα  επιτρέψουν την αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Επίσης, ανέφερε ότι η συμφωνία θα συνεισφέρει στην προστασία γεωγραφικών ενδείξεων ευρωπαϊκών τροφίμων και ποτών, εστιάζοντας στην εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από αυτή. Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δύνανται να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τη συμφωνία, ενώ έκλεισε το χαιρετισμό του τονίζοντας τη σημασία της πληροφόρησης και της ενημέρωσης για τους Έλληνες επιχειρηματίες σχετικά με τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από συμφωνίες όπως η CETA.


Ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας του Καναδά, κ. David Mallette, μίλησε για την πολυπλευρικότητα της CETA.  Εκτός από την εξάλειψη των δασμών αμφοτέρων των πλευρών κατά 99% τελικά, όσον αφορά, δε, για τα αγροτικά προϊόντα κατά 94%, η Συμφωνία θα επιφέρει αλλαγές στις εισαγωγικές διαδικασίες, στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στους τομείς των υπηρεσιών – χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες -, στη ναυτιλία και γενικότερα σε όλους τους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών και των επενδύσεων.  Επιπλέον, αυτή τη χρονική περίοδο ο Καναδάς ανανεώνει τις υποδομές του, οπότε και η αγορά των δημόσιων έργων παρουσιάζει προοπτική τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Επιμελητηρίου (HCCC), κ. Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, μίλησε για την δυναμική της ανάπτυξης των συναλλαγών μεταξύ των δύο μερών, τονίζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης του Καναδά ως εισαγωγικού εταίρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι παρά το μικρό μέγεθος της χώρας και συγκρινόμενη με την αγορά των ΗΠΑ, η αγορά του Καναδά παρουσιάζει διπλάσιο τζίρο ανά κεφαλή σε εισαγωγές από αυτή. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα επιδιώξουν μια επιτυχημένη παρουσία στην καναδική αγορά θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι πρόκειται για μία αγορά δομημένη, υψηλού επιπέδου και ιδιαίτερα απαιτητική.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο πολυσυζητημένο θέμα της φέτας.  Για το συγκεκριμένο προϊόν αναφέρθηκε ότι μόνο ωφέλιμοι θα είναι οι Έλληνες εξαγωγείς από τη CETA, εφόσον: α. εφεξής απαγορεύεται να κυκλοφορεί στην καναδική αγορά προϊόν με τη αναγραφή «ελληνική φέτα» ή με οποιαδήποτε επισήμανση, σύμβολο, εικόνα και ονομασία που να παραπέμπει στην Ελλάδα, εφόσον δεν είναι ελληνική φέτα, β. θα υπάρχει σαφής επισήμανση στα προϊόντα αυτά ότι έχουν παραχθεί στον Καναδά, γ. πλην των παλαιών παραγωγών, οι νέοι θα πρέπει να αναγράφουν σε εμφανές σημείο «feta-style cheese» ή «feta imitation cheese», δ. οι Καναδοί έχουν ήδη υψηλά στον κατάλογο προτίμησης των τυριών που καταναλώνουν την ελληνική φέτα, λόγω της εξαιρετικής της ποιότητας.

Ο κ. Kelly κατά την ομιλία του επεσήμανε το γεγονός ότι η καναδική αγορά και συγκεκριμένα οι Καναδοί επιχειρηματίες είναι πλέον ανοιχτοί απέναντι στη Συμφωνία και κατ’ επέκταση στη συνεργασία τους με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μάλιστα και λόγω του αβέβαιου μέλλοντος της Εμπορικής Συμφωνίας της NAFTA μετά τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ για την αναθεώρησή της και την πιθανότητα διάλυσής της. 
Κλείνοντας, ο κ. Kelly, επεσήμανε «Τώρα που οι κυβερνήσεις έχουν ολοκληρώσει το δικό τους μέρος, τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι ελληνικές και οι καναδικές επιχειρήσεις από τη CETA εξαρτάται από τον τρόπο που αυτές θα δομήσουν τις σχέσεις μεταξύ τους».