Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΣΑΡΩΝΕΙΑ 2017 & Ανθεστήρια στον Γαλατά

 Τα ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ πρωτοέγιναν στην Τροιζήνα την δεκαετία του 1960 και ήταν έκφραση την περηφάνιας των αγροτών ανθοπαραγωγών της περιοχής, για τον
πλούτο που δημιουργούσαν και για την συμβολή του αγροτικού τομέα στην ανάπτυξη και ευημερία των κατοίκων της περιοχής.
Σήμερα, ένα μικρό εγχείρημα προσκολημένο στα ΣΑΡΩΝΕΙΑ 2017, συνεχίζει την προσπάθεια αναβίωσής τους, μετά μάλιστα την περυσινή πετυχημένη συμμετοχή, με την φετινή παρουσία στις 14, 15 & 16 Ιουλίου 2017, στην Δυτική Παραλία του Γαλατά. Η συμμετοχή του 2017 εξελίχθηκε σε πετυχημένη προβολή των δρεπτών ανθέων και πρασινάδων των αγροτών ανθοπαραγωγών χάρις στην δημιουργική προσωπική εργασία ανθοπωλών καταστηματαρχών Αττικής επί ένα τριήμερο στα ΣΑΡΩΝΕΙΑ 2017.
Το πετυχημένο εξαιρετικό αποτέλεσμα οργανώθηκε από τον ανθοπαραγωγό κ Γιώργο Αναγνωστόπουλο, με την αμέριστη συμπαράσταση του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατά και Αντιδημάρχου κ Σπύρου Καρνέζη, πάντα σε συνεργασία του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ» μαζί με τον Σύνδεσμο Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής-ΣΑΝΚΑ και την Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων-Ανθοκομικών Προϊόντων και Συναφών Ειδών-ΠΕΕΑΠΣΕ. Μια σχεδόν διεπαγγελματική προσέγγιση για τα ελληνικά δρεπτά άνθη και πρασινάδες.
Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα ήταν πολύ ωραίο, αλλά και η μεθοδική προετοιμασία είναι αξιοπρόσεκτη.
Εντυπωσίασε η μετατροπή των ασκών της μπύρας σε καλαίσθητα βάζα γύρω από το αυτοκίνητο. Ακόμα και η λεπτομέρεια γύρω από τους χρησιμοποιημένους ασκούς ήταν από καλάμια της περιοχής που δέθηκαν καλαίσθητα γύρω από την βάση των «βάζων». Και οι ανθοδέσμες συνετέθησαν καταπληκτικά ….


Ακόμα και τα χρησιμοποιημένα μπουκάλια ½ λίτρου νερού (που δεν πρέπει να ξαναγεμίζονται για πόσιμο νερό) αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για στόλισμα με ένα κατάλληλο λουλούδι μέσα τους.
Τα τοπικά καλάμια καθαρίστηκαν και γίνανε κάποιας μορφής πυραμίδες που φιλοξένησαν άνθη σε διάφορες συνθέσεις. Εκεί χρήσιμα ήταν ακόμα και τα μονόλιτρα μπλέ πλαστικά μπουκάλια νερού που διαμορφώθηκαν σε φορεις ανθέων.
Στεφάνια μικρά, ανθοδέσμες και πολλές άλλες συνθέσεις στόλισαν μικρά παιδιά, μεγαλύτερα, ακόμα και αυτκίνητα ή μηχανάκια, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες μοιράσθηκαν ανθοδέσμες με πρώτη ανθοδέσμη να δίνεται στον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής για τα νησιά κ Παναγιώτη ΧατζηΠέρρο, που παρακολούθησε την προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα (Σάββατο) και την επίδειξη την Κυριακή, 16-7-2017, στην Δυτική παραλία του Γαλατά.
Κοντά στους δημιουργούς της ΣΑΝΚΑ και τους ανθοπαραγωγούς του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ βρέθηκε η βουλευτής κα Γεωργία Γενιά (Πειραιά & Νήσων, ΣΥΡΙΖΑ), ενώ συνεχώς κοντά ήταν ο Δήμαρχος κ Κώστας Καραγιάννης και ο πρόεδρος της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΝΘΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (Άνω Πατήσια, Αθήνα) κ Αθανάσιος Κελμάγερ.
Πολλή σημαντική παράμετρος είναι η δημιουργική σκέψη της ομάδας των ανθοπωλών-καταστηματαρχών με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΑΝΚΑ κ Μάριο Βαλιάνο, τα μέλη της οποίας συνέθεσαν-δημιούργησαν συνθέσεις και «μύθο» αξιοποιώντας επί τόπου υλικά ανακύκλωσης, διαθέσιμα υλικά συσκευασίας, τα προσφερθέντα λουλούδια από τους ανθοπαραγωγούς και τους εμπόρους, παρουσιάζοντας ένα τελικό καταπληκτικό πρωτότυπο επιδεικτικό σύνολο. Πρόβαλαν επαξίως την αγροτική παραγωγή της περιοχής και ειδικότερα την ανθοπαραγωγή.
Δεν ξεχνάει κανένας ότι στην περιοχή της Τροιζήνας την δεκαετία του 1960 δραστηριοποιούνταν 200 περίπου ανθοπαραγωγοί καλύπτοντας σχεδόν όλες τις ανάγκες της αγοράς δρεπτών ανθέων. Σήμερα όλη η αγροτική ανθοπαραγωγή της Ελλάδος μετά βίας καλύπτει το 20% των δρεπτών ανθέων που αγοράζουν οι Έλληνες, αφήνοντας ελεύθερο το 80% περίπου στις εισαγωγές δρεπτών ανθέων.
Ο κ Κώστας Ηρειώτης (ταμίας της ΑΑΣΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ) θυμάται ότι ο πατέρας του έβαλε τότε 20.000 ρίζες γαρίφαλα (περίπου 2 στρέμματα) και με αυτά συντηρούσε την οικογένειά τους. Σήμερα ο κ Κ. Ηρειώτης, μαζί με τον γιό του, καλλιεργούν 20 στρέμματα (περίπου 200.000 γαρύφαλα) και πολύ δύσκολα «τα φέρνουν πέρα» οικονομικά.
Στην «φτωχή» αγροτική κυρίως περιοχή της Τροιζήνας, όπως καταλαβαίνει κάποιος, σε σχέση πάντα με την «πλούσια», γεμάτη κότερα και ξενοδοχεία, περιοχή του Πόρου, δραστηριοποιούνται περίπου 30 ανθοπαραγωγοί, οι οποίοι με προτροπή του κ Γιώργου Αναγνωστόπουλου και την στήριξη της ΑΑΣΑ-ΚΑΑ, της ΠΕΕΑΠΣΕ και του ΣΑΝΚΑ, έκαναν την δεύτερη προσπάθεια, μετά την περυσινή πρώτη φορά, να αναβιώσουν ένα μικρό κομμάτι των ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝ.
Στα ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ, τότε, ο κάθε παραγωγός κατασκεύαζε ένα πρωτότυπο «άρμα» με τα άνθη που παρήγαγε και στην παρέλαση που ακολουθούσε γινόταν διαγωνισμός των αρμάτων με παρέλαση. Όλη η περηφάνια του αγρότη-ανθοπαραγωγού «παρήλαυνε» … Ο αγρότης ήταν ακόμη περήφανος για την συμβολή του στην εθνική οικονομία.


Η αγορά των ανθέων υπόκειται στους κανόνες της «μόδας». Όπως καταλάβαμε από την συζήτηση με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής-ΣΑΝΚΑ κ Μάριο Βαλιάνο από την μόδα των λουλουδιών παρέλασαν κατά περιόδους οι γλαδιόλες, τα γαρίφαλα, οι ορτανσίες και οι παιόνιες, και σήμερα επικρατούν τα άνθη για γάμους, που διακινούν σήμερα περίπου το 80% περίπου των δρεπτών ανθέων. Ακόμα και οι καλωπιστικές ελιές επικράτησαν στην αγορά ως αποτέλεσμα σχεδιασμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Ελλάδα το 2004.
Στον Γαλατά, το τριήμερο 14, 15 & 16 Ιουλ 2017, ανανέωσαν την πίστη τους στις δυνατότητες του αγροτικού τομέα όσοι συμμετείχαν στα ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ, στα πλαίσια των ΣΑΡΩΝΕΙΩΝ 2017. Έγινε κατανοητό ότι μόνο οι συνέργειες όλων των εμπλεκομένων στα δρεπτά άνθη και τις πρασινάδες μπορούν να αποδώσουν, και ότι πρέπει να αυξηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι εμπορικές πράξεις όλων όσων λένε ότι ζουν και συμβάλουν στην ευημερία του κοινού μας τόπου.
Την γνωστή πλέον ΑΝΘΟ-Τετάρτη, 11 Οκτ 2017, αξίζει να βρεθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του τόπου (Ελλάδα) και δια μέσου των δρεπτών ανθέων σε μια συνάντηση, ανταλλαγή σκέψεων και συναπόφαση για το μέλλον.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης