Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγόρασε δύο βυζαντινές εκκλησίες από Τούρκους ιδιώτες που τις πωλούσαν

Με εράνους μεταξύ των ομογενών στις ΗΠΑ, το Φανάρι συγκέντρωσε τα απαραίτητα χρήματα για να αγοράσει δύο βυζαντινές εκκλησίες από Τούρκους ιδιώτες που τις πωλούσαν.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έσωσε δύο βυζαντινές εκκλησίες στην περιοχή της Προύσας προχωρώντας στην… αγορά τους από ιδιώτες. Ο μητροπολίτης Προύσας -και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος, όπου στεγάζεται η Θεολογική Σχολή της Χάλκης- Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης παρέλαβε πριν από μερικές μέρες τα κλειδιά του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών στο χωριό Συγή, κοντά στα Μουδανιά (Moudanya) της Προύσας, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο περιήλθε στην κατχή της μητρόπολης και η εκκλησία της Παναγίας Παντοβασίλισσας στη γειτονική Τρίγλια.
Ο Τούρκος… ιδιοκτήτης του ναού των Ταξιαρχών ζητούσε μέσω γερμανοτουρκικού μεσιτικού γραφείου 400.000 δολάρια και ο μητροπολίτης Προύσας «όργωσε» για έξι μήνες τις ΗΠΑ και συγκέντρωσε από τους ομογενείς άγνωστο ποσό, ικανό ωστόσο για να αγοράσει την εκκλησία.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Μουδανιών, Ραζίμ Μπατμάζ, ζητούσε την αγορά του ναού από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, είχε απευθύνει έκκληση να «παγώσει» η διαδικασία πώλησης μέχρι να βρεθούν τα χρήματα.
Ο μητροπολίτης Ελπιδοφόρος στον ναό των Ταξιαρχών.
«Κάναμε έναν σκληρό και δύσκολο αγώνα για να συγκεντρώσουμε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Ηταν δύσκολο να το βρούμε στην Ελλάδα, λόγω της κρίσης, αλλά μας βοήθησαν οι ομογενείς στην Αμερική», λέει στο «Εθνος» ο μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος.
Ο ρημαγμένος ναός στη Συγή της Προύσας
Ο ναός των Ταξιαρχών είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό, βυζαντινό μνημείο του 8ου αιώνα. Οικοδομήθηκε στη δεκαετία του 780 από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΣΤ΄, προς τιμήν των αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ, οι οποίοι έσωσαν τους κατοίκους των Μουδανιών από μια καταστροφική καταιγίδα, ενώ ανακατασκευάστηκε πλήρως το 1819 έπειτα από έγκριση που έδωσε ο σουλτάνος Μαχμούτ Β’, γιος του Αμπντούλ Χαμίτ Α’. Σήμερα είναι ερειπωμένος, χωρίς πόρτα και πράθυρα, σώζονται ωστόσο εντυπωσιακές αγιογραφίες, μοναδικής τεχνοτροπίας. Μέσα στον ναό και γύρω από αυτόν, ο χώρος έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, ενώ άγρια χόρτα έχουν καλύψει τους τοίχους εξωτερικά και εσωτερικά.
«Δύσκολος αγώνας»
«Τώρα έχουμε μπροστά μας έναν ακόμη δύσκολο αγώνα. Πρέπει να βρούμε χρήματα για την αναστύλωση των δύο σημαντικών ναών, προκειμένου να αποκατασταθούν και να λειτουργήσουν κανονικά», αναφέρει ο κ. Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης, ο οποίος θα αναζητήσει χρήματα μέσω ελληνικών ιδρυμάτων και διεθνών οργανισμών.
Πριν από 9 μήνες η Μητρόπολη Προύσας αγόρασε και τον ερειπωμένο ναό της Παναγίας Παντοβασίλισσας, η θαυματουργή εικόνα της οποίας φυλάσσεται στην ομώνυμη εκκλησία της Ραφήνας. Πρόκειται για μια βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα, που έχει μπει στις σελίδες της παγκόσμιας βιβλιογραφίας για τις εκπληκτικές αγιογραφίες της. Βρίσκεται στην Τρίγλια της Βιθυνίας, πατρίδα του τελευταίου μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσόστομου, και ο Τούρκος ιδιοκτήτ
ης του οικοπέδου είχε οικοδομήσει μια διώροφη οικία, η οποία εφάπτεται στον ναό. Για πολλά χρόνια η εκκλησία λειτουργούσε ως στάβλος και αποθήκη για ζωοτροφές, ενώ στόχος της μητρόπολης Προύσας είναι σε πρώτη φάση να κατεδαφιστεί ένα τμήμα του διώροφου κτίσματος για να αναδειχτεί η εκκλησία με τις σπουδαίες αγιογραφίες.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
https://ellinikanea.gr


http://constantinoupoli.com