Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Τριπλά εγκαίνια με πλήθος κόσμου στην Μεθώνη Πιερίας

Εγκαινιάστηκαν την Κυριακή Λαογραφικό Μουσείο, Δανειστική Βιβλιοθήκη και Κοινοτική Πινακοθήκη


Σημαντική μέρα ήταν για την Μεθώνη η Κυριακή που πέρασε, καθώς εκτός από το εξωκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας που γιόρταζε, η Τοπική Κοινότητα πραγματοποίησε τριπλά εγκαίνια, ανοίγοντας προς το κοινό δημόσιους χώρους πολιτισμού και ιστορίας. 


Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μεθώνης Αντώνης Μπούμπουρας άνοιξε τις πόρτες του Λαογραφικού Μουσείου, της Δανειστικής Βιβλιοθήκης και της Κοινοτικής Πινακοθήκης, υποδεχόμενος τον Δήμαρχο Πύδνας-Κολινδρού Βαγγέλη Λαγδάρη, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και πλήθος κόσμου.


 Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν πρώτα τα εκθέματα του λαογραφικού μουσείου, ενθυμούμενοι την ιστορία της Μεθώνης, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Στη συνέχεια, ανέβηκαν στο πάνω όροφο της Κοινότητας όπου είδαν τις εργασίες εξωραϊσμού που έχουν γίνει, αλλά και τα βιβλία και τους πίνακες που κοσμούν τις δύο αίθουσες. Τόσο η επιτροπή της δανειστικής βιβλιοθήκης, όσο και ο πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Μπούμπουρας πραγματοποιούν αδιάκοπη προσπάθεια για να λειτουργούν και οι δυο δομές, ενώ ειδικά για την πινακοθήκη εξασφαλίστηκαν έργα από την Ένωση Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας και ζωγράφους με καταγωγή την Μεθώνη.


Μετά το πέρας των εγκαινίων και την περιήγηση στις τρεις αίθουσες όσων βρέθηκαν στην τελετή, ακολούθησε μια σύντομη δεξίωση στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Μεθώνης, όπου τόσο ο κ. Λαγδάρης, όσο και ο κ. Μπούμπουρας απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στους τρεις χώρους και την σημαντική δουλειά που έγινε, σημειώνοντας τόσο τη αξία του βιβλίου, «που σε ταξιδεύει και σου δίνει απαντήσεις», όσο και των λαογραφικών εκθεμάτων «που δείχνουν την δημιουργικότητα των Μεθωναίων και πως προόδευσαν και έφτασαν ως εδώ». 


Μιλώντας συνολικά για τον πολιτισμό, στάθηκε στο ότι «είναι σημαντικό στην δύσκολη αυτή εποχή να υπάρχουν άνθρωποι που δεν φοβούνται, δεν αδρανοποιούνται. Οι δομές αυτές συμβάλλουν στην ενασχόληση με τον πολιτισμό, στην δημιουργία». Ο κ. Λαγδάρης επισήμανε ότι η κρίση είναι βαθιά και «όποιος δεν ξέρει την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Να υιοθετήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία που συντέλεσαν στην πρόοδο του ελληνικού πολιτισμού και να τα μπολιάσουμε με τα νέα ρεύματα σκέψης», ώστε να βρεθούν απαντήσεις απέναντι στην παγκοσμιοποίηση.


Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεθώνης ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, απαντώντας στα θετικά σχόλια που ακούστηκαν για όσα γίνονται, ότι αποτελούν καθήκον και υποχρέωση.  


Θύμισε ότι η ιδέα για το Λαογραφικό Μουσείο ξεκίνησε πριν χρόνια, από το Δήμο Μεθώνης ακόμα (με Δήμαρχο τον Κώστα Αβραμίδη, ο οποίος ήταν παρών). Πολλοί Μεθωναίοι την στήριξαν παραχωρώντας εκθέματα. 


Και για την βιβλιοθήκη εκφράστηκε με ενθουσιασμό, καθώς οι κάτοικοι του χωριού και όχι μόνο ανταποκρίθηκαν, με αποτέλεσμα να έχει συγκεντρωθεί ένα σεβαστός αριθμός βιβλίων, που μεταφράζεται σε πολύτιμη γνώση και συντροφιά για όσους θελήσουν να δανειστούν. 


Ειδική μνεία έγινε ασφαλώς και για την Πινακοθήκη, όπου ο κ. Μπούμπουρας υπογράμμισε την συγκινητική συμμετοχή καλλιτεχνών, οι οποίοι δώρισαν με χαρά έργα με τα οποία είναι δεμένοι συναισθηματικά. Κλείνοντας, αναφέρθηκε σε όλους τους δωρητές, στους συλλόγους του χωριού αλλά και τις κυρίες που βοήθησαν στο στήσιμο των αιθουσών και των εγκαινίων.