Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

"Όργιο φοροδιαφυγής από τους ξενοδόχους" - του Θ.Λυρτσογιάννη

Όργιο φοροδιαφυγής από τους ξενοδόχους
Το 95% των καταλυμάτων με παραβάσεις


Όργιο φοροδιαφυγής στον ξενοδοχειακό κλάδο βλέπουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά, υποστηρίζουν και εξηγούν.

Δεν είναι δυνατόν ο αριθμός των επισκεπτών να αυξάνει και να κάνει νέο ρεκόρ, τα έσοδα των ξενοδοχείων ανά δωμάτιο να είναι μεγαλύτερα από πέρυσι και οι συνολικές εισπράξεις να μειώνονται. Ειδικά επισημαίνουν τα έσοδα ανά δωμάτιο τα οποία σύμφωνα με τη διεθνή και απολύτως εξειδικευμένη εταιρεία GBR Consulting στα ξενοδοχεία της Αθήνας ήταν πέρυσι αυξημένα 6,4% ανά δωμάτιο, στη Θεσσαλονίκη 5,4% και στην υπόλοιπη Ελλάδα 9,6%. Οι ίδιοι προσθέτουν πως οι πληρότητες ήταν μεγαλύτερες και την ίδια ώρα οι τουριστικές εισπράξεις να είναι μειωμένες κατά 6,6%.

Την ισχυρή πεποίθησή τους τη στηρίζουν και στο γεγονός ότι η δειγματοληπτική έρευνα που είχε διενεργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (τότε ΓΓΔΕ) έδειξε πως από τα 525 καταλύματα που ελέγχθηκαν τα 501 είχαν φορολογικές παραβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα η τότε έρευνα ξεκίνησε από ένα αρχείο 2.123 καταλυμάτων (1.545 ξενοδοχεία και 578 ενοικιαζόμενα δωμάτια), με στοιχεία που ελήφθησαν και από το υπουργείο Τουρισμού. Τα 901 καταλύματα τηρούσαν διπλογραφικά βιβλία που σημαίνει ότι οι δηλώσεις ΦΠΑ ου Ιουνίου θα έπρεπε να υποβληθούν τον Ιούλιο και τα 1.180 απλογραφικά, ενώ 42 είτε δεν τηρούσαν βιβλία, είτε ήταν ασαφές σε ποια κατηγορία βιβλίων ανήκαν.

Τα στελέχη της τότε ΓΓΔΕ και νυν ΑΑΔΕ συγκέντρωσαν πληροφορίες για την πληρότητα των καταλυμάτων μέσω των ιστοσελίδων τους, μέσω του Booking, ή δια τηλεφώνου. Από τη διαδικασία αυτή, διαπίστωσαν τις πληρότητες τους αλλά και τις υψηλότερες και χαμηλότερες τιμές με τις οποίες χρέωναν τους πελάτες τους.

Εν συνεχεία έγινε διασταύρωση με τις δηλώσεις ΦΠΑ των καταλυμάτων τον Ιούλιο. Με βάση τις δηλώσεις ΦΠΑ των 901 επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία εντοπίστηκε δείγμα 525 καταλυμάτων με πλήρη στοιχεία από τα οποία προέκυψε ότι:

- 53 καταλύματα είτε δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ, είτε υπέβαλαν μηδενική δήλωση ΦΠΑ.
- 64 είχαν απόκλιση πάνω από 100.000 ευρώ στα δηλωθέντα έσοδά τους.
- 384 είχαν αποκλίσεις χαμηλότερες από 100.000 ευρώ αλλά πολύ χαμηλά δηλωθέντα έσοδα

Και συνολικά τα 501 από τα 525 καταλύματα είχαν φορολογικές παραβάσεις, που σημαίνει ότι το ποσοστό των καταλυμάτων με παραβάσεις ξεπερνά το 95%. Μεταξύ των περιπτώσεων ήταν και κάποιες με αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εσόδων και εκτιμώμενων πραγματικών έως 4,5 εκατ. ευρώ μόνο για τον μήνα Ιούλιο.

Επίσης υπήρξαν ενδεικτικές περιπτώσεις όπου ο τζίρος ήταν 18.000 ευρώ το μήνα και τα συγκεκριμένα καταλύματα είχαν δηλώσει έσοδα μηδέν, είτε 174 ευρώ την περίοδο που εμφάνισαν πληρότητα πάνω από 90%. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι υπάρχει και η περίπτωση της κράτησης καταλυμάτων μέσω της AirBNB και τα οποία μόνο στην Αθήνα εκτιμούνται ότι ξεπερνούν τις 10.000.

Από τα προαναφερθέντα ευρήματα, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως η φοροδιαφυγή στα ξενοδοχειακά καταλύματα, στα μπαρ, τις καφετέριες, τα εστιατόρια και γενικά στην εστίαση των τουριστικών περιοχών οργιάζει.