Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Περγαμόντο, ο χρυσός της Καλαβρίας

Από την Καλαβρία προέρχεται το 90% της παγκόσμιας παραγωγής περγαμόντου. Το περγαμέλαιο χρησιμοποιείται στην παρασκευή αρωμάτων όπως το Chanel No5 αλλά και διάσημων τσαγιών όπως το Earl-Grey.

Οικοδομές που δεν έχουν τελειώσει, με τα σίδερα να εξέχουν περιμένοντας κάποτε να αποπερατωθούν. Τα σημάδια της φτώχειας στην Καλαβρία είναι εμφανή. Η περιοχή στη νότια Ιταλία είναι γνωστή για τη μαφία, την ανεργία και τη μετανάστευση των κατοίκων της. Κι όμως η Καλαβρία διαθέτει το δικό της «χρυσό», ο οποίος δεν είναι άλλος από το περγαμόντο. Στην περιοχή φυτρώνει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής περγαμόντου. Εκτός από τον τουρισμό, η καλλιέργεια του περγαμόντου είναι η άλλη σημαντική πηγή εσόδων για τους κατοίκους της περιοχής.
Το περγαμέλαιο μυρίζει φρεσκάδα, είναι λιγάκι ξινό και στυφό και αποτελεί τη βάση για την παρασκευή αρωμάτων. Η γνωστή «κολώνια» που δημιούργησε πριν από 300 χρόνια στην Κολωνία ο Γιόχαν Μαρία Φαρίνα βασίζεται στο περγαμέλαιο. Επίσης το θρυλικό Chanel No5 έχει και αυτό ως βάση το περγαμόντο. Ακόμη το περίφημο και διάσημο τσάι Earl-Grey περιέχει και αυτό περγαμόντο.
Το περγαμόντο μαζεύεται μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου. Πολλές εβδομάδες όμως πριν ωριμάσει αρχίσει να ευωδιάζει. «Και όταν έρχονται οι βροχές τότε η φλούδα του γυαλίζει» λέει η Ελιζαμπέτα Τζενοβέζε, η οποία στέκεται ανάμεσα σε μια φυτεία περγαμόντου στο Μπρακαλεόνε μπροστά από το σπίτι της.
Καλαβρία, η ιδανική περιοχή για το περγαμόντο
Η περιοχή είναι ιδανική για την καλλιέργεια περγαμόντου. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά και οι χειμώνες μαλακοί. Γύρω στα 200 κιλά απαιτούνται για την παραγωγή ενός κιλού περγαμέλαιου. Και το περγαμόντο μαζεύεται με το χέρι ώστε να προστατευθεί η φλούδα του. Το λάδι πάντως παρασκευάζεται με βιομηχανικά μέσα. Συγκεντρώνονται οι καρποί σε μια μεγάλη αλουμινένια λεκάνη και εκεί πλένονται. Στη συνέχεια αφαιρείται η φλούδα και γίνεται ο διαχωρισμός του νερού από τα έλαια.
Ο Φάμπιο Τρούνφιο διευθύνει ένα συνεταιρισμό από 150 παραγωγούς και πουλάει απευθείας στη γαλλική βιομηχανία αρωμάτων. Όταν ερωτάται για την περιβόητη Ντραγκέτα, τη μαφία της περιοχής, απαντά πως ακούγονται πολλά, αλλά η Ντραγκέτα ενδιαφέρεται όπου υπάρχουν μεγάλες δημόσιες παραγγελίες.
Η Καρμέλα Πατέα, επίσης μέλος του συνεταιρισμού, δηλώνει πως το πρόβλημά τους δεν είναι η μαφία αλλά η γραφειοκρατία. Κι έχει ακόμα ένα παράπονο. Ενώ για άλλες περιοχές της Ιταλίας γίνεται διαφήμιση για τοπικά προϊόντα, για το περίφημο περγαμόντο και τα παράγωγά του η διαφήμιση είναι φειδωλή.
Μπετίνα Γκάμπε (epd) / Μαρία Ρηγούτσου

https://dasarxeio.com/