Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Στις αποθήκες τα δρεπάνια

Ο Γουέι Ντεντόν, ιδιοκτήτης 2.000 στρεμμάτων της οικογενειακής επιχείρησης Φουμίν στην περιοχή Λινγί της ανατολικής επαρχίας Σαντόνγκ, έχει στη κατοχή του ένα δρεπάνι τόσο
κοφτερό όσο ήταν πριν από μία δεκαετία.
«Παραμένει τόσο κοφτερό όχι γιατί το πρόσεχα αλλά ακριβώς γιατί το χρησιμοποιώ σπάνια πια», λέει ο Γουέι.
Έχοντας στη διάθεσή του πλέον μία τόσο μεγάλη γκάμα μηχανημάτων συγκομιδής, ο Γουέι εξηγεί ότι τώρα πια το δρεπάνι το χρησιμοποιεί μόνο στις γωνίες των χωραφιών, εκεί όπου δεν μπορεί να φθάσει η θεριστική μηχανή.
Καθώς η Κίνα ολοκληρώνει άλλη μια θερινή συγκομιδή, κυρίως στους σιτοβολώνες των επαρχιών Σαντόνγκ, Χενάν και Ανχουέϊ, οι θεριστικές μηχανές έχουν μειώσει την κούραση των αγροτών.
Η χρονική περίοδος της καλοκαιρινής συγκομιδής ονομάζεται «shuang qiang», ή «διπλή βιασύνη», καθώς οι αγρότες σπεύδουν να τελειώσουν την συγκομιδή ώστε να δημιουργηθεί χώρος για νέες καλλιέργειες οι οποίες πρέπει να φυτευθούν πριν να είναι πολύ αργά.
Μια κοινή παρενέργεια της καλοκαιρινής συγκομιδής ήταν οι μεγάλοι πόνοι που προκαλούντο στις πλάτες των αγροτών, οι οποίοι έπρεπε να σκύβουν συνέχεια για να κόψουν το σιτάρι από την επιφάνεια σχεδόν του εδάφους. Μία παλιά κινεζική παροιμία περιγράφει τον μόχθο των αγροτών ως: « πρόσωπο στο έδαφος και πλάτη στον ουρανό».
Η εργασία αυτή ήταν τόσο μεγάλη και επίπονη ώστε τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία στις αγροτικές περιοχές της βόρειας Κίνας συχνά έδιναν στους μαθητές άδεια δύο εβδομάδων, γνωστή ως « άδεια σίτου» η οποία τους επέτρεπε να βοηθήσουν στις γεωργικές εργασίες.
«Στην αρχή, ακόμη και οι πιο πρωτόγονες χειροκίνητες μηχανές ήταν σπάνιες σε όλα τα χωράφια», εξηγεί ο Γουάνγκ Μιν ο οποίος πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην βόρεια επαρχία του Σαντόνγκ.
Σήμερα, πάνω από το 90 τοις εκατό του σιταριού στην πατρίδα του Γουάνγκ και σε ολόκληρη την Κίνα συλλέγεται από μηχανές.
«Η άδεια θερισμού εξαφανίσθηκε πριν από μία δεκαετία και από τότε δεν έχει ακουσθεί τίποτε παρόμοιο», λέει ο Γουάνγκ.
Μαζί με την άδεια θερισμού εξαφανίσθηκε και το δρέπανο το οποίο, παρότι εμφανίζεται στην Βίβλο και στα σύμβολα των κομμουνιστικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο, έχει χάσει το ρόλο του στην κινεζική γεωργία.
«Αυτό που κάποτε ήταν εργασία ενός μηνός σήμερα πιά έχει ολοκληρωθεί σε περίπου δέκα μέρες χάρη στα θεριστικά μηχανήματα», λέει ο Σία Σίαγκουο, οδηγός θεριστικής μηχανής Lovol, στην επαρχία Τζιασιάν.
Καθώς οι επτά στις δέκα θεριστικές μηχανές στην Κίνα κατασκευάζονται από την Lovol, η εν λόγω εταιρεία με έδρα την επαρχία Σαντόνγκ, δίνει τη δυνατότητα,χάρη σε μία εφαρμογή, στον ιδιοκτήτη τέτοιας μηχανής να την νοικιάσει σε χρήστες κινητών.
« Παλαιότερα μου έπαιρνε πολύ χρόνο να βρώ μία θεριστική μηχανή, τώρα όμως μπορώ να την νοικιάσω χωρίς καν να φύγω από το σπίτι», λέει ο αγρότης Τζανγκ Τζιανγκούο και προσθέτει: « Είναι πολύ βολικό».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://dasarxeio.com/