Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Μια εξαίρετη ακαδημαϊκού επιπέδου ομιλία του κ.Θοδωρή Ρουσόπουλου στην Σχολή Γονέων Κατερίνης

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκαν την Δευτέρα 14-11-2016 οι ομιλίες στη Σχολή Γονέων - Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης και με ομιλητή τον πρώην Υπουργό,
εκλεκτό δημοσιογράφο και καθηγητή στο Ευρωπαϊκό  Πανεπιστήμιο της Κύπρου κ.Θοδωρή Ρουσόπουλου.   Το θέμα που πραγματεύτηκε ο ομιλητής  στην ενδιαφέρουσα διάλεξή του είχε αναφορά στη διδακτορική διατριβή που έκανε πρόσφατα και είχε θέμα:
"Εθνικές Ταυτότητες: - Διλήμματα και προοπτικές. Η Υπόθεση Μελετίου Τυπάλδου & των Ελλήνων της Βενετίας τον 17ο αιώνα"

Περισσότερο ρεπορτάζ εδώ: http://www.sxoligoneon.gr/


Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Ρουσόπουλος διερεύνησε το περιεχόμενο και τη σημασία της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων, τους κινδύνους και τις περιπέτειες  που πέρασε στην οριστική  διαμόρφωσή της. Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στην Ελληνική κοινότητα της Βενετίας που ήκμασε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ιδιαίτερη ήταν η προσφορά της σε σχέση για τη διατήρηση του Ορθόδοξου χαρακτήρα της. Όμως οι απειλές και οι κίνδυνοι παραμόνευαν πάντα. Σε έναν από τους κινδύνους  που την απείλησαν αναφέρθηκε στην ομιλία του ο ομιλητής.
     Συγκεκριμένα στα τέλη του 17ου αιώνα, ο πολυάριθμος πληθυσμός της ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας της Βενετίας αντιμετώπισε την σημαντικότερη πρόκληση της μακράς ιστορίας του. Ο πνευματικός ηγέτης της κοινότητας, Αρχιεπίσκοπος Φιλαδελφείας Μελέτιος Τυπάλδος, αποφάσισε να μεταστρέψει το δόγμα των Ελλήνων. Η ορθοδοξία βρέθηκε σε μεγάλο κίνδυνο και μαζί της η εθνική ταυτότητα των Ελλήνων. Η αδελφότητα, βέβαια, αντέδρασε και επακόλουθο ήταν η Βενετική Αρχή να δικάσει την υπόθεση. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως κινδύνευσε να χάσει την μοναδική Εξαρχία στην Δύση και μαζί της εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς ορθοδόξους. Η απειλή ήταν τόσο μεγάλη που στην εξέλιξη της υπόθεσης αναγκάστηκε να παρέμβει ακόμη  και ο Τσάρος της Ρωσίας, Μέγας Πέτρος. O Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αντιστάθηκε σθεναρά για τη διατήρηση της παράδοσης στις ρίζες της Ορθοδοξίας. Ο αγώνας προβλεπόταν άνισος και σκληρός και το μέλλον αβέβαιο. Το πλήρωμα της Ορθόδοξης κοινότητας Βενετίας διαμαρτυρήθηκε  προχωρώντας  σε αποχή από τον Κυριακάτικο Εκκλησιασμό. Μετά από αμφίρροπες αντιπαραθέσεις και σκληρούς αγώνες της  κοινότητας που την συμπαραστάθηκαν όλες οι άλλες ελληνικές κοινότητες της Ευρώπης, που κι αυτές πάλευαν για τη διατήρηση της αυθεντικής ταυτότητάς τους, επέτυχε τη δικαίωσή της απέναντι στις ύποπτες επιδιώξεις της Παπικής εκκλησίας. Η υπόθεση Μελετίου Τυπάλδου πέρασε στη Ιστορία σαν 'Προσπάθεια προς αποφυγήν". Η Ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα της Βενετίας διατήρησε την ταυτότητά της, η εποχή των διλημμάτων προσπεράστηκε και οι προοπτικές στο μέλλον ανοίχτηκαν πλατιές.  Η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός νίκησαν για μια ακόμη φορά. Ο Άγιος Γεώργιος Ο Ορθόδοξος Καθεδρικός ναός της Βενετίας - προβλεπόταν από της ιστορία και το Θεό να λειτουργεί ακόμη και μέχρι σήμερα "Προς δόξαν Θεού".
Την ομιλία του κ. Ρουσόπουλου τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης κ Μαυρίδου, ο Δημάρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης,  ο πρώην Υπουργός κ. Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ κ. Παυλίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης κ. Λιακόπουλος, ο Διευθυντής Δευτροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Καζταρίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μπιτόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Κατερίνης κ. Καμπερίδης, ο πρώην Νομάρχης Πιερίας κ.Γ.Παπαστεργίου, ο πρώην Πρόεδρος της Σχολής Γονέων Κατερίνης και δικαστικός επιμελητής ανηλίκων κ. Δημηνάς και πλήθος κόσμου.
Στην αρχή της εκδήλωσης η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν.Κεραμιδίου «Μακεδονία» υπό την Διέθυνση του κ.Νίκου Πατρή  τραγούδησε επιλεγμένα ελληνικά τραγούδια.


Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.

Ο   Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Κορομπίλης

LOGOTYPO SXOLIS GONEON_t


    Tel. 0030-23510-34288