Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Η Συμβολή της Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου στην απελευθέρωση της πόλεως Κατερίνης

 Σε μια περίοδο που το Ελληνικό κράτος αδυνατούσε να γίνει η μεγάλη μητρόπολη που θα σκέπαζε στην αγκαλιά της το λαό, οι ιερές μονές με την πίστη στην Ορθοδοξία, την πατρίδα,
το έθνος, τις αξίες και με εφάμιλλη δύναμη στο θέλημα του Θεού, αντικαθιστούσαν στα μάτια του λαού το επίσημο κράτος.
Η περίοδος δεν επέτρεπε ελευθερία κινήσεων και σκέψεων. Τα πάντα λειτουργούσαν με βραδείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα ο λαός να ελπίζει – τις περισσότερες φορές- μόνο στην Εκκλησία και στα ιερά μοναστήρια. Ωστόσο, όσο δύσκολο ήταν να λειτουργήσει το επίσημο κράτος και οι θεσμοί του, εξίσου δυσχερές ήταν να πραγματοποιηθεί και το μοναστηριακό έργο.
Σε όλη αυτήν την δύσκολη απελευθερωτική περίοδο, η προσφορά της ιεράς μονής της Παναγίας της Πέτρας, ήταν σημαντική. Η μονή φάνταζε σαν «τη μάνα» της περιοχής. Μέσα στο πλαίσιο αυτό το μοναστήρι προσπαθούσε να ενισχύσει από τη μια το απελευθερωτικό ηθικό των κατοίκων της περιοχής και από την άλλη την ενίσχυση των σχολείων του τόπου. Μέσα σε αυτό ανήσυχο πνεύμα των μοναχών ξεπροβάλλει η προσπάθεια της 7ης Μεραρχίας για την απελευθέρωση της Κατερίνης.


Λίγες ημέρες πριν κηρυχτεί ο πόλεμος, στις 13 Οκτωβρίου του 1912 η ομάδα του Ματαπά κινήθηκε προς το μοναστήρι της Πέτρας μαζί με διακόσιους ογδόντα στρατιώτες όπου και φιλοξενήθηκαν. Χαρακτηριστικά και πολύ σημαντικά είναι όσα γράφονται για την κατάληψη της Κατερίνης και την σπουδαιότητα του χώρου της μονής καθώς και των στενών της Πέτρας για την ευόδωση του σχεδίου απελευθέρωσης. Η προσφορά του Ιερομονάχου και Ηγουμένου της μονής Νικηφόρου Μπουροζίκα ήταν σημαντική ο οποίος έδωσε πολύτιμες και σημαντικές πληροφορίες, προς τους επιτελείς της 7ης Μεραρχίας για το πώς θα κινηθούν προς την Κατερίνη. 
Ο τότε Μέραρχος της 7ης Μεραρχίας ΚΛ. Κλεομένους, αφού κατέλαβε τα στενά της Πέτρας και διανυκτέρευσε εκεί (14 Οκτωβρίου 1912), από το σχετικό σταθμό καρακόλι, βόρεια της μονής, έδωσε το πρωί της επόμενης ημέρας, τη γραπτή «Διαταγή Επιχειρήσεων» με ώρα εκκινήσεως 8η πρωινή στις 15 Οκτωβρίου.
Η μονή της Πέτρας αξιώθηκε από το Θεό να γίνει παράδειγμα προσφοράς προς το λαό σε καιρούς δύσκολους. Εξαιτίας της πολύτιμης αυτής προσφοράς της και της ουσιαστικής δράσης της, έγινε στόχος εξαφάνισης από τους Οθωμανούς. 
Ας ευχηθούμε να μην γίνει στόχος εξαφάνισης και από εμάς σήμερα.