Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Απάντηση Αβραμόπουλου σε ερώτηση Παπαδημούλη, Κούνεβα, Χρυσόγονου για τις ευθύνες της Ουγγαρίας στο προσφυγικό

Απάντηση Αβραμόπουλου σε ερώτηση Παπαδημούλη, Κούνεβα και Χρυσόγονου για την προσπάθεια της Ουγγαρίας να απαλλαγεί από τις ευθύνες της για την αντιμετώπιση της

προσφυγικής συμφωνίας: «Παραμένουν οι υποχρεώσεις της Ουγγαρίας βάσει των Συνθηκών της ΕΕ».


o       Παπαδημούλης - Κούνεβα - Χρυσόγονος: «Ποιες κυρώσεις προτίθεται να επιβάλει η Κομισιόν σε όσες χώρες αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού;».


Συνοπτική και γενικόλογη απάντηση έδωσε ο Αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλος, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλη, και των Ευρωβουλευτών Κων. Κούνεβα και Κ. Χρυσόγονου, αναφορικά με το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στις 2 Οκτωβρίου στην Ουγγαρία σχετικά με την ακύρωση των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων για το προσφυγικό.

Στην εξαιρετικά σύντομη απάντηση του ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει πως «ούτε το δημοψήφισμα που προκήρυξε η Ουγγρική Κυβέρνηση ούτε η έκβασή του έχουν επίπτωση στις υποχρεώσεις που υπέχει η Ουγγαρία βάσει των Συνθηκών της ΕΕ».

Επιπλέον ο κ. Αβραμόπουλος, επαναλαμβάνει την ίδια χλιαρή απάντηση στις ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις ενέργειες και τις κυρώσεις που εξετάζει η Κομισιόν, ώστε να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων για το προσφυγικό. Ο Επίτροπος σημειώνει για άλλη μία φορά πως η Κομισιόν «καλεί τα κράτη-μέλη να εντείνουν δραστικά τις οικείες προσπάθειες μετεγκατάστασης», αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά σε ενδεχόμενες κυρώσεις για όσες χώρες αρνούνται την εφαρμογή των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων για το προσφυγικό.

Οι Δημ. Παπαδημούλης, Κων. Κούνεβα και Κ. Χρυσόγονος, είχαν καταθέσει ερώτηση στην Κομισιόν, σχετικά με το δημοψήφισμα της Ουγγαρίας για να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις Ευρωβουλευτές επικαλούμενοι την αντιμεταναστευτική και ρατσιστική ρητορική του Ούγγρου Πρωθυπουργού, ρωτούσαν την Κομισιόν, μεταξύ άλλων, για το αν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα την καλούν να εξετάσει το ενδεχόμενο κυρώσεων σε όσες χώρες αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί.


Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:


Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-005871/2016
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL), Kostadinka Kuneva (GUE/NGL) και Kostas Chrysogonos (GUE/NGL)
Θέμα: Δημοψήφισμα ακύρωσης κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων
Η Ουγγρική Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 2 Οκτωβρίου 2016, με ερώτημα που οδηγεί στην ακύρωση των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων για το προσφυγικό.
Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Β. Ορμπάν, μετά από μήνες αντιμεταναστευτικής και ρατσιστικής ρητορικής, προχωρά πλέον σε πρωτοβουλίες που στρέφονται καθαρά εναντίον των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων, οι οποίες ορίζουν την αναλογική μετεγκατάσταση προσφύγων που αιτούνται άσυλο και οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι κυρίως στην Ελλάδα καθώς και την Ιταλία, πύλες εισόδου της ΕΕ. Σαφής στόχος αυτού του δημοψηφίσματος είναι η ακύρωση των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων στο προσφυγικό.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
1.      Με δεδομένο ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, πώς αντιμετωπίζει η Επιτροπή το δημοψήφισμα που διενεργεί η Ουγγρική Κυβέρνηση και τις συνέπειες που θα προκληθούν;
2.      Ποιες ενέργειες εξετάζει η Επιτροπή, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης και καθολική εφαρμογή των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων για το προσφυγικό;
3.      Ποιες κυρώσεις εξετάζει ή προτίθεται να επιβάλει η Επιτροπή σε όσες χώρες αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού;

EL
E-005871/2016
Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου
εξ ονόματος της Επιτροπής
(3.11.2016)


Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, ούτε το δημοψήφισμα που προκήρυξε η Ουγγρική Κυβέρνηση ούτε η έκβασή του έχουν επίπτωση στις υποχρεώσεις που υπέχει η Ουγγαρία βάσει των Συνθηκών της ΕΕ.

Όσον αφορά το δεύτερο και το τρίτο ερώτημα, η Επιτροπή παραπέμπει τους κύριους βουλευτές στις απαντήσεις της στις γραπτές ερωτήσεις E-016138/2015, E-000078/2016, E-000206/2016, E-000290/2016, E-001253/2016, E-003348/16, P-000651/2016 και P-001833/2016[1], καθώς και στην έκτη έκθεση σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επενεγκατάσταση[2].