Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

ΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΕΙΠΕ ΤΟ "ΟΧΙ"

Ποιος Μεταξάς είπε το << όχι >>, αυτός που οργάνωσε ένα αυταρχικό, αστυνομοκρατούμενο και χαφιεδικό  καθεστώς στα πρότυπα της ναζιστικής
Γερμανίας και φασιστικής Ιταλίας? Αυτός που υποδέχτηκε στην χώρα μας τον υπουργό προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας τον Γκέμπελς και εκθείαζε το καθεστώς Χίτλερ? Αυτός που έστειλε στο μέτωπο τους Έλληνες να πολεμήσουν με ένα ντουφέκι ανά 2 στρατιώτες και είχε απροετοίμαστο τον Ελληνικό στρατό την ώρα που ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είχε φουντώσει για τα καλά?
Πολλές φορές η ιστορική συγκυρία μέσω των γεγονότων είναι πολύ πιο δυνατή για να προωθήσεις την δική σου βούληση. Τέτοια περίπτωση ήταν και ο Μεταξάς.
Ηγετίσκος από τiς τάξεις του στρατού, που προωθήθηκε από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της χώρας, σε μια περίοδο παρατεταμένης αστικής πολιτικής αστάθειας και αστικής διακυβέρνησης,  απόρροια της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης του 1928 – 1932, που τα οικονομικά – ταξικά συμφέροντα της εγχώριας τότε πλουτοκρατίας δεν προωθούνταν αποτελεσματικά.
Για αυτό χαρίστηκε η εξουσία στον Μεταξά, από τα ίδια τα αστικά κόμματα σε συνεννόηση με το οικονομικό κατεστημένο της εποχής, τα οποία κατάργησε την επομένη μέρα και συγκρότησε ένα σκληρό, δικτατορικό, φασιστικό, αντικομουνιστικό καθεστώς, χτυπώντας πρώτα της οργανώσεις της εργατικής τάξης, τους πρωτοπόρους εργάτες της εποχής, τα σωματεία τους, της ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις , τους κομμουνιστές, τον λαό γενικότερα,  όπως αξίωναν οι κεφαλαιοκράτες της εποχής, ώστε ανενόχλητα να διαχειριστούν την φτώχεια και την εξαθλίωση του λαού για να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους.
 Ο Ελληνικός λαός είπε το ΟΧΙ στον Ιταλό φασίστα κατακτητή και φώναζε ΟΧΙ  στο φασισμό νοερά πριν, χλευάζοντας της γραφικότητες του Μεταξικού καθεστώτος.
Ο Ελληνικός λαός πολέμησε με το χαμόγελο στα χείλη και πήγε τραγουδώντας στο μέτωπο κατατροπώνοντας τους φασίστες Ιταλούς. Αυτός πολέμησε σθεναρά ακόμα και τον Γερμανό εισβολέα ναζιστή και όταν αφέθηκε άτακτα στην τύχη του, οργάνωσε μαζί με τους κομμουνιστές που πήραν την πρωτοβουλία την Εθνική Αντίσταση και πάλεψε πάλι με μεγαλοψυχία και θάρρος μέσα από της γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, τους φασίστες και ναζιστές  κατακτητές της χώρας μας και τους νίκησε.
Ο Μεταξάς εγκλωβισμένος στης αντιφάσεις του, άνθρωπος μαριονέτα ισχυρών οικονομικών συμφερόντων της χώρας και εκτός, είπε ένα <<γλυκανάλατο>> όχι, γιατί ήξερε οτιδήποτε άλλο ήταν σε δυσαρμονία με της διαθέσεις του λαού μας και με το κλίμα που επικρατούσε  στις τάξεις της λαϊκής πλειοψηφίας.
Για αυτό η όλη μετέπειτα πορεία του Μεταξά ήταν ισχνή και άψυχη μέχρι τον θάνατο του.
Η νεκρανάσταση του, που επιχειρούν σήμερα οι απόγονοι των δωσίλογων, οι νοσταλγοί των δικτατοριών και ο κάθε κακόβουλος ημιμαθής θα  πέσει στο κενό.
Την ιστορία την γράφουν οι λαοί και όσοι κάποιοι την κακοποιούν σήμερα, άλλοι ενορχηστρωμένα και άλλοι από αφέλεια, αργά η γρήγορα αυτή θα γίνει φάρος αλήθειας, οδηγός για τους αγώνες του λαού μας, για την λαϊκή – κοινωνική προοπτική, την κοινωνική απελευθέρωση.
Σαββίδης Παναγιώτης