Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Ο Καθηγητής Στρατηγικής & Στρατηγικός Σύμβουλος Νίκος Λυγερός μίλησε χθες στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

Ο Καθηγητής Στρατηγικής & Στρατηγικός Σύμβουλος Νίκος Λυγερός και η «Η Έξυπνη Παιδεία» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

Ο Καθηγητής Στρατηγικής & Στρατηγικός Σύμβουλος Νίκος Λυγερός ήταν ο ομιλητής στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ», την Δευτέρα 20-11-2017 και στα πλαίσια του προγράμματος του Ανοικτού Πανεπιστημίου  Κατερίνης. Το θέμα της Ομιλίας του ήταν: «Η Έξυπνη Παιδεία».
  
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. καθηγητής αναφέρθηκε στο ύφος και το ήθος της κλασσικής παιδείας που έχει σήμερα η εκπαίδευση,   καταλήγοντας ότι οι καιροί επιβάλλουν να προσανατολιστούμε προς νέες σύγχρονες και πιο έξυπνες μεθοδολογίες. Αντικειμενικός σκοπός αυτής της προσαρμογής θα είναι η λειτουργία και ανάπτυξη μιας πιο έξυπνης Παιδείας με σκοπό τη δημιουργία ενός πιο έξυπνου παιδιού που θα μαθαίνει με μικρότερο κόστος. Μετά ο καθηγητής ανέπτυξε το περιεχόμενο του όρου Έξυπνη Παιδεία.

     Τόνισε ότι  ο ρόλος της Έξυπνης Παιδείας δεν αφορά αποκλειστικά τα προικισμένα παιδιά αλλά όλους τους  ανθρώπους χωρίς εξαίρεση, γιατί λειτουργεί καταλυτικά για την ανάπτυξη της νοημοσύνης τους μέσω τεχνικών, που ενεργοποιούν τη σκέψη. Δεν περιορίζεται, φυσικά, στα ελληνικά δεδομένα, διότι η εμβέλειά της είναι μεγαλύτερη και γι' αυτόν τον λόγο έχει εφαρμοστεί πειραματικά  στη Γαλλία, στην Κύπρο, στην Αρμενία και στην Αυστραλία. Με άλλα λόγια έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ουσιαστικά αυτό που ονομάζουμε κλασική εκπαίδευση. Έτσι είναι  εύκολα εφαρμόσιμη σε άλλες χώρες, ανάλογα με τα συστήματα που χρησιμοποιούν  και δεν σχετίζεται με το οικονομικό τους επίπεδο. Σημασία έχουν η διδασκαλία, οι γνώσεις των νευροεπιστημών που ενσωματώνει στη δομή της ως υποδομή και οι στρατηγικές μάθησης που μετατρέπουν τη χαρά των μικρών ανθρώπων, όταν ανακαλύπτουν νέα στοιχεία της γνώσης, σε εξέλιξη του εγκεφάλου τους μέσω της αναβάθμισης του νευρωνικού δικτύου που παράγει νέες δομές λόγω των τεχνικών επίλυσης προβλημάτων.
    Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. καθηγητής παρουσίασε μια μεγάλη ποικιλία από έξυπνα παιχνίδια που χρησιμοποιούνται ήδη πειραματικά σε άλλες χώρες και από διάφορα εκπαιδευτικά συστήματα με σημαντικά αποτελέσματα. Με τα παιχνίδια αυτά το παιδί αναπτύσσει πιο γρήγορα και με οικονομία δυνάμεων τις νοητικές του ικανότητες  και γίνεται πιο έξυπνο και πιο χαρούμενο.  Ο καθηγητής  στάθηκε ιδιαίτερα στο σημαντικό ρόλο της χαράς  στην εκπαιδευτική διαδικασία και στα πλαίσια της «Έξυπνης Παιδείας» που πρέπει να είναι το μέλλον. 
    Στο τέλος της διάλεξης η οποία ξεπέρασε τις 3 ώρες ακολούθησε αναλυτικός διάλογος σχετικά με τη ομιλία του κ. Νίκου Λυγερού στον οποίο πήραν μέρος πολλοί ακροατές. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πρ. Υπουργός κ. Γ. Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ κ. Θεόδωρος Παυλίδης, ο Διεθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Συριανίδης, Οι πολιτευτές της Ν.Δ. κ. Φώντας Μπαραλιάκος και κ. Δημήτρης Μπέης, η Πρόεδρος του παραρτήματος της Μαθηματικής Εταιρείας κ. Άννα Καγκασίδου, ο Διεθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Olympia Electronics κ.Δημήτριος Λακασάς, ο τ. Πρόεδρος της Σχολής Γονέων κ. Δημ. Δημηνάς και πλήθος κόσμου.
          

Η επόμενη εκδήλωση θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 με ομιλητή τον Διεθυντή της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού Πλοίαρχο Π.Ν. Λεωνίδα Τσιαντούλα και θέμα: Από την Αθηναική τριήρη στο Θωρηκτό Αβέρωφ. Τα ξύλινα τείχη της Πατρίδας μας».


Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.

Ο   Πρόεδρος
    Κωνσταντίνος Κορομπίλης


LOGOTYPO SXOLIS GONEON_t