Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Παράδοση και Πολιτισμός στη Ράχη Πιερίας: 40 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΠΑΤΡΙΑ»

 Πλήθος φίλων της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού από την Πιερία και την ευρύτερη περιοχή προσέλκυσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της
περασμένης εβδομάδας, οι αφιερωμένες στα 40 χρόνια λειτουργίας των ΠΑΤΡΙΩΝ εκδηλώσεις,  οι οποίες διοργανώθηκαν στη Ράχη Πιερίας, από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο.


«Προτεραιότητά μας, σε όλη αυτή τη μακροχρόνια διαδρομή του συλλόγου αποτελεί η διοργάνωση εκδηλώσεων,  που τοποθετούν τον πολιτισμό, την παιδεία και την πίστη μας στο επίκεντρο» τονίζει σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Ντούρος, ο οποίος ευχαρίστησε με την ευκαιρία όλους τους χορηγούς, τους συνδιοργανωτές (Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Δήμου Κατερίνης και Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας), τους εθελοντές, τους πολυάριθμους φίλους των Πατρίων από την Πιερία και την ευρύτερη περιοχή.


Όπως είναι γνωστό, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τον πολιτιστικό σύλλογο Ράχης Πιερίας «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ», με αφορμή την πανήγυρη προς τιμήν του προστάτη του χωριού Αγίου Αποστόλου - Ευαγγελιστή Λουκά, ενώ η αυλαία τους άνοιξε την περασμένη Τρίτη, με την υποδοχή της θαυματουργού ι. εικόνος της Παναγίας Μακρυρράχης και συλλιτάνευσή της με το ι. Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού.


Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον Φιλόλογο-Συγγραφέα Κωνσταντίνο Γανωτή, με θέμα: « Η προίκα του Ελληνόπουλου» & «Ο Άγιος Πορφύριος μας άλλαξε τα φώτα».

  
Θεατρική παράσταση

Επίσης, παρουσιάστηκε το έργο του Δημητρίου Κορομηλά «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», από τη Θεατρική Ομάδα του «ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΙΟΥ» & του ΘΕΑΤΡΟΥ ΡΑΧΗΣ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Φουρνιάδη. Η απόλυτη αυτή ιστορία αγάπης, με φόντο την ελληνική ύπαιθρο, η οποία μιλά για τη χαμένη μας αθωότητα, συγκινεί με την αυθεντικότητά της και παραμένει διαχρονική μίλησε και στις καρδιές όλων όσοι είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν.

  
Συγκίνησε και ενθουσίασε η περιήγηση στο έντεχνο και δημοτικό τραγούδι

Μουσική παράδοση και έντεχνο τραγούδι  έδωσαν τα χέρια  στο Πολιτιστικό Κέντρο Ράχης, σε μια ξεχωριστή βραδιά, την οποία είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το πολυπληθές κοινό, το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο των Λ΄ Πατρίων.


Επί σκηνής ο ερμηνευτής, που διατηρεί άρρηκτη τη σχέση του με την παράδοση, Πέτρος Γαϊτάνος, στις μελωδίες και τους ρυθμούς της Μακεδονίας, της Μικράς Ασίας, της Θράκης, κάθε γωνιάς του ελληνισμού, καθώς και μίας περιήγησης σε συνθέσεις γνωστών Ελλήνων δημιουργών (Θεοδωράκης, Σπανός, Σπανουδάκης κ.α.).


Ξεχωριστή η παρουσία για πρώτη φορά στη μουσική σκηνή των ΠΑΤΡΙΩΝ  του Βασίλη Σερμπέζη, ενός δασκάλου του δημοτικού τραγουδιού, με βαθειά γνώση της ερμηνείας της δημοτικής μας παράδοσης, σε μία μουσική κατάθεση, που συγκίνησε και ενθουσίασε το κοινό.


Την καλλιτεχνική διεύθυνση της συναυλίας είχε ο Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο).

Μαζί τους επαγγελματίες δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων και ειδικότερα οι: Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι - ταγούδι), Μανώλης Κόττορος (βιολί- τραγούδι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Γιάννης Φιλιπουπολίτης (πιάνο).


Η βραδιά, η οποία ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του τοπικού συλλόγου Δημήτρη Ντούρου εξελίχθηκε σε μία όμορφη, μαραθώνια παράσταση γεμάτη κρουστά, έντονους ρυθμούς, τραγούδι και φυσικά χορό.
  

 Ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο των «ΠΑΤΡΙΩΝ»

Το πρωί της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο των «ΠΑΤΡΙΩΝ», παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου φιλοξενήθηκε  ΗΜΕΡΙΔΑ αφιερωμένη στη διαδρομή του συλλόγου, όπου τοποθετήθηκαν ο Μοναχός π. Λουκάς Φιλοθεΐτης με θέμα : «Ένα όνειρο η ζωή», ο π. Παύλος Ντούρος, ο οποίος μίλησε για τα  «ΠΑΤΡΙΑ: Εργαστήριο πολιτιστικής-πνευματικής δημιουργίας. Από το 1977», ο Μέλλιος Πίτσιας, δάσκαλος-συγγραφέας, ο οποίος έκανε λόγο για την «συμβολή των Πολιτιστικών Συλλόγων στην πνευματική ζωή του τόπου».


Στη διάρκεια της ημερίδας χαιρετισμό απεύθυναν οι  πρόεδροι του συλλόγου και ειδικότερα οι: Λουκάς Καρακούσης,  Ντίνος Ντούρος, Κωνσταντίνος Κούρτης, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με γεύμα για όλους.


Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν  το απόγευμα της Κυριακής, με παραδοσιακούς χορούς με την συμμετοχή των:
Χορευτικός Σύλλογος Θ.Ο.Ι Κυπερούντας Κύπρου.
Πολιτιστικός Σύλλογος Λόφου «Ο ΖΙΑΖΙΑΚΟΣ.
Πολιτιστικός Σύλλογος Ράχης «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ», καθώς και με Μουσική βραδιά με τους:  Ντίνο Ντούρο  (κλαρίνο), Στέργιο Χαλάτση (τραγούδι),  Νίκο Μπίνια (κρουστά), Σάκη Καστανάρα (λαούτο),  Γιώργο Στοφορίδη (πλήκτρα), Βασίλη Κατσαμάγκα (Γκάϊντα).


Τα Πάτρια, ολοκληρώνονται την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου με αιμοδοσία (9:00 – 13:00) στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου.