Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Έκθεση Φωτογραφίας, σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης στην Αστική Σχολή Κατερίνης

 «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2016»
Δήμος Κατερίνης – Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ)
Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος

                                                                             
Έκθεση Φωτογραφίας, σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης
«Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος»
Εγκαίνια Έκθεσης και Έναρξη των «Αικατερινείων 2016» - Αστική Σχολή
Δευτέρα 14  Νοεμβρίου 2016 και ώρα 18:00


Φωτογραφίας με τίτλο: «Άγιον Όρος: Κατ΄εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος», που συνδιοργανώνουν o Δήμος Κατερίνης, ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος, σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης.


Η Έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αστική Σχολή, θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 14  Νοεμβρίου 2016 και ώρα 18:00.


Η Έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορείτικης Εστίας από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Μάρτιο του 2016, ενώ ακολούθως μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμεινε από τις 06 έως 28 Μαΐου 2016 και εγκαινιάστηκε από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, καθώς και στην Λευκωσία, όπου παρουσιάστηκε από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2016.


Στην Έκθεση παρουσιάζεται το έργο που πραγματοποίησαν στο Άγιον Όρος 4 φωτογράφοι: ο Ali Borovali από την Τουρκία, ο Zbigniew Kosc από την Пολωνία, ο Zoran Purger από την Σερβία και ο Valery Bliznyuk από την Ρωσία.



Το Άγιον Όρος υπήρξε, και συνεχίζει να είναι, ένας ιδιαίτερος πόλος έλξης για όλους τους δημιουργούς, ιστορικούς, συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους και κυρίως φωτογράφους. Οι 4 φωτογράφοι επισκέφθηκαν πολλές φορές την Αθωνική Πολιτεία και βίωσαν την εμπειρία του προσκυνητή – περιηγητή καταγράφοντας μέσα από το φωτογραφικό τους φακό μοναδικές στιγμές από το φυσικό τοπίο, τις λατρευτικές συνήθειες των μοναχών, τον καθημερινό τους βίο και κατέληξαν να εστιάσουν στα πρόσωπα των γερόντων του Άθω. 


 Βιογραφικά 4 φωτογράφων
Valery Bliznyuk
Γεννήθηκε το 1964 στη Ρωσία. Σπούδασε στο Κρατικό Ινστιτούτο Τέχνης της Μόσχας. Είναι μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών της Μόσχας από το 1998. Ασχολείται επαγγελματικά με την αγιογραφία από το 1992, και με τη φωτογραφία από το 1998. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 16 εκθέσεις φωτογραφίας, ενώ έχει εκδώσει τρία φωτογραφικά λευκώματα: “Monastyr St. Paul on Mount Athos”, “From the Solovki to the Aegean Sea”, “Deserts New Fivaida Athos”. Έχει επισκεφθεί και φωτογραφίσει το Άγιον Όρος τρεις φορές.


Ali Borovali
Γεννήθηκε το 1958 στην Τουρκία. Απόφοιτος του Boğaziçi University Business Administration School της Κωνσταντινούπολης, απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Φλώριδα των ΗΠΑ, όπου επίσης σπούδασε και φωτογραφία, το διάστημα 1981-1984. Τα επόμενα χρόνια, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον τομέα του φωτορεπορτάζ. Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις για το έργο του, το οποίο έχει δημοσιευθεί σε εθνικά και διεθνή περιοδικά, όπως τα Atlas, National Geographic Traveler, GEO, Discovery Magazine, Le Monde2, Elle, Marie Claire, Skylife, Maison Française κ.ά. Το έργο του έχει παρουσιαστεί ευρέως στην Τουρκία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (2001, 2002). Έχει επισκεφτεί και φωτογραφίσει πολλές φορές το Άγιον Όρος, και μέρος αυτής της δουλειάς του έχει παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Φωτοδημοσιογραφίας Visa Pour L' Image στο Perpignan στη Γαλλία (2004).


Zbigniew Kosc
Γεννήθηκε το 1951 στην Πολωνία. Έχει διδακτορικό στην κοινωνική ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, όπου εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης, όπως και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Αργότερα σπούδασε φωτογραφία και γραφιστική στην Gerrit Rietveld Academie στο Άμστερνταμ, όπου και εδρεύει από το 1980. Έχει φωτογραφίσει τα αρχαία ερείπια σε χώρες όπως η Αίγυπτος και το Κουρδιστάν, αλλά και την αρχιτεκτονική μεγαλουπόλεων όπως η Ρώμη, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και η Αγία Πετρούπολη. Είναι γνωστός για τις φωτογραφίες του στον Άθω και τη μοναστική πολιτεία της Ελλάδας. Το πρώτο του φωτογραφικό βιβλίο με τίτλο “Athos” εκδόθηκε στη Ζυρίχη το 1988. Έργα του έχουν δημοσιευθεί ευρέως και έχουν εκτεθεί πολλές φορές σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
www.zbigniewkosc.nl


 Zoran Purger
Γεννήθηκε το 1954 στη Σερβία. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 συμμετείχε στο ίδρυμα του φωτογραφικού αρχείου της σχολής αγιογραφίας του Μοναστηριού Žiča της Σερβίας. Από το 1976 είναι μέλος της Ένωσης Φωτογράφων και από το 1994 της Ένωσης Εφαρμοσμένων Τεχνών Καλλιτεχνών και Σχεδιαστών (ULUPUDS) της Σερβίας. Από το 2007 επίσης συνεργάζεται με την Αγιορείτικη Φωτοθήκη. Την περίοδο 2012-2013 ήταν επισκέπτης καθηγητής φωτογραφίας στον Τομέα Μέσων και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Singidunum στο Βελιγράδι. Μια από τις σημαντικότερες εργασίες του αποτελεί η έκθεση με τους θησαυρούς της Μονής Χιλανδαρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με την τεχνική cibachrome. Έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα εφτά ατομικές εκθέσεις στη Σερβία, ενώ το 2014 η έκθεσή του με τίτλο “Existence in parallel time line”, αφιερωμένη στο Άγιον Όρος, παρουσιάστηκε στην γκαλερί ARTGET στο Πολιτιστικό Κέντρο Βελιγραδίου.

 Εγκαίνια: Δευτέρα  14  Νοεμβρίου 2016 στις 18:00

Διάρκεια έκθεσης: 14 – 27 Νοεμβρίου 2016
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 10: 00 π.μ. έως 14:00 & 18:00 έως 20:30
Σάββατο & Κυριακή 10:00 έως 14:00.

Διεύθυνση: Ειρήνης 12, Κατερίνη

Τηλ: 23510 47445


Λίγα λόγια για την Αγιορειτική Εστία

Η «Αγιορειτική Εστία» είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2000 από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και ουσιαστικά αποτελεί την λειτουργική συνέχεια της Εκθέσεως «Θησαυροί του Αγίου Όρους», που παρουσιάστηκε το 1997, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, στο διατηρητέο κτίριο Νεδέλκου, στην οδό Εγνατία 109, κτίριο το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τις δραστηριότητές της.
Διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο υπό την προεδρεία του εκάστοτε Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Έχει ως επίτιμο Πρόεδρο τον εκάστοτε Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους. Από τα υπόλοιπα έξι μέλη του Συμβουλίου, τα τρία ορίζονται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τα τρία από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Τη θέση του Αντιπροέδρου καταλαμβάνει ένα από τα Ιεροκοινοτικά Μέλη του Συμβουλίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει πενταετή θητεία και ορίζεται στην αρχή της αναλήψεως των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής.
Οι σκοποί της Αγιορειτικής Εστίας, όπως περιγράφονται στο Καταστατικό της είναι οι εξής:
Α. Η διαχείριση του διατηρητέου κτιρίου της πρώην κλινικής Νεδέλκου, ιδιοκτησίας του Δήμου Θεσσαλονίκης επί της οδού Εγνατίας αρ. 109, όπου στεγάζονται τα θρησκευτικής – λατρευτικής και καλλιτεχνικής αξίας παράγωγα εκθέματα, καθώς και συναφείς προς αυτά δραστηριότητες και προγράμματα που αποτελούν λειτουργική συνέχεια της Εκθέσεως «Θησαυροί του Αγίου Όρους».
Β. Η οργάνωση και λειτουργία εκθέσεων που θα αναδεικνύουν τη μακρά μοναστική παράδοση του Αγίου Όρους, το ρόλο εν γένει του Ορθόδοξου Μοναχισμού, την ιστορική και πολιτιστική διαδρομή του και τη μεγάλη πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη και τη σύγχρονη αποστολή του Αγίου Όρους.
Γ. Η οργάνωση βιβλιοθήκης με το σύνολο, ει δυνατόν, των εκδόσεων, ελληνικών και ξένων, για το Άγιον Όρος,  τον Ορθόδοξο  Μοναχισμό και το Βυζαντινό Πολιτισμό.
Δ. Η οργάνωση συνεδρίων, ομιλιών, συμποσίων και άλλων εκδηλώσεων, που θα υποστηρίζουν και θα προβάλλουν τους σκοπούς της Αγιορειτικής Εστίας.
Ε. Η έκδοση επιστημονικών εργασιών, μονογραφιών, καταλόγων, ανατύπων κλπ από τις βιβλιοθήκες των Ιερών Καθιδρυμάτων, τις εκδηλώσεις της Αγιορειτικής Εστίας, ή τις επιμέρους συνεργασίες και ανατεθείσες μελέτες.

Το 2015 ήταν μια χρονιά σταθμός για την Αγιορειτική Εστία καθώς συμπλήρωσε 15 χρόνια δημιουργικής και επιτυχημένης πολιτιστικής, επιστημονικής και πνευματικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη, την χώρα και τον κόσμο.
Διαχειρίστηκε με ευαισθησία, αλλά και επιστημονική δεοντολογία χάρις στο υψηλό επίπεδο των λαμπρών συνεργατών της, ένα μοναδικό προνόμιο να είναι ο φορέας, στον οποίο ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους εμπιστεύθηκαν την ευθύνη να διαχειριστεί, να υπηρετεί και να προβάλλει μία κορυφαία έκφραση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μια σημαντική πτυχή της πολιτιστικής μας ιδιοπροσωπείας και της μακραίωνης σχέσης της Αθωνικής Πολιτείας με την πόλη της Θεσσαλονίκης, την πόλη μετά την Πόλη.


Το έργο της, έργο ικανών, αφοσιωμένων, διεθνώς καταξιωμένων συνεργατών, ατόμων και φορέων, μετρήσιμο και εντυπωσιακό σε μέγεθος και ποιότητα, παραμένει ως μία πολύτιμη πολιτιστική, επιστημονική και πνευματική παρακαταθήκη στη Θεσσαλονίκη.
Δέκα διεθνή Συνέδρια, 300 πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις, εννέα πολυετείς έρευνες, 18 εκθέσεις κειμηλίων, ζωγραφικής, ιστορικών τεκμηρίων, φωτογραφίας, είκοσι οκτώ τίτλοι εκδόσεων, δεκάδες εκδηλώσεις συνθέτουν το κληροδότημα αυτό.
Οι δραστηριότητες της Αγιορειτικής Εστίας στην δεκαπενταετία που πέρασε, υπερκάλυψαν τους στόχους που έθεσαν από την πρώτη στιγμή οι συνιδρυτές, με προγράμματα, δραστηριότητες και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πρωτογενείς έρευνες, εκδόσεις, Συνέδρια, εκθέσεις, και η συνεχώς αναπτυσσόμενη λειτουργία του Βιβλιοπωλείου της, η ίδρυση Βιβλιοθήκης με επίκεντρο την βιβλιογραφία για το Άγιο Όρος,


Η άριστη αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου Νεδέλκου, στο κέντρο της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, όπου και τα ιστορικά μετόχια των Μονών του Αγίου Όρους, η οργάνωση και τήρηση αρχείων, η παροχή δυνατοτήτων σε νέους πτυχιούχους να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση, η ενίσχυση των βιβλιοθηκών στο ελλαδικό και τον διεθνή χώρο, αξιοποιώντας τις δικές της εκδόσεις, αλλά και το εκδοτικό απόθεμα το σχετικό με το Άγιο Όρος, είναι οι σταθεροί τομείς στους οποίους συνεχίζει να δραστηριοποιείται η Αγιορειτική Εστία.
Η παραγωγική και πετυχημένη συνεργασία της με τους άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς και τον επιστημονικό δυναμικό της χώρας, της επέτρεψαν να μπορεί να παρουσιάσει έναν απολογισμό, με προγράμματα και δράσεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου και άριστης οργάνωσης και τεχνικής υποστήριξης.