Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

 
46ο Φεστιβάλ Ολύμπου-θέατρο
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ
ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

  Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.)  υλοποιεί στην πράξη και τον επιμορφωτικό και εκπαιδευτικό του χαρακτήρα. Αξιόλογη από κάθε πλευρά η πρωτοβουλία με την επίσκεψη των μαθητριών και μαθητών της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βροντούς Πιερίας, οι οποίοι παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση «Επτά επί Θήβας» του Κ.Θ.Β.Ε. και ενημερώθηκαν για το θεσμό και τις τεχνικές του θεάτρου.
  Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. με ιδιαίτερη χαρά και τιμή υποδέχθηκε την εκπαιδευτική κοινότητα, την οποία συνόδευσαν ο Σχολικός Σύμβουλος της 1ης Εκπ/κής Περιφέρειας Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Πιερίας, Νικόλαος Γραίκος και ο Διευθυντής Δημήτριος Κορινιώτης.
  Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Σχολείου, αναφέρει: « Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βροντούς είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολούθησαν στο αρχαίο θέατρο του Δίου την τραγωδία «Επτά επί Θήβας» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017. Η δράση εντασσόταν σε πιλοτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας και τέχνης, εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και σχετική άδεια του Υπουργείου Παιδείας (Φ.14/1859/196725/Δ1 ΥΠΕΠΘ), το οποίο εφαρμόζεται στο σχολείο την τελευταία διετία με την επίβλεψη του Σχολικού Συμβούλου της 1ης Εκπ/κής Περιφέρειας Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Πιερίας, Νικόλαος Γραίκος.


  Το Δημοτικό Σχολείο Βροντούς εντάσσει στον ετήσιο προγραμματισμό του και εκπαιδευτικές δράσεις εκτός διδακτικού οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση του πολιτισμικού κεφαλαίου των παιδιών. Η συγκεκριμένη δράση βασιζόταν στην άποψη ότι όλα τα παιδιά είναι ικανά να αισθανθούν και να κατανοήσουν το αρχαίο δράμα, εφόσον θα προετοιμαστούν κατάλληλα και η παράσταση που θα παρακολουθήσουν θα είναι καλλιτεχνικά άρτια. Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Βροντούς συμμετέχοντας στο παραπάνω πιλοτικό πρόγραμμα φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει τις κατάλληλες δεξιότητες για την παρακολούθηση ποιοτικών παραστάσεων θεάτρου, μουσικής και χορού. Για τη συγκεκριμένη παράσταση προετοιμάστηκαν με πολύωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάλληλα προσαρμοσμένο για την ηλικία τους. Η προσήλωση με την οποία τα παιδιά παρακολούθησαν την παράσταση, τα ενθουσιώδη σχόλια και τα ερωτήματα που έθεσαν στη συνέχεια αποδεικνύουν ότι οι εμπειρίες που απέκτησαν ανταποκρίνονται πλήρως στους στόχους της εκπαιδευτικής δράσης.
Το Δημοτικό Σχολείο της Βροντούς ευχαριστεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου για τη δυνατότητα που έδωσαν στις μαθήτριες και στους μαθητές της Στ΄ τάξης του σχολείου να παρακολουθήσουν δωρεάν την παράσταση. Ευχαριστεί επίσης τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, τους γονείς των παιδιών και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Δίου Ολύμπου κ. Αθανάσιο Καλαϊτζή, οι οποίοι υποστήριξαν με κάθε τρόπο την εκπαιδευτική δράση.»


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ Σ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

                    Με τα πιο ευμενή σχόλια υποδέχθηκε το κοινό την θεατρική παράσταση «Επτά επί Θήβας» την οποία παρουσίασε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου.
  Αποδέκτης της κριτικής των θεατών, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο), δημοσιοποιεί την πολύ ενδιαφέρουσα άποψη της Φιλολόγου Σοφίας Παπαδοπούλου:
  «Την Παρασκευή 11/08/2017 παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, η τραγωδία του Αισχύλου "Επτά επί Θήβας". Η παράσταση καθήλωσε το κοινό και δίκαια καταχειροκροτήθηκε.
  Η πρωτότυπη σκηνοθεσία του Τσέζαρις  Γκραουζίνις κρατάει αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Ευρηματικός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο σκηνοθέτης αναδεικνύει τα εκτενή  χορικά της τραγωδίας του Αισχύλου κι έτσι ο σύγχρονος θεατής αντιλαμβάνεται την κεντρική σημασία του χορού στο αρχαίο δράμα. Όλοι οι ηθοποιοί ανταποκρίνονται στο ύψος των ρόλων τους, αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Στάνκογλου ξεχωρίζει ως Ετεοκλής. Ευφυώς αποδίδεται η αδιέξοδη επιδίωξη της εξουσίας, η αλαζονεία που αυτή προκαλεί, με το σκηνοθετικό εύρημα της σκάλας.
 Ο χορός συμβάλλει σημαντικά να αποδοθούν τα πολλά προσωπεία του εχθρού. Συγκλονιστική είναι η μάχη με τους δύο αδερφούς να έλκονται αγκαλιαστά και να απωθεί ο ένας τον άλλο με ορμή. Με τον πλέον γλαφυρό τρόπο αποτυπώνεται ότι ο εμφύλιος πόλεμος δεν έχει κανένα νικητή. Ιδιαίτερη αναφορά επίσης αξίζει να γίνει στην υπέροχη μουσική επένδυση της παράστασης.
 Οφείλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές και υπεύθυνους της παράστασης.»