Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

«Εισβολή» Βουλγάρων για τα γριβάδια

Οι βόρειοι γείτονες ρίχνουν δίχτυα και αγκίστρια στον Στρυμόνα, τον Νέστο, τον Αξιό, αλλά και στην πλούσια σε αλιεύματα λίμνη της Κερκίνης (φωτ.).
Ο «πόλεμος του γριβαδιού» και άλλων ιχθυαλιευμάτων καλά κρατεί στα βόρεια σύνορά μας, όπου ψαράδες από τη Βουλγαρία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική
Δημοκρατία της Μακεδονίας συρρέουν σε λίμνες και ποτάμια της Μακεδονίας και της Θράκης και επιδίδονται στο αγαπημένο τους χόμπι –πολλοί εξ αυτών ασκούν και εμπόριο– παραβιάζοντας τους κανόνες αλιείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να αναχαιτίσουν το φαινόμενο, αναρτώντας πινακίδες στην ελληνική και βουλγαρική γλώσσα με τις σχετικές απαγορεύσεις στις όχθες των ποταμών και των λιμνών, και προειδοποιούν με την επιβολή τσουχτερών προστίμων τους παραβάτες, στους οποίους βεβαίως συμπεριλαμβάνονται και ντόπιοι.
Ομως το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνικά μέσα δεν επιτρέπουν την αυστηρή επιτήρηση των ποταμών και των λιμνών από πλευράς της ελληνικής αστυνομίας, που έχει και την κύρια ευθύνη για τη φύλαξη. Κι έτσι, καθώς οι βόρειοι γείτονες, σε αντίθεση με τους Ελληνες που ψαρεύουν στη θάλασσα, προτιμούν το ποταμίσιο ψάρεμα, Βούλγαροι από τις πόλεις του Νότου –Πέτριτς, Σαντάνσκι, Γκότσε Ντέλτσεφ, Μπλαγκόεβγκραντ, αλλά και την περιοχή Σμόλιαν, ανατολικότερα–, όπως επίσης και πολίτες της ΠΓΔΜ από τη Γευγελή, καταφθάνουν στην ελληνική μεθόριο και ρίχνουν δίχτυα και αγκίστρια στον Στρυμόνα, τον Νέστο, τον Αξιό, και στην πλούσια σε αλιεύματα λίμνη της Κερκίνης.
«Ανεπιθύμητοι»
«Οι Βούλγαροι ψαράδες είμαστε όλο και πιο ανεπιθύμητοι στους ποταμούς της Βόρειας Ελλάδας», δήλωσε στην εφημερίδα «Μόνιτορ» της Σόφιας ο πρόεδρος των σωματείου αλιέων «Balkanka 2009», Ιβάν Μίσεφ. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, «συχνά οι συμπατριώτες μας δεν τηρούν τις χρονικές περιόδους απαγόρευσης αλιείας ορισμένων ειδών ψαριών, ή ψαρεύουν μεγαλύτερες ποσότητες από τις επιτρεπόμενες και για τον λόγο αυτό οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν μέτρα τοποθετώντας πινακίδες με τις σχετικές απαγορεύσεις και ενημέρωση και στα βουλγαρικά, ενώ οι ελεγκτές περιπολούν μαζί με διερμηνείς στους ποταμούς και προειδοποιούν τους Βούλγαρους ψαράδες. Τα πρόστιμα είναι εξαιρετικά μεγάλα. Επίσης, οι Ελληνες παραπονούνται για τις υπερβολικές ποσότητες ψαριών που πιάνουν οι Βούλγαροι ψαράδες, καθώς και για τα σκουπίδια που αφήνουν. Επίσης, δεν είναι σπάνιες οι φορές που οι δικοί μας ψαράδες χρησιμοποιούν αλιευτικά δίχτυα ή ανάβουν φωτιές παρά τη ρητή απαγόρευση». Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη ότι «οι Βούλγαροι ψαράδες πωλούν μετά τα ψάρια, με τα οποία είναι γεμάτοι οι ελληνικοί ποταμοί, σε παράνομα σημεία στη Βουλγαρία».
Ο δασολόγος του φορέα προστασίας της λίμνης Κερκίνης, κ. Μιχαήλ Δαβής, είπε στην «Κ» ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και δεν προκαλείται μόνο από Βούλγαρους αλλά και από Ελληνες ψαράδες. «Παλαιότερα το φαινόμενο ήταν πολύ πιο έντονο στη λίμνη και τα ποτάμια, αλλά τώρα ο φορέας μας, με τη συνδρομή και της θηροφυλακής, έχει περιορίσει τη δραστηριότητα όσων επιχειρούν να ψαρέψουν σε περιόδους απαγόρευσης». Μια μέθοδος μαζικού εγκλωβισμού των ψαριών σε δίχτυα κατά την αναπαραγωγή τους στα ρηχά νερά, η αποκαλούμενη «μπασκιά», που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά οι ψαράδες, είχε επιφέρει μεγάλο πλήγμα στον ενάλιο πλούτο των ποταμών και της λίμνης και έτσι όταν αυτή απαγορεύτηκε αυστηρά, η Κερκίνη γέμισε και πάλι γριβάδι, το ίδιο και ο Στρυμόνας και ο Νέστος με ποταμίσια ψάρια.
Πολύ ψάρι
Ο λόγος που Βούλγαροι και Σκοπιανοί κατεβαίνουν να ψαρέψουν στα τμήματα των ποταμών που διασχίζουν στην Ελλάδα και όχι στα δικά τους είναι, κατά τον κ. Δαβή, το γεγονός ότι στον κάτω ρου τους ο Στρυμόνας, ο Νέστος και ο Αξιός, που πηγάζουν από τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, έχουν νερά που είναι περισσότερα και πιο ήσυχα και επίσης μπόλικο ψάρι.
Με δεδομένο ότι το ερασιτεχνικό ψάρεμα με προκαθορισμένους κανόνες δεν απαγορεύεται ούτε για τους Ελληνες ούτε για κανέναν αλλοδαπό, οι Αρχές πασχίζουν με ελλιπή τεχνικά μέσα και περιορισμένο προσωπικό να εμποδίσουν τις παραβιάσεις τους.
Οσο για την αγάπη των Βουλγάρων στο ποταμίσιο ψάρι, είναι χαρακτηριστικό ότι κατά ομάδες κατασκηνώνουν και ρίχνουν αγκίστρια στη γέφυρα του Στρυμόνα στην Αμφίπολη, ενώ λίγο παρακάτω, στο ενάμισι χιλιόμετρο, ο Στρυμονικός Κόλπος είναι πρώτης τάξεως θαλασσότοπος…