Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

«Να ανεβάσουμε ταχύτητα για τις επενδύσεις» - Συνέντευξη του Δ. Μάρδα στα ΝΕΑ

ΝΕΑ 14-15/10/2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δημήτρης Μάρδας
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης
π. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών



Πιστεύετε ότι κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή και ειδικότερα η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ μετά την επεισοδιακή ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου; Κατά την ίδια λογική, η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ θα πρέπει να τεθεί υπό αναθεώρηση;

Η κυβερνητική συνοχή δεν κινδύνευσε εξαιτίας του πρόσφατου νομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε από την βουλή.Nα υπενθυμίσω ότι τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν έχουν διαφορετική πολιτική αφετηρία και σε επιμέρους θέματα έχουν διαφορές. Συμφωνούν όμως στην βασική κατεύθυνση που είναι να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα της κρίσης και να την απαλλάξουν από την κουλτούρα που διαπερνούσε χρόνια την πολιτική ζωή της χώρας. Επίσης δεν είναι η πρώτή φορά που υπήρξαν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Το ίδιο έγινε και το σύμφωνο συμβίωσης και την ιθαγένεια.

- Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με την Κεντροαριστερά, εν όψει και των διεργασιών για τη δημιουργία νέου φορέα;

Είναι πολύ πρόωρο και να συζητάμε το όποιο περιθώριο συνεργασίας καθώς δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα ο νέος υπό εκκόλαψη φορέας της Κεντροαριστεράς και δεν γνωρίζουμε με σαφήνεια ποιες θα είναι οι πολιτικές του γραμμές όπως και η ταυτότητα του νέου φορέα. Βέβαια εδώ υπάρχει το παράδοξο να εκλέγεται πρώτα ο αρχηγός και μετά να διαμορφώνεται το πολιτικό στίγμα ενός φορέα. Ένα πράγμα πρέπει να θυμόμαστε. Η συνεργασία των κομμάτων, στο πλαίσιο συστημάτων απλής ή ενισχυμένης αναλογικής είναι δεδομένη. Οπότε να προσέχουμε τι λέμε για τους πολιτικούς μας αντιπάλους και τι αφορίζουμε, έχοντας ως δεδομένο ότι οφείλουμε να προσαρμοστούμε στη λαϊκή εντολή και να υπακούσουμε στη βούληση των ψηφοφόρων.  

- Είμαστε προ των πυλών της τρίτης αξιολόγησης. Κρύβει αυτή παγίδες, ιδιαίτερα μετά τις νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας;

Καταρχήν μην ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ πέφτει συνήθως έξω στις προβλέψεις του και επίσης αρκετές φορές έχει διαφορετικές εκτιμήσεις από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του χρόνου και κατόπιν να ακολουθήσουν οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος, Το ΔΝΤ τέλος, μέσω της κυρίας Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν απαιτεί νέα μέτρα, αλλά απλά ζητά να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, οπότε δεν βλέπουμε καμία παγίδα.


- Είναι εφικτός τελικά ο στόχος της εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία, όπως λέει ο πρωθυπουργός, και πρέπει να γίνουν φοροελαφρύνσεις;

Ο στόχος είναι εφικτός, αρκεί να αναπτύξουμε ταχύτητες ιδιαίτερα υψηλές σε θέματα που αφορούν στις επενδύσεις, ενώ από την άλλη να κοπεί ο γόρδιος δεσμός της γραφειοκρατίας, που αποτελεί κύρια αιτία δημιουργίας μη φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τη χώρας μας. Φυσικά χρειάζονται φοροελαφρύνσεις, οι οποίες όμως δε θα πρέπει να εκτροχιάσουν την οικονομία, όπως έγινε το 2014 λόγου χάρη, με τις αρνητικές αποκλίσεις σε επενδύσεις, παραγωγή και πρωτογενές πλεόνασμα. 

- Τι είδους επενδύσεις πρέπει να δεχθεί η κυβέρνηση και πώς θα καμφθούν οι αντιρρήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;

Κάθε μορφής επένδυση είναι δυνατόν να ανθίσει στην Ελλάδα, σεβόμενη το περιβάλλον και τους νόμους, ό,τι αυτονόητο λοιπόν γίνεται σε κάθε ευνομούμενο κράτος. Η αύξηση των επενδύσεων σε νέους χώρους-κλάδους, όπου εκεί θα δημιουργήσουμε ένα δυναμικό συγκριτικό πλεονέκτημα, δεν μας το λέει μόνο η οικονομική θεωρία αλλά η ίδια η εμπειρία αρκετών κρατών. Ο βιομηχανικός ιστός της χώρας αποσαρθρώνεται από το 1992 και μετά. Αυτή η τάση πρέπει να αντιστραφεί. Όπλο μας στον αγώνα αυτό είναι το πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. Αυτό το κεφάλαιο επιδιώκει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει μέσα από τη νέα βιομηχανική της πολιτική που δίνει έμφαση για πρώτη φορά, στην τεχνολογική έρευνα και στις καινοτόμες προσπάθειες. Ως προς τις αντιρρήσεις που λέτε και αναφέρονται σε προσωπικό επίπεδο, σημειώνεται το εξής. Οι αποφάσεις για την όποια επένδυση λαμβάνονται από τα θεσμικά όργανα της κυβέρνησης και όχι από μονάδες. Οι όποιες αντιρρήσεις, επιφυλάξεις και άλλα, απλά εμπλουτίζουν τα στοιχεία ενός διαλόγου, ο οποίος όμως ολοκληρώνεται με την απόφαση της κυβέρνησης.

- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα project που αφήσατε για το «θερινό Νταβός» και τους Σύρους επενδυτές; Τι απαντάτε σε όσους σας επέκριναν γι' αυτές τις πρωτοβουλίες;

H πρόταση για την δημιουργία ενός «νησιού Τέχνης και φιλοσοφίας» είναι μια ιδέα ομάδας επιστημόνων και επαγγελματιών, που άρχισε το 2011. Δεν ήταν μια κανονιά της στιγμής. Η πρόταση αυτή, που έχει ολοκληρωθεί όλα αυτά τα χρόνια, βρήκε ανταπόκριση από πολλές πλευρές. Έγιναν πολλά βήματα ώστε η ιδέα αυτή να αποκτήσει σάρκα και οστά και να γίνει αποδεκτή από το Κυβερνητικό Συμβούλιο της Οικονομικής Πολιτικής. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να την περπατήσει, καθώς είναι ώριμη ως προς το μελετητικό της σκέλος. Κάποιοι τρομάζουν σε καινοτόμες ιδέες που κινούνται έξω από την κανονικότητα που μας έμαθαν τόσα χρόνια. Αν δεν απαλλαγούμε από αυτό το σύνδρομο τότε θα μείνουμε προσκολλημένοι στο μικρό και το μέτριο του παρελθόντος.

Όσο για τη σκέψη μου σχετικά με Σύρους πρόσφυγες-επενδυτές, η οποία δέχτηκε πολλές επικρίσεις, θα ήθελα να σημειώσω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Enterprise Greece σχετικά με το πρόγραμμα GoldenVisa που δίνει την δυνατότητα απόκτησης βίζας με αγορά ακινήτου έκαναν χρήση αυτού του προγράμματος 48 Σύριοι. Όσοι επέκριναν την δήλωση μου, εσκεμμένα παρέλειψαν να σημειώσουν ότι δεν αναφερόμουν στους πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά ή στα σύνορα αλλά σε ένα άλλο κοινό που είχε και έχει την οικονομική επιφάνεια. Τέλος καλό θα είναι, πριν κάποιος ανοίξει το στόμα του για να επικρίνει την όποια νέα ιδέα να βλέπει τι γίνεται γύρω μας. Σύριοι πρόσφυγες-επενδυτές έχουν επενδύσει παραδείγματος χάρη πάνω από ένα δις δολάρια στην Τουρκία, γύρω στο μισό δις δολάρια στην Αίγυπτο, άλλα τόσα στην Ιορδανία ενώ 80 δις δολάρια έχουν τοποθετήσει σε γερμανικές τράπεζες.