Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 Η προοπτική δημιουργίας προϋποθέσεων συνεργασίας των περιφερειακών φεστιβάλ της χώρας με το αντίστοιχο των Αθηνών-Επιδαύρου, αλλά και η υλοποίηση πιλοτικού μεταξύ
τους δικτύου, αποτέλεσε το θεματολόγιο της συνάντησης όλων των Ελληνικών φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 στο Υπουργείο Πολιτισμού.
  Οικοδεσπότες της πολύ ενδιαφέρουσας συνάντησης η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου Ευάγγελος Θεοδωρόπουλος και ο πρόεδρος του σωματείου διάσωσης αρχαίων θεάτρων «ΔΙΑΖΩΜΑ», Σταύρος Μπένος.
  Στην ημερίδα προβληματισμού και προτάσεων συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα φεστιβάλ που εκφράζονται σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Γρηγόρης Παπαχρήστος και ο συντονιστής λειτουργίας και οργάνωσης Δημήτριος Νταντάμης.
  Σκιαγραφώντας το περίγραμμα της συνάντησης διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των εισηγήσεων κυμάνθηκε σε πολύ γενικευμένες απόψεις, παρότι  οι διοργανωτές  επιδίωκαν στο να ακούσουν ουσιαστικές προτάσεις και προβληματισμούς επί παντός επιστητού, παρά στο να προτείνουν οι ίδιοι. Αυτό είχε ως συνέπεια την αυτοπροβολή του κάθε φεστιβάλ και όχι την κοινή στόχευση πάνω σε θέματα που απασχολούν την καθημερινή λειτουργία των θεσμικών φορέων που υλοποιούν την περιφερειακή ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος.  
  Η τοποθέτηση του προέδρου του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρη Παπαχρήστου,  πέρα από τον προβληματισμό που προκάλεσε στους συνδαιτυμόνες, στάθηκε ουσιαστικά κυρίως στα σημεία εκείνα που διαφοροποιούν το Φεστιβάλ Ολύμπου από τα άλλα φεστιβάλ,  ενώ στο τέλος της τοποθέτησής του αναφέρθηκε με έμφαση στο πρόβλημα που ανέκυψε προσφάτως, με την απαίτηση ενοικίου που εγείρει  το ταμείο αρχαιολογικών πόρων (ΤΑΠ), για τη χρήση των αρχαιολογικών χώρων της Πιερίας.
Τα σημεία, τα οποία επεσήμανε ο κ. Παπαχρήστος, είναι:
1.       Η μοναδικότητα του φεστιβάλ Ολύμπου, να πραγματοποιεί όλες τις εκδηλώσεις του, σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους.
2.       Η πολυθεματικότητα, να ενσωματώνει δηλαδή όλες τις καλές τέχνες στο πρόγραμμά του.
3.       Η εξωστρέφεια και η παραγωγή δικών του εκδηλώσεων. Εκτός των φιλοξενουμένων καλλιτεχνικών  σχημάτων, που επιλέγονται με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια από την καλλιτεχνική του επιτροπή, να παράγει και δικές του δημιουργίες, όπως. Εικαστικές εκθέσεις. Αρχαιολογικές ομιλίες. Αναλόγια. Φιλοσοφικούς περιπάτους εντός των αρχαιολογικών χώρων. Ανάδειξη τοπικών καλλιτεχνικών δημιουργών και δημιουργιών. Συνεργασίες με ξένες χώρες, θεσμός τιμώμενης χώρας.
4.       Η οικονομική του αυτονομία, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις, με έντονο το στοιχείο του εθελοντισμού. Οικονομικοί πόροι, από τα εισιτήρια παραστάσεων, χορηγίες αυτοδιοίκησης και ιδιωτών.
5.       Η αντοχή στο χρόνο, 46η διοργάνωση, μισός αιώνας Φεστιβάλ Ολύμπου.
6.       Η συμβολή  στον τουρισμό, στην προβολή της Πιερίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και στην τοπική οικονομική ανάπτυξη.   
  Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παπαχρήστος, κατέθεσε τη βούληση συνεργασίας του ΟΡ.ΦΕ.Ο.  με το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και τη δημιουργία πιλοτικού δικτύου με άλλα φεστιβάλ της χώρας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, γεγονός που επιδιώκει άλλωστε από καιρό.

                                                             
                    ΤΟ ΤΑΠ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΝΟΙΚΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ !!!
  Στο τέλος της τοποθέτησης του ο κ. Παπαχρήστος αναφέρθηκε, στην πρωτόγνωρη μετά 45 χρόνια παραγωγικής πορείας του Φεστιβάλ Ολύμπου, απαίτηση του ΤΑΠ, για καταβολή ενοικίου από τη χρήση των αρχαιολογικών χώρων. Αιτιολογικό, το κόστος  συντήρησης των χώρων αυτών από την πλευρά του υπουργείου. Γεγονός ψευδές, μιας και ποτέ το υπουργείο πολιτισμού δεν συνέβαλε στην συντήρηση και φροντίδα των χώρων, παρά μόνο ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. από ιδίους πόρους.
  Επεσήμανε με έμφαση ότι η απαίτηση αυτή είναι τουλάχιστον άδικη, όταν το Φεστιβάλ Ολύμπου, έχει αναλάβει καθ’ ολοκληρία την ευθύνη συντήρησης των χώρων αυτών. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο, την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του καθηγητή κ. Παντερμαλή, έχει αναλάβει όχι μόνο την καθαριότητα, τη συντήρηση και τα λειτουργικά έξοδα αλλά και την κατασκευή κάποιων έργων, όπως της επέκτασης των κερκίδων του θεάτρου, της αντικατάστασης των φθαρμένων ξύλινων καθισμάτων, της συντήρησης και αντικατάστασης των σπασμένων πέτρινων σκαλοπατιών, την κατασκευή ειδικού χώρου ΑΜΕΑ, την κατασκευή και συντήρηση χώρων υγιεινής, την συντήρηση και αντικατάσταση της στέγης των καμαρινιών των καλλιτεχνών.
  Θα είναι οδυνηρό, τόνισε ο κ. Παπαχρήστος,  για το Φεστιβάλ Ολύμπου και την Πιερία, μετά 45 χρόνια, να διοργανώνει τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ εκτός αρχαιολογικών χώρων, με αρχή το 2017, που η Πιερία τιμά τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, τον άνθρωπο που ανέδειξε τους χώρους αυτούς.
  Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των βουλευτών Πιερίας  Μπέτυς Σκούφα και  Χάρη Τζαμακλή.