Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Τι σημαίνει η συμφωνία στο Eurogroup, πώς την εκλαμβάνουν τα εμπλεκόμενα μέρη, τι θα γίνει με την αξιολόγηση. Τα επόμενα βήματα

Αλέξανδρος Κλώσσας Headshot


Στο τραπέζι των τεχνικών διαπραγματεύσεων θα συνεχιστούν οι επαφές
κυβέρνησης και δανειστών μετά την κατ αρχήν συμφωνία η οποία επετεύχθη στο χθεσινό Eurogroup. Η επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών θα σημάνει την επανεκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης με στόχο να συμφωνηθούν τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που αποδέχτηκε η κυβέρνηση για μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος. 
Τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δείχνουν ότι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του προηγούμενου διαστήματος «έπιασαν τόπο» προκειμένου να δημιουργηθεί ο «οδικός χάρτης» με τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης. Σε αυτή τη βάση κυβέρνηση και Θεσμοί θα πρέπει να βρουν απαντήσεις σε μια σειρά θεμάτων που άνοιξαν στο χθεσινό Eurogroup και μένει να διευκρινιστούν το επόμενο διάστημα σε τεχνικό επίπεδο.
Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα νέα μέτρα τα οποία οι Θεσμοί ονομάζουν μεταρρυθμίσεις και εκτιμούν ότι μέσω αυτών θα αλλάξει «το μείγμα πολιτικής με την μετάβαση από την λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Όπως και να έχει η κυβέρνηση θα κλιθεί το επόμενο διάστημα να ψηφίσει νέα δημοσιονομικά μέτρα των οποίων το βασικό πλαίσιο έχει ήδη αποδεχτεί. 
Παρόλα αυτά οι δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν έριξαν περισσότερο φως για το ύψος των επιπλέον μέτρων. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι θα αφορούν τρεις άξονες:
-Ο πρώτος θα είναι η φορολογία και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι είναι δεδομένη η μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Ο δεύτερος άξονας αφορά το Ασφαλιστικό και την περικοπή επιπλέον δαπάνης. Και σε αυτό τον τομέα οι πληροφορίες μιλούν για εξοικονόμηση δαπανών, οι οποίες θα αναζητηθούν από την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» των υφιστάμενων συντάξεων.
Ο τρίτος άξονας είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αρχής γενομένης από την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.
Αντισταθμιστικά μέτρα
Στις τεχνικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βρεθεί και ο κοινός τόπος για τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία διεκδικεί η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα στις νέες παρεμβάσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις. Οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και κυβερνητικών παραγόντων δείχνουν ότι οι δύο πλευρές «διαβάζουν» με διαφορετικό τρόπο τη συμφωνία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης έσπευσε να τονίσει ότι «Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο».
Αντίθετα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη τύπου σημείωσε ότι «δεν είναι δικά μου λόγια το ούτε ένα ευρώ μέτρα. Ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορώ να υποσχεθώ τέλος της λιτότητας» και συνέχισε λέγοντας ότι «εάν το πακέτο μεταρρυθμίσεων αποδώσει τα αναμενόμενα τότε θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για αναπτυξιακές δράσεις που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς και μπορούν να νομοθετηθούν».
Η «ανάγνωση» του Γερούν Ντάισελμπλουμ απέχει από την «ανάγνωση» της κυβέρνησης καθώς μιλώντας στο  δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «θα συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από πεδία, αλλά οποιοδήποτε μέτρο παρθεί θα αντισταθμιστεί από κάποιο άλλο μέτρο αντίστοιχου ποσού».
Ως εκ τούτου οι τεχνικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να καταλήξουν στο εάν θα υπάρξει ταυτόχρονη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων τα οποία ζητούν οι δανειστές και των αντισταθμιστικών μέτρων που ζητά η κυβέρνηση. Παράλληλα, θα πρέπει να διευκρινιστεί και εάν τα μέτρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα ή πρώτα θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. 
Ωστόσο, από τη χθεσινή συνεδρίαση προκύπτει και μια δεδομένα ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. 
Κυβέρνηση και δανειστές καταλήγουν σε χαμηλότερο πακέτο μέτρων σε σχέση με τα 4,5δις ευρώ που ζήταγε αρχικά το ΔΝΤ, αλλά και τα 3,6 δις ευρώ που ήταν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο μέτρων θα κυμαίνεται κοντά στο 1,7% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 3δις ευρώ. 
Επίσης, οι δανειστές ανοίγουν για πρώτη φορά το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων μαζί με ένα πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 3 δισ. ευρώ από οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. 
Το χρέος και ο ρόλος του ΔΝΤ
Ανοιχτό παραμένει ακόμα και το ύψος αλλά και η διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Θεσμοί και κυβέρνηση φαίνεται πως έχουν καταλήξει στο 3,5% του ΑΕΠ, αλλά η διάρκεια αυτού του στόχου θα αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει η Γερμανική απαίτηση για 10 έτη διάρκεια με τους Θεσμούς να συγκλίνουν μεταξύ τριών και πέντε ετών. 
Το ύψος και η διάρκεια των πλεονασμάτων θα κρίνουν και τις τελικές αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους, με τους θεσμούς να επαναλαμβάνουν ότι η κουβέντα θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 
Σχετικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ μπορεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να μίλησε για αποφάσεις στο πλαίσιο των απαιτήσεων του Ταμείουωστόσο στην Ουάσιγκτον κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους σχετικά με το μέλλον τους στο Ελληνικό πρόγραμμα.
Τα επόμενα βήματα
Οι χθεσινές αποφάσεις αποτελούν μόνο την αρχή από ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών προκειμένου να υπάρξει Staff Level Agreement (SLA) το επόμενο διάστημα. Στη συνέχεια το SLA θα πρέπει να πάει προς έγκριση στο Eurogroup προκειμένου να πάρει την πολιτική απόφαση για τα προαπαιτούμενα, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της δόσης ή των υποδόσεων.
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο ακόμα πότε θα κλείσει ο κύκλος της αξιολόγησης καθώς όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ η Ελλάδα δεν πιέζεται ταμειακά μέχρι το καλοκαίρι, άρα δεν έχει άμεση ανάγκη για την εκταμίευση της δόσης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι θεσμοί θα εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ