Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΣΗΜΟΝΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ


 ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΣΗΜΟΝΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ


   Την ενδιαφέρουσα εισήγηση με θέμα "Νερό: το πολυτιμότερο αγαθό στη γη …. και στο διάστημα", είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παραβρέθηκαν την Κυριακή 15-10-2017 στην φιλόξενη αίθουσα του καλαίσθητου και ιστορικού κτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, που ανέπτυξε η πανεπιστημιακός Μαρία Πεταλά, Κολινδρινής καταγωγής, καθηγήτρια στο Εργαστήριο Τεχνικής και Σχεδιασμού Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.


 Το κοινό που παρακολούθησε την καταρτισμένη ομιλήτρια, η οποία συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ για τη μελέτη των φαινομένων απολύμανσης και αποθήκευσης του πόσιμου νερού στο διάστημα με φορέα χρηματοδότησης του εγκεκριμένου αυτού ανταγωνιστικού προγράμματος τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ), άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την μεστή, επιστημονικά τεκμηριωμένη και εξόχως ωφέλιμη εισήγησή της. Η μεταδοτικότητα, η αμεσότητα του λόγου και η ερμηνεία με απλό τρόπο των δύσκολων επιστημονικών όρων εκ μέρους της, έλυσε πολλές απορίες του ακροατηρίου και προβλημάτισε με τον πλούτο των εικόνων και γραφημάτων που παρουσίασε.


Όπως ανέφερε, το νερό μαζί με το οξυγόνο και την τροφή αποτελούν τα απαραίτητα αγαθά για τη ζωή του ανθρώπου, τόσο στη γη όσο και στο διάστημα. Εστιάστηκε κυρίως στην κατανάλωση του νερού στη γη και στον διεθνή διαστημικό σταθμό, ο οποίος κατοικείται αδιάλειπτα από αστροναύτες από το 2000 και μετά. Αρχικά, παρουσιάστηκαν οι μεθοδολογίες για την αξιοποίηση και χρήση του γλυκού νερού ως νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Κατονομάστηκαν οι πηγές υδροληψίας που χρησιμοποιούνται συχνότερα και αναλύθηκαν οι μέθοδοι προσδιορισμού των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού.


Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι μέθοδοι επεξεργασίας και απολύμανσης του νερού, ώστε το νερό να είναι ασφαλές προς πόση. Έγινε αναφορά στις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπου για πόσιμο νερό και συγκρίθηκαν με τις ανάγκες του ανθρώπου για πόσιμο νερό, στην περίπτωση διαβίωσης στο διάστημα. Επισημάνθηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ζωής των αστροναυτών και εξηγήθηκαν αναλυτικά οι πηγές του πόσιμου νερού στον διεθνή διαστημικό σταθμό. Ένα σημαντικό μέρος του νερού που καταναλώνεται στο διάστημα προέρχεται από την ανακύκλωση του ιδρώτα, της υγρασίας και των λυμάτων που παράγονται από τους αστροναύτες. Συμπληρωματικά, αποστέλλεται τακτικά πόσιμο νερό από τη γη, το οποίο πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές.


   Η ομιλία ολοκληρώθηκε αναφέροντας ότι το παράδειγμα της διαχείρισης του νερού στο διάστημα, το οποίο στηρίζεται στους πυλώνες της λελογισμένης κατανάλωσης και της ανακύκλωσης, θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό για τη διαχείριση του νερού στη γη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Ευάγγελος Λαγδάρης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την εισηγήτρια για την εξαιρετική παρουσίαση του θέματός της,  αναφέρθηκε στις ενέργειες που πραγματοποιεί ο Δήμος για να έχουν οι δημότες πάντα καθαρό νερό. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Βασίλης Τραούδας.


Η επόμενη εκδήλωση προγραμματίστηκε για την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 11.00' στην αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, με ομιλητή τον Κολινδρινής καταγωγής Διεθνή Γκραντ Μετρ σκακιού Στέλιο Χαλκιά, με θέμα: "Η ιστορία του σκακιού και η εκπαιδευτική του αξία"