Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΙΒΜ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ SMARTER CITIES CHALLENGE

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υποδέχθηκε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016, τα στελέχη της εταιρίας IBM που έφτασαν στην πόλη,
εγκαινιάζοντας την έναρξη της  μεταξύ τους συνεργασίας.
Η έλευση της ομάδας έρχεται σε συνέχεια της ένταξης της Θεσσαλονίκης στην πρωτοβουλία Smarter Cities Challenge (@Cities Challenge), ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα παροχής δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών της εταιρείας σε δήμους και περιφέρειες ανά τον κόσμο, προκειμένου να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν καίρια ζητήματα που τους απασχολούν.
Η ομάδα της ΙΒΜ, επί τρεις εβδομάδες, σε συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου και με τα αρμόδια στελέχη, θα εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη η πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης να δημιουργηθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα, συνεργατικού χαρακτήρα, μέσω της οποίας όλοι οι φορείς της πόλης θα συνεισφέρουν δεδομένα τους προς χρήση από όλους (μεμονωμένους πολίτες, ερευνητές και ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, φορείς λήψης αποφάσεων, εκπαιδευτικά ιδρύματα, συλλογικούς φορείς, κ.ά.).
Η ψηφιακή, συνεργατική πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων, θα δώσει μελλοντικά τη δυνατότητα στον μέσο πολίτη να έχει ανά πάσα στιγμή ένα μεγάλο όγκο στοιχείων και πληροφοριών για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στους ερευνητές και ακαδημαϊκούς να υποστηρίξουν τις έρευνές τους, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών που διευκολύνουν την καθημερινότητα και κατά συνέπεια θα δώσει τη δυνατότητα σε έναν ολόκληρο κλάδο να αναπτυχθεί, συμβάλλοντας έτσι στη και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση, η ομάδα της ΙΒΜ προχώρησε σε ενημέρωση αναφορικά με την εμβέλεια και το στόχο της μελέτης, ενώ ζητήθηκε η  συνδρομή όλων ως προς τη συλλογή των απαραίτητων ανοικτών δεδομένων, αλλά και απόψεων, για μια εμπεριστατωμένη και συνολική προσέγγιση του ζητήματος.


Στο πλαίσιο του προγράμματος ΙΒΜ Smarter Cities Challenge, μετά από μια εντατική προετοιμασία, η ομάδα της ΙΒΜ, η οποία απαρτίζεται από έξι εξειδικευμένους συμβούλους, θα πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολιτών, επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών φορέων, με ζητούμενο την αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες πόλεις ανά τον κόσμο.
Μετά το τέλος αυτής της σύνθετης, αλλά εποικοδομητικής διαδικασίας, η ομάδα της IBM θα μελετήσει τα δεδομένα αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της από αντίστοιχες υλοποιήσεις στο εξωτερικό, ώστε να παρουσιάσει στον Δήμο Θεσσαλονίκης ολοκληρωμένες προτάσεις για τη δημιουργία μια συνεργατικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανοιχτών προτύπων.
Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησε τα στελέχη της IBM για την αποδοχή του αιτήματος του Δήμου ώστε να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι είναι απολύτως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης η συγκέντρωση και αξιοποίηση πολλαπλών δεδομένων. «Ο μόνος τρόπος πια για να συγκεντρώσεις στοιχεία και να χρησιμοποιηθούν για να κάνεις την δουλειά σου, είτε λέγεται αυτό καθαριότητα, είτε κοινωνική πρόνοια, είτε καθημερινότητα του Δήμου, είναι να διαθέτεις ένα μεγάλο πακέτο δεδομένων. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη η συνεργασία και με άλλους φορείς αλλά και η ενημέρωση των πολιτών. Αν καταφέρουμε και βάλουμε στη ζωή μας την ευκαιρία που μας δίνει η ΙΒΜ, νομίζω ότι θα κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα» κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης.


Ο Σπύρος Πουλίδας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ Ελλάδας και Κύπρου, δήλωσε: «Οι  εμπειρογνώμονες της ΙΒΜ έχουν ήδη  ξεκινήσει τις εργασίες τους θέτοντας τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία τους στη διάθεση του Δήμου. Η εν λόγω συνεργασία αποβλέπει στην δημιουργία ποιοτικότερων υπηρεσιών στον Δήμο, στους φορείς της πόλης και φυσικά στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Θα ήθελα να εκφράσω για ακόμη μια φορά την χαρά μας που η Θεσσαλονίκη εντάσσεται και αυτή στην επιτυχημένη πρωτοβουλία  Smarter Cities Challenge της ΙΒΜ».
Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα έχει ήδη επιτύχει απτά αποτελέσματα, με τη συνεισφορά του σε περισσότερες από 130 πόλεις σε όλο τον κόσμο, στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό και τις επιτυχίες του προγράμματος είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση www.smartercitieschallenge.org.