Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Η κρίση του αγροτικού χώρου - Θετικές Πρακτικές - Το παράδειγμα του Α.Σ Ένωσης Αγρινίου

 Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας & Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Αγίου Παύλου Χαλκιδικής ΠΑΥΛΙΝ, οργάνωσε στις 14/1/2017 την ημερίδα με θέμα:
«Η Κρίση του Αγροτικού Χώρου-Θετικές Πρακτικές-Το παράδειγμα του Α.Σ Ένωσης Αγρινίου». 


Ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του Α.Σ Ένωσης Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπίας, ο Διευθυντής Νικόλαος Καζαντζής, η Γεωπόνος-Τεχν. Τροφίμων Ακριβή Κούκη και ο Πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ ΠΑΥΛΙΝ Γεώργιος Καλαντζής.

Όσοι είχαν βρεθεί στο ξεκίνημα του ΑΣΕΠΟΠ ΠΑΥΛΙΝ, πριν πέντε σχεδόν χρόνια, παρακολουθούν με ενθουσιασμό και αισιοδοξία την σημερινή εικόνα του ΑΣΕΠΟΠ ΠΑΥΛΙΝ. Πλήθος κόσμου αγροτών της περιοχής παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, όπου υπήρξε και μεγάλη προσέλευση πολιτικών παραγόντων της Περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής, όπως ο Βουλευτής ΝΔ Γεώργιος Βαγιωνάς, ο Γεν. Γραμμ Νομαρχιακής Επιτροπής Σύριζα Στέλιος Παπαματθαίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτριος Τζηρίτης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αικατερίνη Ζωγράφου, ο ακούραστος και πάντα χαμογελαστός Προϊστάμενος ΔΑΟΚ Χαλκιδικής Γεώργιος Τερτιβανίδης, Δημοτικοί και Τοπικοί παράγοντες του Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, υποψήφιοι βουλευτές κομμάτων και πρόεδροι & μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών από όλη την Χαλκιδική.
Η εκδήλωση θα αποτελέσει ορόσημο στα αγροτικά πράγματα της Χαλκιδικής. Οι ερωτήσεις υπήρξαν πάρα πολλές και δόθηκαν πολλές απαντήσεις από τους ομιλητές. Ήταν μια σωστή επιλογή για την προσέγγιση των αγροτικών θεμάτων, ενώ ο αγροτικός χώρος, ο αγροτικός τομέας και ο αγροτικός κόσμος βρέθηκαν, από συγκυρίες γεγονότων, σήμερα, χωρίς ενιαία έκφραση, ούτε στον συνδικαλιστικό τομέα, ούτε στον συνεταιριστικό τομέα, ούτε στον επιχειρηματικό τομέα.
Ακόμα και από την συζήτηση στην Βουλή «προ ημερήσιας διάταξης» (18/1/2017) φαίνεται να βρίσκεται ο αγροτικός τομέας και χωρίς πολιτική υποστήριξη, αλλά με πάρα πολύ μεγάλες πολιτικές «κορώνες» και προσπάθειες προσεταιρισμού, του ποιο παραγωγικού κομματιού της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, και του μόνο πραγματικού παραγωγού πρωτογενούς πλούτου σήμερα.
Το παράδειγμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωσης Αγρινίου είναι πραγματικά μοναδικό και σηματοδοτεί μια πιθανότητα προσανατοίσμού.


Ίσως είναι καιρός να προβληματισθεί ο αγροτικός κόσμος και όλοι όσοι ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, τόσον οι του Δημόσιου Τομέα, όσο και της Ιδιωτικής Οικονομικής-εταιρείες, καθώς και οι της Κοινωνικής Οικονομίας-Συνεταιρισμοί, να συνδιαμορφώσουν μια νέα πλατφόρμα, ανά Περιφέρεια, μαζί με κάθε καλή- πετυχημένη πρακτική, και μαζί με ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες, κλπ, σε ένα εργαλείο-ατμομηχανή της ανάπτυξης για την Ελλάδα, που θα μπορούσε να ονομασθεί «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ», χωρίς ίσως τα δύσκολα σημεία και τις πιθανές δυσλειτουργίες των Επιμελητηρίων.
Η μελέτη MacKinshey, πάνω στην οποία στηρίχθηκαν όλες οι επιλογές για την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση και τον σχεδιασμό της ανάπτυξης, μετά την κρίση, χαρακτηρίζει ως ατμομηχανές της ανάπτυξης στην Ελλάδα, την γεωργία, την βιομηχανία τροφίμων και τον τουρισμό. Η Γεωργία και η Βιομηχανία Τροφίμων, δεν έχουν κάποιο αντίστοιχο εργαλείο, όπως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Σε ένα «Αγροτικό Επιμελητήριο» θα μπορούσαν να εκπροσωπούνται οι παραγωγοί και έμποροι πολλαπλασιαστικού υλικού και οι τράπεζες γενετικού υλικού, αλλά και οι ερευνητές βιοτεχνολογίας, οι παραγωγοί και έμποροι λιπασμάτων, οι προμηθευτές ενέργειας, οι κατασκευαστές και έμποροι αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμών, οι καλλιεργητές, εκτροφείς και συλλέκτες του πρωτογενούς τομέα, οι τυποποιητές, συσκευαστές, μεταποιητές και έμποροι αγροτικών προϊόντων, οι εξειδικευμένοι μεταφορείς, οι εξειδικευμένοι κατασκευαστές και έμποροι εξοπλισμού μεταποίησης, τα κέντρα διακίνησης αγροτικών προϊόντων, οι εξειδικευμένες αγορές και κάθε τι άλλο που θα μπορούσε να διαμορφώσει έναν ισχυρό αγροτικό & μεταποιητικό τομέα. Μια τέτοια συζήτηση θα ανοίξει στις 5 Φεβ 2017, στις 14.00, μέσα στην Zootechnia (περίπτερο 8, αίθουσα D).
Τα «Αγροτικά Επιμελητήρια» δεν θα έπρεπε να είναι ανταγωνιστικά, άλλωστε θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότερο πολυσυλλεκτικά, με την ισχυρή ανάγκη, στην σημερινή Ελλάδα, για έναν συλλογικό φορέα υποστήριξης & προώθησης της Κοινωνικής Οικονομίας-Συνεταιρισμών στην Ελλάδα, όπως μια νέας μορφής «ΠΑΣΕΓΕΣ». Ελπίζουμε η ΑΣΕΠΟΠ ΠΑΥΛΙΝ να επαληθεύσει τις προσδοκίες και τις ελπίδες όλων (ΑΣΕΠΟΠ ΠΑΥΛΙΝ, ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, 2399020220, 6981097337, info@asepoppavlin.gr, www.asepoppavlin.gr).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382