Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

    Ένα από τα δυνατά σημεία των ανθρώπων είναι η ιστορικότητα της σκέψης .

Αν  ιστορηθούμε από το παρελθόν  θα δούμε ότι διαχρονικά ο πρωτογενής τομέας είναι εκείνος που  έχει αναλάβει να στηρίξει την εθνική προσπάθεια  και δημιούργησε τις  συνθήκες για να σταθεί η χώρα μας στα πόδια της .
Ο  Πρωτογενής τομέας  περιλαμβάνει : αγροτική -κτηνοτροφική δραστηριότητα , αλιεία , τουρισμό ,  μεταποίηση και καινοτόμες δράσεις .
    Ιστορικό δεδομένο ότι σε περιόδους βαθιάς κρίσης, η παραγωγή είναι εκείνη που βγάζει το κάρο από τη λάσπη.
Δυστυχώς όμως, αυτή την περίοδο που διανύουμε ο πρωτογενής τομέας, δεν
μπορεί να δώσει το δικό του ελπιδοφόρο στίγμα.

Ένα άλλο δεδομένο που πρέπει να λάβουμε υπόψη  σήμερα είναι ότι: Η Ελλάδα εισάγει το 74% των προϊόντων - Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει ποσοστό μόλις 26% της κατανάλωσης


      Αγροτικός τομέας .
    -Το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνέχεια.
-Διπλασιασμός της φορολογίας τα τελευταία 2,5 χρόνια .
-Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια .
-Η  αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές .
Τα παραπάνω είναι μερικές από τις αρνητικές παραμέτρους  που  οδηγούν  τους νέους να αποφεύγουν τον αγροτικό τομέα, καθώς δεν βλέπουν κάποια εξασφάλιση συνθηκών, σταθερότητα αλλά και πολιτικές που να έχουν  επίκεντρο την στροφή  των νέων προς αυτή την  κατεύθυνση με ένα πλαίσιο που θα  τους δίνει κίνητρα .
 Πολλά από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τον αγροτικό τομέα παραμένουν στα συρτάρια.
Πολιτικά παιχνίδια και εμπαιγμός με τις   αγροτικές ενισχύσεις
σπάνια  καταβάλλονται στην ώρα τους .
 Πολύπλοκες  διαδικασίες και γραφειοκρατία συνεχίζουν να υπάρχουν αμείωτα κάθε φορά που κάποιος νέος ξενικά μια προσπάθεια  να  επιχειρήσει .
Για τις δύο τελευταίες δεκαετίες παραμένει ζητούμενο η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και η ενίσχυση των υποδομών, η καινοτομία στην παραγωγή.  
Η αγροτική έρευνα  σχεδόν ανύπαρκτη
Η γεωργική βιομηχανία   προσπαθεί  να σταθεί στα πόδια της.
Το αγροτικό εισόδημα  συνεχώς μειώνεται.

Κτηνοτροφία
     Πολλά δισεκατομμύρια  κάθε χρόνο ξοδεύονται  για εισαγωγές  γάλακτος , κρέατος και προϊόντων που σχετίζονται με την κτηνοτροφία . Από την άλλη δυναμική τομείς (όπως η παραγωγή της φέτας τυρί) όπου  δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση από το εξωτερικό .
Τα προβλήματα παρόμοια με τον Αγροτικό τομέα .

Αλιεία – Ιχθυοκαλλιέργεια
    Ο πλούτος των  ελληνικών θαλασσών  τεράστιος αλλά και τα προβλήματα του κλάδου  μεγάλα παρόμοια με τους παραπάνω κλάδους . Ένας τομέας που θα μπορούσε να δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να παραμένουν οι νέοι κυρίως σε μέρη  όπως τα μικρά  και ακριτικά νησιά μας αλλά και να αξιοποιηθούν  θαλάσσιες περιοχές  όπου δεν μπορεί να αναπτυχθεί  ο τουρισμός .
Καινοτομία
    -Υπάρχει στην Ελλάδα ένα τεράστιο, ανεκμετάλλευτο δυναμικό νέων ανθρώπων, που θέλουν να δημιουργήσουν τη δικιά τους επιχείρηση αλλά χρειάζονται  έμπρακτη υποστήριξη από την Πολιτεία.
-Μέσα στην περίοδο της κρίσης το μυαλό του έλληνα επιστήμονα παράγει καινοτόμες  προτάσεις  και κατασκευές  αλλά δυστυχώς  πολλές από αυτές μένουν στα εργαστήρια των πανεπιστημίων . Είναι ώρα να αλλάξει το νομικό πλαίσιο , να συνδεθούν τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας και να μπορούν αυτές οι καινοτομίες να αξιοποιούνται .
Μεταποίηση
    Τα τελευταία είκοσι χρόνια , η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά -20%
Αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του μεταποιητικού τομέα είναι η δραστική μείωση των επενδύσεων, του αριθμού των μεταποιητικών επιχειρήσεων και του αριθμού των απασχολουμένων.
Οι επιχειρηματίες παραμένουν στη χώρα τους γιατί την αγαπούν , συνεχίζουν να προσπαθούν να διατηρήσουν ή και να μεγαλώσουν την επιχείρηση τους  , προωθώντας τα προϊόντα  τους στην εγχώρια αλλά και στις αγορές τους εξωτερικού παρόλο την υπερφορολόγηση , ασφαλιστικές εισφορές (φόρος)  τον ΕΝΦΙΑ στις κτηριακές τους εγκαταστάσεις ακόμη και στους αποθηκευτικούς χώρους .
Τουρισμός
    Λόγο των  τελευταίων  γεωπολιτικών εξελίξεων κυρίως, παρατηρείται  αύξηση των τουριστών στην Ελλάδα , κάτι που δεν συνοδεύεται με ανάλογη αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό  .  Πρέπει   να αποφασίσουμε στον τουρισμό να δώσουμε έμφαση στη διεύρυνση, στον  εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, που θα συμβάλλει πρακτικά στην άμβλυνση της εποχικότητας, στην ενεργό διασύνδεση με άλλους κρίσιμους κλάδους και στη διάχυση του τουριστικού πλεονάσματος στην περιφέρεια, τις τοπικές κοινωνίες και σε άλλους κλάδους της οικονομίας να κάνουμε την κατάλληλη στοχοθέτηση και αξιολόγηση και να μην πανηγυρίζουμε μόνο με την αύξηση του αριθμού των τουριστών.     
Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί λοιπόν ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης  της χώρας
Για να δούμε όμως ποια είναι η πρόταση, η ελπίδα και οι πολιτικές και από ποιόν πολιτικό φορέα μπορούν να έρθουν ?
 Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη ΔΕΘ 2017 είπε :  
-          Ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια  που θα έρθει στη βουλή με κυβέρνηση τη ΝΔ  θα αφορά μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια.
-          θέσπιση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα παραμείνει σταθερός για τουλάχιστον μια πενταετία.
-          Σε ότι αφορά στη δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας εξήγησε πως «πιστεύουμε στην δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας»
-           να συνδέσουμε την αγορά με τα πανεπιστήμια. Να ανοίξουμε τα ιδρύματα
-          Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ ενός νέου προτύπου επιχειρηματικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα
-          απλοποίηση φορολογικής αδειοδότησης.
-          παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.
-          «Θέλουμε κράτος λιτό και αποτελεσματικό»
-          Υποσχέθηκε επίσης λειτουργικό τραπεζικό σύστημα για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας παράλληλα με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους αλλά και τήρηση των νόμων.
-          Οι οργανωμένες ομάδες παραγωγών είναι το μέλλον της γεωργίας
-          ΔΕΘ 2016 Στηρίζουμε τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και χορηγώντας γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες
-          ΔΕΘ 2016 Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
    Η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εν όψει ΔΕΘ 2017 :«Η ΝΔ θα ανατάξει τον Πρωτογενή Τομέα. Με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, κίνητρα και βέλτιστη χρήση των πόρων της ΕΕ»
(Περιέγραψε τις θέσεις της ΝΔ για ένα νέο Μοντέλο Αγροτικού Επιχειρείν, με ισχυρούς, ανταγωνιστικούς επαγγελματίες αγρότες και κορωνίδα τις ισχυρές αγροτικές εταιρικές συμπράξεις των Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών. Αγροτική Επιχειρηματικότητα, που θα εδράζεται και σε ένα νέο αξιακό μοντέλο υψηλής κοινωνικής και επαγγελματικής αναγνώρισης των απασχολούμενων με τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία. Τόνισε ότι σημεία - κλειδιά για τη ΝΔ, είναι οι στοχευμένες πολιτικές φοροελάφρυνσης, εξορθολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και μείωσης του κόστους παραγωγής. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον προγραμματικό λόγο της ΝΔ για «γενναία κίνητρα», για το «χτίσιμο» νοοτροπίας συλλογικότητας, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές προβλέψεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020 για τις Ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών.
Μέλημα της ΝΔ και η βέλτιστη αξιοποίηση των αναπτυξιακών πόρων του ΠΑΑ 2014 – 2020, ποιοτικά και στρατηγικά αλλά και η πλήρης αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ.
Η αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, που ταλαιπωρούν τον πρωτογενή τομέα. Όπως η επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός του απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, η εναρμόνισή στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, η δίκαιη κατανομή, ασφαλίστρων, ρίσκου, απόδοσης σε γεωργία και κτηνοτροφία. Ιδιαίτερη μνεία, έκανε   στην ανάγκη άρσης του γραφειοκρατικού κεφαλοκλειδώματος,
«Η θεσμοθέτηση Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Μίας Στάσης, θα απλοποιήσει τις διεκπεραιωτικές υποχρεώσεις των παραγωγών με τις αρμόδιες υπηρεσίες»  Προτεραιότητα είναι και η ανάδειξη της Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ιδιαίτερα της ορεινής. Η ΝΔ,   έχει  έτοιμο νομοθετικό πλαίσιο, για την απλοποίηση της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην δυναμική ενεργοποίηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για τον πολλαπλασιασμό των απαιτούμενων ελέγχων κρέατος και γάλακτος, χτυπώντας στην πράξη τις παράνομες ελληνοποιήσεις.)


    Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν οι άνθρωποι που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με τον πρωτογενή   τομέα  έχουν ανάγκη από πειστικές πολιτικές με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Έχουν  περισσότερο από κάθε φορά ανάγκη να ακούσουν να τους μιλάει κάποιος  την γλώσσα της αλήθειας,
Να εφαρμόσει ρεαλιστικές πολιτικές και να διαμορφώσει το περιεχόμενο
και τις συνθήκες για να πάρει μπρος η οικονομία με ατμομηχανή τον πρωτογενή τομέα . Είναι αναγκαίο να εμπνεύσουμε τους νέους  με τη νέα φιλοσοφία παραγωγής, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να παράγουν ασφαλή προϊόντα και νέες θέσεις εργασίας.
Οι πολίτες δεν θέλουν άλλα ψεύτικα λόγια, απαιτούν αλήθειες και πράξεις .
Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα .

Μπέης  Δημήτριος
Ψυχοθεραπευτής  - MSc
Πολιτευτής ΝΔ Πιερίας .