Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Ευκολότερη η πρόσβαση στα Δικαστήρια των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Την κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές των δικαιούχων αποζημίωσης εν ζωή θυμάτων ή συγγενών θανόντων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας
κατά τη διάρκεια της Κατοχής εισάγει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα. Ο Χάρης Τζαμακλής, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα η ενδελεχής μελέτη του ζητήματος από την Επιτροπή Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα και ανοίγει πλέον σε όλους αυτούς τους δικαιούχους ο δρόμος για άσκηση αγωγών.   

            Αναφερόμενος σε άλλη ρύθμιση του νομοσχεδίου, ο βουλευτής Πιερίας χαρακτήρισε προσβλητικές και απαράδεκτες τις αιτιάσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι ο ορισμός δικαστικών λειτουργών στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών των οργάνων διοίκησης των Ν.Π.Ι.Δ. διασφαλίζει το αδιάβλητο των αρχαιρεσιών, διότι περιέχει την έμμεση αλλά σαφή κρίση ότι ο ορισμός δικηγόρων για το ίδιο έργο, που εισάγεται με το παρόν νομοσχέδιο, δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά: «Είναι υποχρέωσή μου και από αυτό το βήμα να υπενθυμίσω ότι οι δικηγόροι κατά την κείμενη νομοθεσία είναι ισότιμοι παράγοντες της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης. Υπό τον χαρακτηρισμό αυτόν παρέχουν τα ίδια εχέγγυα αδιαβλητότητας με τους λοιπούς παράγοντες της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο.»
           
            Τέλος, σχετικά με τη μείωση δικαστικών τελών και παραβόλων που προβλέπει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, σχολίασε: «Μία από τις συνέπειες στα χρόνια των μνημονίων είναι ο περιορισμός ή και η αδυναμία των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια εξαιτίας των κατά καιρούς αυξανομένων τελών και παραβόλων. Με το σχέδιο νόμου επιχειρείται μία κατά κλίμακα μείωσή τους, που αποβλέπει στην άρση των περιορισμών ή και της αδυναμίας πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα και με το πνεύμα του Συντάγματος».