Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

«ειδικό τέλος ταφής» στα απορρίμματα

 ΕΡΩΤΗΣΗ  
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών 

Θέμα: Σχετικά με το «ειδικό τέλος ταφής» στα απορρίμματα.
 

Στο νόμο 4042/2012, που πιστά εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προβλέπεται, μεταξύ σωρείας άλλων αντιλαϊκών μέτρων, και η επιβολή του περιβόητου «τέλους ταφής» στα απορρίμματα, που διατίθενται ανεπεξέργαστα στους χώρους ταφής, αρχής γενομένης - ύστερα από τρεις αναβολές - από την 1.1.2017. Το μέτρο αυτό πριμοδοτεί προκλητικά τη μηχανική επεξεργασία και την καύση των σύμμεικτων αποβλήτων, πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για το κεφάλαιο στο επόμενο διάστημα σε βάρος της υγειονομικής ταφής, μεθόδου κατά πολύ οικονομικότερης και τεχνικά πιο προσιτής στις υπηρεσίες των δήμων και των οικείων ΦΟΔΣΑ. 
Το νέο αυτό χαράτσι κλιμακώνεται από τα 35 ευρώ ανά τόνο το 2016, για να φτάσει τα 60 ευρώ ανά τόνο το 2021. Εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης φοροεπιδρομής υπέρ των αναγκών του κεφαλαίου, που κλιμακώνει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες όπως αυτή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που ισχύει από το Δεκέμβρη του 2015 με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ). Μέσω αυτού του σχεδιασμού θεσμοθετείται το εξοντωτικό και παραπλανητικό για τα λαϊκά στρώματα σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» και προβλέπεται και η επιβολή πρόσθετων, κατά περίπτωση, φορολογικών μέτρων.
Από μόνο του το χαράτσι ταφής, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι θα εφαρμόζεται σε περίπου 4.000.000 τόνους δημοτικών απορριμμάτων το χρόνο, θα αφαιμάξει από το ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα, μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, 125 εκ ευρώ το 2017, για να φτάσει το 2022 τα 240 εκ. ευρώ/έτος! Ποσά που έρχονται να τροφοδοτήσουν μέσω του κρατικού κορβανά (βλέπε «Πράσινο Ταμείο») τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, ντόπιων και ξένων, που ετοιμάζονται να μπουν στον κλάδο της διαχείρισης και αποκομιδής των απορριμμάτων.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του νέου φορομπηχτικού μέτρου, αρκεί να αναφερθεί, ότι το κόστος ταφής των αποβλήτων του ΕΔΣΝΑ για το 2014 υπολογίστηκε με αναλυτικά στοιχεία των υπηρεσιών του σε 5,02 ευρώ ανά τόνο. Ποσό που θα οκταπλασιαστεί από 1.1.17, εφόσον εφαρμοστεί το τέλος ταφής, φτάνοντας τα 40 ευρώ ανά τόνο! Ανεβάζοντας δηλαδή την εισφορά των δήμων της Αττικής στο Φορέα Διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ) από 48 ευρώ ανά τόνο την περίοδο 2014 - 2016, σε 83 ευρώ ανά τόνο για το 2017! Ανάλογη θα είναι η εκτίναξη του κόστους ταφής για τους άλλους δήμους της χώρας. Ένα χαράτσι δηλαδή που οδηγεί με βεβαιότητα τους δήμους να μεταφέρουν το κόστος στους δημότες, κατά βάση στα λαϊκά στρώματα. 
Το ΚΚΕ, όπως επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί, είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε οποιαδήποτε αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και μάλιστα σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Προβάλλει την ανάγκη (α) για την άμεση κατάργησή τους για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως είναι άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ κ.ά. και (β) για τη δραστική μείωσή τους για τα λαϊκά στρώματα - με προοπτική την πλήρη κατάργησή τους - με αντίστοιχη επιβάρυνση στις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού είναι αυτές που κατά κύριο λόγο ρυπαίνουν.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί: Προτίθενται να προχωρήσουν στην άμεση κατάργηση του νέου αυτού βραχνά για την λαϊκή οικογένεια και όχι να διατηρούν αυτή τη «δαμόκλεια σπάθη» πάνω από το κεφάλι της, προχωρώντας, πιθανά, σε μια ακόμη παράταση του χρόνου επιβολής του;

Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης

Γιάννης Γκιόκας

Σάκης Βαρδαλής

Λιάνα Κανέλλη Χρήστος Κατσώτης

Νίκος Καραθανασόπουλος

Γιώργος Λαμπρούλης

Μανώλης Συντυχάκης