Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Πραγματοποιήθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών

Όλοι μαζί για ένα καλύτερο … «λουλούδι»

Πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 170 καταγεγραμμένων ανθοπαραγωγών και άλλων ενδιαφερομένων, που υπερέβη τις
προσδοκίες, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια, ΑΘΗΝΑ), με οργάνωση του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών-ΑΑΣΑ-ΚΑΑ) και την «τεχνική» υποστήριξη του Skywalker-Μονοπάτια Αγροτικής Οικονομίας.
Ανάμεσα στους πολλούς σημαντικούς συμμετέχοντες, ο κ Αθανάσιος Κελμάγερ (Πρόεδρος ΑΑΣΑ-ΚΑΑ) επισήμανε την παρουσία του κ Νικόλαου Αντώνογλου (Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), του κ Διονύση Αδαμόπουλου (Προέδρου Ε’ Δημοτικού Διαμερίσματος Αθηνών), κ Γρηγόρη Ζώτου (Προέδρου Πανελλήνιας Ένωσης Εμπόρων Ανθοκομικών Προϊόντων & Συναφών Ειδών-ΠΕΕΑΠΣΕ), κ Μάριου Βαλιάνου (Προέδρου Συλλόγου Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής-ΣΑΝΚΑ), κ Αλέξανδρου Μεταξά (Προέδρου Συνεταιρισμού Φυτωριούχων Αχαρνών), κ Βασίλη Ζαφειρόπουλου (Προέδρου Hellenic Plant Exporters Association), κ Δημητρίου Φυντάνη (Skywalker), κ Γιάννη Πρωτονοτάριου (Παλαιού Προέδρου ΑΑΣΑ), κ Παναγιώτη Παγώνα (παλαιού προέδρου ΑΑΣΑ), κ Γιώργου Πονηρού (Παλαιού προέδρου ΑΑΣΑ), κ Άγγελου Αγγελόπουλου (Αντιπροέδρου ΑΑΣΑ), κ Κώστα Ηρειώτη (Ταμία ΑΑΣΑ), κ Χρήστου Φλεριάνου (Γραμματέα ΑΑΣΑ), κ Σταύρου Κιτάντη (ΑΑΣΑ), κ Αλέκου Μόσχου (ΑΑΣΑ), κ Γιάννη Παπαλεξανδράκη (ΑΑΣΑ), κ Σπύρου Σταυρόπουλου (Πλαστικά Κρήτης), κ Ανδρέα Ρέπορτερ (NORDIA AGRO), κ Ιωάννη Τσιάκα (Tsiakas roses), εκπροσώπου Σ. Σπυρόπουλου (AMS Διεθνείς Εκθέσεις), κα Γιάννα Μίχου (Skywalker), κ Γιάννη Κοντογιάννη (Προέδρου Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), κ Γιώργου Κομιανού (Αντιδημάρχου πρασίνου Κηφισιάς), κα Λένια Κοντογούρη (εκπρόσωπος κας Γ. Μαρτίνου), κα Ολυμπία Κοντοστεργίου, κ Γιώργου Οικονόμου, κ Αλέκου Ματζιάρη και άλλων.
Ο κ Α. Κελμάγερ, στην εισαγωγική του ομιλία στο πρώτο Συνέδριο, είπε: Πριν 55 χρόνια ήμασταν στην αποθήκη Καμπά στο Γκάζι. Εδώ και 55 χρόνια είμαστε εδώ στον Προμπονά, 3η γενιά ανθοπαραγωγοί, που μεγαλώσαμε και ανδρωθήκαμε, μέσα στα λουλούδια. Και δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα υπήρχε μυαλό που θα εξαιρούσε τα λουλούδια από τα αγροτικά προϊόντα.
Αλλά συνέβη και αυτό, από κάποιους περίεργους γραφειοκράτες, που με την ενέργειά τους αυτή προσπάθησαν να βάλουν ταφόπλακα στην ανθοπαραγωγή στην Ελλάδα. Πήγαν να μας θάψουν, αλλά όπως λέει και ο ποιητής, ξέχασαν ότι ήμασταν σαν τους σπόρους, απλά θέλαμε λίγο δροσερό νερό.
Και αυτό συνέβη το 2016, με την συμμετοχή μας, μαζί με τους άλλους αγρότες, στις αγροτικές κινητοποιήσεις στις Αφίδνες και αργότερα, τον Οκτ 2016, με την τιμητική εκδήλωση για τα 55 πρώτα χρόνια ζωής του Συνεταιρισμού μας, τιμώντας στις ρίζες μας στους πρωτοπόρους της δημιουργίας αυτής της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΝΘΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, εδώ στον Προμπονά, αλλά και με τα «δικά μας» εγκαίνια της Agrotica στην Θεσσαλονίκη, τον Φεβ 2017.
Ο πρώτος κύκλος της 55ετούς ιστορίας μας, με την προσαρμογή του καταστατικού μας στον καινούργιο νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που εγκρίναμε στις 17 Φεβ 2017.
όλους, και ιδιαίτερα την πολιτεία, ότι και τα λουλούδια είναι αγροτικά προϊόντα. Και πείσαμε την πολιτεία ότι τα λουλούδια είναι αγροτικό προϊόν στις 1 Αυγ 2017, αφού μας κόστισε το μισό περίπου του ετήσιου τζίρου μας.
Για να προσεγγίσουμε καλύτερα τον συνεργατισμό καλέσαμε τον φίλο Κώστα Αρτακιανό από τον Συνεταιρισμό ελαιοπαραγωγών ΚοινΣΕπ ΜΟΔΟΥΣΑ, από την Γέρα της Λέσβου, στις 4 Οκτ 2017, μαζί με τον κ Αλέκο Μπακούρο,
Με πολλή περηφάνια και σηματοδότηση εντατικοποίησης των προσπαθειών μας για ένα καλύτερο μέλλον θυμίζω σε όλους ότι η πολιτεία με τον πιο επίσημο τρόπο αναγνώρισε την ύπαρξή μας και την σημαντική λειτουργία μας με την επίσκεψη του αρμόδιου για τα θέματά μας Υπουργού, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Ευάγγελου Αποστόλου, στις 30 Αυγ 2017, εδώ, στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ. Ανάμεσα στα πολλά και ευχάριστα που εξήγγειλε, ότι: «Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να παρέχει όλα εκείνα τα απαραίτητα εργαλεία χρηματοδότησης τόσο σε θέματα επενδύσεων και εκσυγχρονισμού των χώρων μας όσο και σε θέματα εκπαίδευσης ανθοπραγωγών. Παράλληλα, ειδικά προγράμματα προβολής και προώθησης πρέπει να αξιοποιηθούν για να αυξηθεί η δυναμική του κλάδου των δεπτών ανθέων και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων ανθοπαραγωγών σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές τους». Και είναι εδώ σήμερα, ο κ Νίκος Μανέτας, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για να μας ενημερώσει για αυτές τις δυνατότητες.
Φέραμε και τους φίλους από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο, την Μάγδα Κοντογιάννη και από την ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ τον Κώστα Μαντζουράνη, για να βοηθήσουν, δωρεάν, στην σύνταξη των ΟΣΔΕ.
Η 30 Αυγ 2017, σηματοδότησε την πρόθεσή του Διοικητικού Συμβουλίου για σύνθεση στοιχείων που θα μας βοηθήσουν να σχεδιασθεί ένα αναπτυξιακό επιχειρησιακό σχέδιο, από Εθελοντική Ομάδα Εργασίας, μέχρι τον Δεκ 2017.
Σσυναντηθήκαμε επισήμως, για θεσμική συνεργασία με τον Σύλλογο Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής και την Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων Ανθοκομικών Προϊόντων & Συναφών Ειδών, και ήδη θέλουμε να προχωρήσουμε στην διερεύνηση δυνατοτήτων συγκρότησης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τα δρεπτά άνθη.
Έχουμε κάνει επαφές με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΑ και με την Δρ Ελένη Μαλούπα που θα την ακούσουμε και σήμερα λίγο αργότερα για την αξιοποίηση αυτοχθόνων ανθοκομικών ειδών ως δρεπτών ανθέων στην προσπάθεια διαφοροποίησης και νέων ανταγωνιστικών δρεπτών ανθέων με ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής.
Έχουμε κάνει επαφές με το ΤΕΙ Πελοποννήσου και με τον καθηγητή Αναστάσιο Δάρα, που σήμερα είναι στην Ολλανδία σε Επίσκεψη Μελέτης, και θα μας δεχθεί στις 19 Οκτ 2017 στην Καλαμάτα.
Έχουμε κάνει επαφές με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την καθ Αναστασία Ιωαννίδου-Ακουμιανάκη, στο Εργαστήριο Ανθοκομίας και συμφωνήσαμε έναρξη συνεργασίας από τον Νοε 2017.
Έχουμε κάνει επαφές με τον ομότιμο καθηγητή Μιχάλη Παπαδημητρίου από το ΤΕΙ Κρήτης και μερικές προτάσεις του θα βρείτε στο υλικό που σας μοιράσθηκε.
Πήγαμε σε Συνέδριο της Εταιρείας Αγροτικής Οικονομίας στον Βόλο  και είχαμε επαφές με τη κα Μαριάνα Ταράση, που μας παρέδωσε την μελέτη της για τα προοπτικές δημιουργίας κόμβου εφοδιασμού και εμπορίας δρεπτών ανθέων στην Ελλάδα με τα μάτια στραμμένα στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή.
Ενθουσίασε τους ανθοπαραγωγούς και όλους τους συμμετέχοντες στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών ο κ Θωμάς Πάζιος, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Εμπόρων Ανθοκομικών Προϊόντων & Συναφών Ειδών-ΠΕΕΑΠΣΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: Θεωρώντας ως δεδομένο την συνύπαρξη ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ, ΕΜΠΟΡΩΝ & ΑΝΘΟΠΩΛΩΝ, θα ήταν αναγκαίο η προσπάθεια να είναι συνεχής και συνεπής από όλες τις πλευρές με σκοπό την αρμονική συνεργασία για την ευόδωση των στόχων μας. Θεωρούμε ότι η αναστροφή του κλίματος μπορεί να γίνει προτείνοντας νέες καλλιέργειες και εμπλουτίζοντας την με γηγενή είδη. Η ΠΕΕΑΠΣΕ πρωτοστάτησε πριν από χρόνια στην δημιουργία Εθνικής Διασυλλογικής Οργάνωσης και σήμερα είναι ακόμα περισσότερο επιβεβλημένη».
Ο κ Μάριος Βαλιάνος, κατέθεσε πολύ χρήσιμες εμπειρίες από τους Ανθοπώλες, εστιάζοντας στο τρίπτυχο «Ποιότητα, Τιμές & Σέρβις» ενώ μίλησε με πολλές λεπτομέρειες για τις συνήθειες των κυρίαρχων σημερινών «πελατών» που είναι οι ηλικίας 18-45 ετών «millenians».
Η Δρ Ε. Μαλούπα (Δ/ντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, υπεύθυνη στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων και στο Εργαστήριο Προστασίας-Αξιοποίησης Αυτοφυών & Ανθοκομικών Ειδών, maloupa@bbgk.gr) «έκλεψε» πάλι τις εντυπώσει παρουσιάζοντας πλήθος αυτοφυών Ελληνικών και Κυπριακών φυτών που μπορούν να δώσουν εκμεταλλεύσιμα δρεπτά άνθη και πρασινάδες. Έδειξε φωτογραφίες από όσα έχει μελετήσει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και έχει πρωτόκολλα καλλιέργειας και πολλαπλασιασμού τους και μεταξύ αυτών ήταν και τα άνθη: Drimia numidica, Pancratium maritimum, Lilium rodopeum, Lilium chalcedonicum, Lilium candium, Lilium martagon, Nigella damascena, Tulipa praecox, Allium spp, Orchis italic, Paeonia peregrine, Centranthus ruber, Silene compacta, Silene coronaria, Achillea millefolium, Achillea coarctata, Lavandula stoechas, Digitalis viridiflora, αλλά και τα Arbutus spp.- Κουμαριές, Buxus sempervirens, Pistacia lentiscus, Vitex agnus-castus, λυγαριά για στολισμούς. Μένει να τα καλλιεργηθούν παραγωγικά και να μελετηθούν εμπορικά.
Το πολύ σημαντικό 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια, Αθήνα) επισφραγίσθηκε με την υπογραφή ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ για την από κοινού διερεύνηση του καλύτερου δυνατού τρόπου στενότερης συνεργασίας με στόχο την προώθηση των παραγόμενων από τους Έλληνες ανθοπαραγωγούς δρεπτών ανθέων & πρασινάδων και την αύξηση των πωλήσεων, επ’ ωφελεία όλων των συνεργαζομένων, με διεπαγγελματική προσέγγιση. Το μνημόνιο υπέγραψαν ο πρόεδρος τα ΑΑΣΑ-ΚΑΑ κ Αθνάσιος Κελμάγερ, ο πρόεδρος του ΣΑΝΚΑ κ Μάριος Βαλιάνος και ο πρόεδρος της ΠΕΕΑΠΣΕ κ Γρηγόριος Ζώτος.
Ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών έχει προετοιμάσει Γενική Συνέλευση των Μελών του (Τετάρτη, 18 Οκτ 2017), Επίσκεψη Μελέτης στην Καλαμάτα (Τετάρτη, 19 Οκτ 2017) και εκτιμάται ότι πολλοί θα ήθελαν να βρεθούν στην Διεθνή Έκθεση Ανθέων στην Ολλανδία 8-10 Νοε 2017, ενώ η Ομάδα Εργασίας της Διεπαγγελματικής θα μπορούσε ίσως να συνεδριάσει την Τετάρτη, 29 Νοε 2017 και την Τετάρτη, 14 Δεκ 2017.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382