Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Ο διεθνούς φήμης πιανίστας Παύλος Χατζόπουλος γοήτευσε το κοινό των «Αικατερινείων»

 Ένα όμορφο μουσικό και αισθητικό ταξίδι, μια βαθιά και ουσιαστική συγκίνηση πρόσφερε στο κοινό των Αικατερινείων, ο  καταξιωμένος Έλληνας πιανίστας Παύλος Χατζόπουλος, στο ρεσιτάλ πιάνου με τίτλο:
«ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ», το οποίο, σε συνεργασία με την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Κατερίνης και το ανθρωπιστικό σωματείο «ΠΕΡΙΧΩΡΗΣΙΣ» φιλοξενήθηκε χθες το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.



«Μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, θα ήθελα να επισημάνω ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή, το γεγονός, ότι ένας εξαίρετος Έλληνας καλλιτέχνης, ο οποίος διαπρέπει παγκοσμίως, με καταγωγή από την Κατερίνη, ο Παύλος Χατζόπουλος, βρίσκεται κοντά μας στα «Αικατερίνεια» και μας χαρίζει το ταλέντο του», τόνισε μεταξύ άλλων σε χαιρετισμό του, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), Θεόδωρος Παυλίδης.


Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο καλλιτέχνης συστήθηκε στο κοινό μέσα από μία συνέντευξη επί σκηνής με την Σοφία Χαλκίδου, η οποία παρουσίασε την εκδήλωση. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα βιογραφικά του στοιχεία, στην αφορμή και το κίνητρο για να ξεκινήσει να παίζει πιάνο, όπου όπως ανέφερε καταλυτικός ήταν ο ρόλος της μητέρας του, στη λεκτική ερμηνεία και εξηγητική σολιστικών έργων για πιάνο, στην οποία με πρωτοποριακό τρόπο επιδίδεται, στην καλλιτεχνική του διαδρομή και στα μελλοντικά σχέδιά του.


Σε ένα ιδιαίτερο κοντσέρτο, σε μορφή Διάλεξης (Lecture Concert), ο διεθνούς φήμης πιανίστας με αφορμή την επέτειο των 500 χρόνων από τη Μεταρρύθμιση του Λουθήρου, παρουσίασε ρεσιτάλ σε μορφή οδοιπορικού, με επίκεντρο τις ιδέες της Μεταρρύθμισης όπως: η αλήθεια, η ελευθερία, η λύτρωση από τις επίγειες θλίψεις, τις ιδεοληψίες και τα πνεύματα του παρελθόντος και εν τέλει η απολύτρωση, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από τα έργα μεγάλων συνθετών ξεκινώντας από τον Μπάχ (σαν μουσικό μάρτυρα των πεποιθήσεων του Λούθηρου), τον Μπετόβεν, τον Σούμπερτ, και τον Σοπέν, καταλήγοντας στον ιμπρεσιονιστή Ντεμπυσσύ και τον Ραχμάνινοφ.


Ειδικότερα, ο Παύλος Χατζόπουλος με το βιρτουόζο συναισθηματικό του παίξιμο και υλοποιώντας μία μοναδική, πρωτοπόρα εργασία του πάνω στην ερμηνεία της μουσικής, πρώτα εξηγούσε υπομονετικά  στο κοινό  και στην συνέχεια έπαιζε ολόκληρα τα έργα. Με τον ξεχωριστό αυτό τρόπο, πρόσφερε στο ακροατήριό του μια βαθύτερη κατανόηση της μουσικής, σα να διαβάζει ένα βιβλίο!


Ένα φιλόμουσο κοινό, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επευφήμησαν ζωηρά τον καταξιωμένο Έλληνα πιανίστα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ» αποτέλεσαν σταθμό της προγραμματισμένης περιοδείας του στην Ελλάδα για το 2017, η οποία περιλαμβάνει επίσης συναυλίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα.

  
Η «ταυτότητα» του Παύλου Χατζόπουλου

Ο Παύλος Χατζόπουλος γεννήθηκε στη Γερμανία το 1964. Παρακολούθησε τόσο το Γερμανικό όσο και το Ελληνικό σχολείο. Άρχισε να παίζει πιάνο στην ηλικία των τριών χρόνων κι έκανε την πρώτη του σολιστική εμφάνιση όταν ήταν 10 ετών. Σπούδασε στις Ανώτατες Μουσικές Ακαδημίες της Στουτγκάρδης και του Βούρτζμπουργκ. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με Μάστερ στη Δεξιοτεχνία για σολίστ. Παρακολούθησε πολλά προγράμματα Μάστερ στη Γερμανία, στην Αυστρία και στην Ελλάδα. Το 1990 κέρδισε υποτροφία από την Ελληνική Πρεσβεία της Βόννης στη Γερμανία. Επίσης έχει επανειλημμένα παρουσιάσει έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών στην Αθήνα.


Μέχρι σήμερα, έχει παίξει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική και στην Ασία. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τέχνης και Πολιτισμού (Ρότερνταμ, Ολλανδία) και συχνά δίνει διαλέξεις πάνω στους μουσικούς συμβολισμούς και στη σημασία της μουσικής. Από το 2007 μέχρι το 2011 υπήρξε λέκτορας στην Ακαδημία της Τράπεζας LGT στο Λίχτενστάιν.