Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΘΒΕ-ΟΡΦΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ»

 Συνεργασία Κ.Θ.Β.Ε. – ΟΡ.ΦΕ.Ο
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

  Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) συνεχίζοντας τη διαχρονική του συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.), υποστηρίζει την πρωτοβουλία του σημαντικότερου θεατρικού φορέα της Βόρειας Ελλάδας με την οποία το Κ.Θ.Β.Ε. ανεβάζει παραστάσεις την χειμερινή περίοδο και στην περιφέρεια.
  Η συνεργασία αυτή δίνει την ευκαιρία στο Πιερικό κοινό να απολαύσει την μουσικοθεατρική παράσταση «Δε σε ξέχασα ποτέ», μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, η οποία θα παρουσιαστεί την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, στις 9 το βράδυ στο κινηματοθέατρο «Ευκαρπίδη» της Κατερίνης.


  Μια παράσταση για έναν έρωτα, μετά από πολλές περιπέτειες, ο οποίος αν και ανεκπλήρωτος, αναζητά δικαίωση. Το έργο αναφέρεται στη ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας που ερμηνεύει  επί σκηνής δέκα σεφαραδίτικα  και ρεμπέτικα τραγούδια, μερικά από τα οποία γνωρίζουμε, κυρίως, από την ελληνική εκδοχή τους («Μικρός αρραβωνιάστηκα», «Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει», «Μισιρλού» κά.). Ένα έργο του Λέοντα Α. Ναρ, που μας θυμίζει πως οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε μετανάστες, τιμάει την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και υπενθυμίζει πως στην πόλη αυτή κάποτε ζούσαν αδερφωμένοι Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Οθωμανοί.

Σημείωμα  Συγγραφέα
Η Ζάνα, ο Γκάμπι, ο Ιντό, η Γράσια, αλλά και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές του έργου (γιατί για μένα όλοι οι αφηγητές της ιστορίας πρωταγωνιστούν) επαναφέρουν την ιστορική μνήμη ενός κόσμου που εξοντώθηκε βίαια και λησμονήθηκε άδικα. Θέτουν διάφορα ζητήματα: Την αδιαφορία που επέδειξαν πολλοί συμπολίτες για την τύχη των γειτόνων τους, αλλά και την έμπρακτη στήριξη που επέδειξαν άλλοι την ίδια χρονική στιγμή. Τον έρωτα,  τον έρωτα που υπάρχει, είναι κυρίαρχος, ακόμη και σε συνθήκες υπέρτατης εξαθλίωσης, την ώρα που οι περισσότεροι διαρκώς καταδιώκονται, τη στιγμή που σχεδόν όλοι μάχονται, όταν η πλειονότητα εξοντώνεται, αλλά κυρίως όταν η μειονότητα επιβιώνει. Τη μετανάστευση, εξακολουθητική συνθήκη ζωής για τον εβραϊκό, αλλά και για πολλούς άλλους λαούς που δοκιμάζονται.  

                                                                                                               Λέων Α. Ναρ

Σημείωμα  Σκηνοθέτη
Ο εγγονός. Η γιαγιά. Και οι δύο. Ανακαλούν εικόνες και εμπειρίες.
Ο ένας για να ορίσει ίσως τη σχέση του σεφαραδίτικου πολιτισμού με την ενεστώσα ζωή του, η άλλη γιατί από μικρή πάντα τραγουδούσε, πάντα αφηγούνταν.
Μια ιστορία όπου το παρόν και το παρελθόν συνυπάρχουν∙ ένα ταξίδι με όχημα την –όχι και τόσο πρόθυμη πολλές φορές– μνήμη. Στην περίπτωση της Ζάνα, μέσα από αναμνήσεις, στην περίπτωση του Ιντό, μέσα από λέξεις και εικόνες. Ούτως ή άλλως, ό,τι κάνουμε και λέμε στο παρόν, εξαρτάται από το πώς έχουμε αντιληφθεί το παρελθόν.
Μιχάλης Σιώνας


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Φωτισμοί: Χάρης Πάλλας
Video mapping: Κλεάνθης Καραπιπέρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Λίλα Βλαχοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος
Διανομή: Σοφία  Καλεμκερίδου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος

Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Στέλλα Καμπουρίδου (καβάλ), Γιώργος  Μιναχείλης (κανονάκι), Ηλίας  Σαρηγιαννίδης (πολίτικο λαούτο).


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 10
Ισχύουν εισιτήρια Ο.Γ.Α.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΘΕΑΤΡΟ «Ευκαρπίδη: 23510 34551
Viva.grSeven Spots