Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Στο Ιράκ η «χαμένη» πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Βρέθηκε μετά από 2.000 χρόνια

Mια πόλη που ήταν θαμμένη για περισσότερα από 2.000 χρόνια ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Ιρακ, με τη βοήθεια φωτογραφιών
τραβηγμένων από drone και αποδιαβαθμισμένων εικόνων της CIA.
Η συγκεκριμένη πόλη, που πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, ανακαλύφθηκε στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Qalatga Darband από μια ομάδα Ιρακινών και Βρετανών Αρχαιολόγων, της οποίας ηγούντο ειδήμονες του Βρετανικού Μουσείου.
Ο John MacGinnis, επικεφαλής των ανασκαφών, είπε στους Times: «Είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά πιστεύω ότι βρήκαμε τα ερείπια μιας αλλοτινής πολύβουης πόλης, που βρισκόταν σε έναν δρόμο που οδηγούσε από το Ιράκ στο Ιράν. Βλέποντας τα ερείπια, μπορείς να φανταστείς τους πλανόδιους πωλητές να προμηθεύουν με κρασί τους στρατιώτες που έκαναν στάση στην πόλη».
alexander-1 Στο Ιράκ η «χαμένη» πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Βρέθηκε μετά από 2.000 χρόνια
Οι αρχαιολόγοι εστίασαν για πρώτη φορά την προσοχή τους στο συγκεκριμένο σημείο μετά τον αποχαρακτηρισμό και τη δημοσίευση φωτογραφιών τις οποίες είχε τραβήξει η CIA με δορυφόρο τη δεκαετία του 60. Σε αυτές τις φωτογραφίες διαφαίνονταν τα «όρια» μιας πόλης, κάτι που ώθησε τους αρχαιολόγους να εξασφαλίσουν τις ειδικές άδειες για να ξεκινήσουν τις ανασκαφές.
Ο Δρ. MacGinnis και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν droners για να προσδιορίσουν επακριβώς που βρίσκονταν τα όρια των κτιρίων της χαμένης πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία παρέμειναν θαμμένα επί χιλιετίες.
Στην περιοχή έχουν βρεθεί ακόμη ελληνικά νομίσματα και αγάλματα προσώπων της ελληνικής μυθολογίας, μεταξύ των οποίων η Περσεφόνη και ο Άδωνις.
alexander-2 Στο Ιράκ η «χαμένη» πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Βρέθηκε μετά από 2.000 χρόνια
Αξίζει να σημειωθεί ότι προσωπικό του Βρετανικού Μουσείου έχει αναλάβει εδώ και λίγο καιρό την εκπαίδευση Ιρακινών ειδικών πολιτισμικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο ενός προγράμματος κρατικής χρηματοδότησης. 
Στόχος του προγράμματος, η διάσωση και η προστασία σημαντικών αρχαιοτήτων στις περιοχές της Μέσης Ανατολής οι οποίες έχουν πληγεί από τις ένοπλες συγκρούσεις και την λεηλασία των τρομοκρατών, όπως η συγκεκριμένη περιοχή στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

http://www.eleftherostypos.gr/