Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση Φιλοσοφίας και Πνευματικότητας

 Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε ,  μια μεγάλη εορταστική εκδήλωση Φιλοσοφίας και Πνευματικότητας, που διοργάνωσε η «Εφορία Λόγου και Τέχνης», της Εστίας
Πιερίδων Μουσών σε συνεργασία με την Κίνηση Πνευματικού Ακτιβισμού, «Φως σε Δράση».



Το «Φιλοσοφικό Καφενείο της Κατερίνης» έλαβε χώρα το Σάββατο, στις 21η Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:00’,  με θέμα «Η Φιλοσοφία στην Καθημερινή Ζωή». Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από την κυρία Γιώτα Παπαδοπούλου, φιλολόγου, σε μια ασφυκτικά γεμάτη από πλήθος κόσμου, αίθουσα της  Αστικής Σχολής Κατερίνης. 


Το κεντρικό πρόγραμμα ξεκίνησε με την εισήγηση του κυρίου Γιάννη Αυγουστάτου, ψυχιάτρου και μελετητή φιλοσοφικών ζητημάτων, ο οποίος εξήγησε τη χρησιμότητα της φιλοσοφίας στην καθημερινότητά μας.


Αναφέρθηκε στα δύο επίπεδα της φιλοσοφίας: το νοητικό και το συνειδησιακό. Η σύγχρονη δυτική φιλοσοφία ανήκει, σχεδόν αποκλειστικά στην πρώτη κατηγορία ενώ η ανατολική στη δεύτερη. 
Τα κορυφαία ρεύματα της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας (Πυθαγορισμός, Πλατωνισμός, Νεοπλατωνισμός)  συνδυάζουν αρμονικά και τα δύο επίπεδα , ενώ ο Ορφισμός έχει περισσότερο μυστηριακό χαρακτήρα. 


Με την εκγύμναση και την εκλέπτυνση της σκέψης ο άνθρωπος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή του αλλά αν αυτή η εκλέπτυνση δεν συνοδεύεται από συνειδησιακή διεύρυνση τα αποτελέσματα  δεν είναι θετικά, όπως επιβεβαιώνεται από την κατάσταση του πλανήτη μας.


Κατόπιν αναφέρθηκε στα τρία στάδια της φιλοσοφικής πορείας:
1. Καθαρισμός του νου από όλα τα παράσιτα (είμαστε ότι σκεφτόμαστε): Νοητικά σφάλματα, αναπόδεικτες δοξασίες , μυθοπλασίες, και αμάσητες θεωρίες. Διαλεκτικός  Έλεγχος. Χρειάζεται μια συνειδητή προσπάθεια να ελέγξει κανείς την λειτουργία της σκέψης τους και να την καταστήσει λειτουργικό όργανο και όχι δυνάστη της ζωής του.


2Άνοιγμα του νου σε νέες δημιουργικές και ολιστικές προοπτικές : η αλλαγή κοσμοθεωρίας οδηγεί σε ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς. Συνήθως χρησιμοποιούμε απαρχαιωμένους νοητικούς χάρτες ενώ η ζωή εξελίσσεται.


3. Υπέρβαση του υπολογιστικού νου και σύνδεση με τον ανώτερο υπερπροσωπικό Νου, με το συλλογικό ασυνείδητο του Γιουνγκ.   


Όλα τα διλήμματα και τα φαινομενικά αδιέξοδα δεν είναι παρά νοητικές κατασκευές. Ο νους δημιουργεί τα προβλήματα και για όλα τα προβλήματα υπάρχουν και λύσεις αρκεί να ξέρει κανείς πώς να τις βρει. Σε πολλές περιπτώσεις η λύση ενός προβλήματος βρίσκεται στη διεύρυνση της οπτικής , στην γενικότερη και υψηλότερη θεώρηση των πραγμάτων. Η μυωπική εξέταση του μερικού οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα και συντήρηση της άγνοιας.  Εδώ παρεμβαίνει διορθωτικά η φιλοσοφία.


Στη συνέχεια το κοινό με αμείωτο το ενδιαφέρον συμμετείχε δυναμικά, ανταλλάσσοντας απόψεις, προσωπικές εμπειρίες και επιγνώσεις μέσα σε φιλική, αλληλέγγυα και γεμάτη σεβασμό ατμόσφαιρα. Όλοι ανεξαιρέτως καταχειροκροτήθηκαν.
                             Για το Φιλοσοφικό Καφενείο της Κατερίνης
                                                                   Γιώτα Παπαδοπούλου