Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Στην πόλη Curtea De Arges της Ρουμανίας πραγματοποιήθηκε η 2η Διακρατική Συνάντηση που συντονίζει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού

 «2η Διακρατική Συνάντηση του Σχεδίου ERASMUS

  Στα πλαίσια του σχεδίου Erasmus+ με τίτλο: «Πολυπολιτισμική Επικοινωνία: Καταργώντας τα Στερεότυπα» που συντονίζει για τα σχολικά
έτη 2016-17  και 2017-18, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού και συμμετέχουν  σχολεία από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, την Πολωνία, την Βουλγαρία, τη Λιθουανία και την Ρουμανία, πραγματοποιήθηκε από  31 Μαρτίου  μέχρι 5 Απριλίου  2017 στην πόλη Curtea De Arges της Ρουμανίας  η 2η Διακρατική Συνάντηση.


  Στη συνάντηση συμμετείχαν 32  εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες, οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου «Scoala Gimnaziala Mircea cel Batran» υλοποίησαν τις δραστηριότητες που προέβλεπε το πρόγραμμα. Από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού συμμετείχε  ο Διευθυντής Δημήτριος Χλεμές και οι εκπαιδευτικοί  Δημήτριος Λανάρας,  Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Λεωνίδας Παπαδόπουλος και Χαρίκλεια Θεοδωρίδου. 
  Οι δράσεις  ξεκίνησαν την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 με μια εντυπωσιακή τελετή υποδοχής. Η τελετή έλαβε χώρα στο Δημαρχείο της πόλης Curtea De Arges, πρώτης ιστορικής πρωτεύουσας της Ρουμανίας, κοντά στα Καρπάθια όρη, με την παρουσία του Δημάρχου και εκπροσώπων της πολιτικής, θρησκευτικής και εκπαιδευτικής διοίκησης της Ρουμανίας.


  Η εκδήλωση, που έγινε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Δημαρχείου, περιλάμβανε ανάκρουση του ευρωπαϊκού  ύμνου και των εθνικών  ύμνων όλων των χωρών, τραγούδια και χορούς, παρουσίαση μοντέρνων χορών  και  χαιρετισμούς  από το Δήμαρχο, τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου της περιοχής,  την περιφερειακή  υπεύθυνη εκπαίδευσης, τον Διευθυντή του τοπικού σχολείου αλλά και τον Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού και συντονιστή του προγράμματος  Δημήτριο Χλεμέ ο οποίος αναφέρθηκε στη φιλοσοφία της ευρωπαϊκής αυτής σύμπραξης και συνεχάρη τον Διευθυντή του Ρουμανικού σχολείου Gheorghe Molea και την συντονίστρια της Ρουμανίας Alina Baiasu για την άριστη οργάνωση.
  Στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του ρουμάνικου σχολείου, όπου μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και εκπρόσωποι των γονέων τις υποδέχονταν με τοπικά έθιμα, τραγούδια και δώρα.  
  Οι εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν στο σχολείο και με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Άρτζες και Μουσκέλ κ. Καλλίνικο ο οποίος συμμετείχε σε εργαστήριο ζωγραφικής ξύλινων αβγών μαζί με μαθητές του σχολείου και άλλους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής.
   Στον κήπο του σχολείου οι αποστολές φύτεψαν ένα έλατο, το δέντρο του προγράμματος Erasmus+ και η  πρώτη ημέρα έκλεισε με παρουσίαση  παραδοσιακών τοπικών παιχνιδιών στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.


   Το Σάββατο και την Κυριακή οι δραστηριότητες περιελάμβαναν  επισκέψεις  σε  αξιοθέατα, ιστορικούς και περιβαλλοντικούς  χώρους, (υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, Φρούριο Vlad Tepes, Καρπάθια όρη, παλάτι του Α΄ Βασιλιά της Ρουμανίας Καρόλου-  Peles Castle, επίσκεψη στο κάστρο του Κόμη  Δράκουλα κ.ά.).     
  Το βράδυ του Σαββάτου με την παρουσία του Δημάρχου και της τοπικής κοινωνίας πραγματοποιήθηκε εορταστικό παραδοσιακό δείπνο  γευσιγνωσίας, όπου η κάθε χώρα παρουσίασε  αντιπροσωπευτικά τρόφιμα και  ποτά.  
  Τη Δευτέρα  3 Απριλίου, η ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη σε τοπικό εργοστάσιο Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών και σε εργαστήρια αγγειοπλαστικής και παραδοσιακής ξυλογλυπτικής και ακολούθησαν επισκέψεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής με σκοπό τη γνωριμία με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας αλλά και στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Φιλοθέης, έδρα της τοπικής Αρχιεπισκοπής.
   
  Η τελευταία ημέρα της συνάντησης  άρχισε με επίσκεψη σε έναν οργανισμό ειδικής αγωγής  και εκπαίδευσης, όπου οι εκπαιδευτικοί  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα σύγχρονο  κέντρο  ειδικής αγωγής,  για άτομα ηλικίας από 3 μέχρι και 18 ετών.   
  Εκτός των άλλων δραστηριοτήτων ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών ανταλλαγών, στοχεύει και στην επιστημονική και παιδαγωγική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Έτσι την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό συνέδριο με θέμα: «Μέθοδοι Διδασκαλίας και Εργαλεία για την Διαπολιτισμική Εκπαίδευση». Στο συνέδριο βασικός προσκεκλημένος ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πιτέστι της Ρουμανίας Adrian Samarescu αλλά και ο συντονιστής του προγράμματος, Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού Δημήτριος Χλεμές, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Πώς μπορώ να βοηθήσω τους μαθητές μου να προσεγγίσουν τη Διαφορετικότητα; - Το παράδειγμα της Persona Doll (κούκλα με ταυτότητα)».
  Η   2η διακρατική συνάντηση ήταν για όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς  και μια καινούρια εμπειρία, μια νέα θεώρηση της ωφελιμότητας των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Σχολικής Σύμπραξης.
  Οι  αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών αναχώρησαν την Τετάρτη  5  Απριλίου 2017  για τις πατρίδες τους και τα σχολεία τους.    

Κολινδρός,  10 Απριλίου 2017