Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Την κατοχύρωση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας, τη θέσπιση όλων των απαραίτητων νομοθετικών μέτρων που αφορούν στην προστασία της, καθώς και την ελάφρυνση των δανειοληπτών, ζητά από την Κυβέρνηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, στη διάρκεια της 1ης τακτικής συνεδρίασης του Σώματος, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017.
Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής: 


«Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έκρινε ότι το ζήτημα της προστασίας της Α' κατοικίας των πολιτών είναι μείζον αλλά και επίκαιρο θέμα, ζητεί από την κυβέρνηση τη θέσπιση όλων των απαραίτητων νομοθετικών μέτρων ώστε να κατοχυρωθεί το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας έναντι των απαιτήσεων των πιστωτριών τραπεζών ή άλλων χρηματοοικονομικών οργανισμών εγχωρίων ή διεθνών, στους οποίους έχουν ή μέλλει να εκχωρηθούν τα δάνεια αυτά.
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητεί να υπάρξει ελάφρυνση ή και διαγραφή των χρεών των δανειοληπτών από δάνεια που είχαν λάβει για την απόκτηση Α' κατοικίας, ιδιαιτέρως των ανέργων και αυτών οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους μετά την εφαρμογή των μνημονίων στη χώρα μας.
Η μείωση και η διαγραφή αυτών των χρεών για τους ευρισκόμενους σε προφανή οικονομική αδυναμία συμπολίτες μας είναι αναγκαία καθ' όσον έχουν μεταβληθεί εντελώς οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη λήψη των δανείων αυτών. Οι χορηγήσεις των δανείων από τις τράπεζες στηρίζονταν σε εισοδηματικά κριτήρια και εγγυήσεις, οι οποίες σήμερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που ζούμε όλοι μας.
Συνέβαιναν, δε, και με την προτροπή και την κάλυψη των ίδιων των τραπεζών, οι οποίες ενέγραφαν κέρδη από τους τόκους αυτών των δανείων.
Η θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας της Α' κατοικίας και η ουσιαστική ελάφρυνση των χρεών αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της πολιτείας και των τραπεζών, οι οποίες πρέπει να αναδεχθούν μέρος της ζημίας που τους αναλογεί από τη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα».