Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016, η διήμερη επίσκεψη του κλιμακίου της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της οποίας οι εκπρόσωποι
του οργανισμού συναντήθηκαν με το Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη και μέλη της Διοίκησης του Δήμου.
Στη διάρκεια των συναντήσεων διερευνήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας της Παγκόσμιας Τράπεζας προς την πόλη της Θεσσαλονίκης, σε σχέση με το στρατηγικό σχεδιασμό πάνω σε θέματα κινητικότητας και μεταφορών, διαχείρισης κρίσεων και πολιτικής προστασίας, επιτάχυνσης των επενδύσεων και των βέλτιστων μεθόδων αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η οριστικοποίηση του τρόπου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Παγκόσμιου Οργανισμού.
 Η διήμερη επίσκεψη των εκπροσώπων του οργανισμού, ο οποίος αποτελεί ειδικό συνεργάτη του οργανισμού των «100 Ανθεκτικών Πόλεων», πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης του Δημάρχου Θεσσαλονίκης στα κεντρικά γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, τον περασμένο Ιούλιο.


Ο Γιάννης Μπουτάρης στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας με το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνεργασία, η οποία όπως εκτίμησε, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο αναζήτησης μεθόδων, που θα βελτιώσουν την ποιότητα της διαβίωσης στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στον συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης, στο θαλάσσιο μέτωπο, τον καθαρισμό του Δέλτα του Αξιού καθώς και στην αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων.
        Τέλος, ο Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη συνύπαρξης των πολιτών με τους πρόσφυγες, δίνοντας έμφαση στην ένταξη των προσφυγόπουλων στο σύστημα εκπαίδευσης: «Η κοινωνία μας, ούτως ή άλλως, ιστορικά πολυπολιτισμική, έχει αναμιχθεί με τη νέα κοινωνία των προσφύγων και έχουμε υποχρέωση να διαχειριστούμε αυτή τη νέα κατάσταση. Στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών μας, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε και να εντάξουμε στα σχολεία μας και τα προσφυγόπουλα, για όσο χρονικό διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα. Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε τις συνθήκες για όλους τους μαθητές σε επαρκώς επανδρωμένα αλλά και ασφαλή σχολεία, τα οποία πρέπει να επισκευάσουμε, να συντηρήσουμε ή να δημιουργήσουμε εκ νέου» κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης.


Αποτιμώντας την επίσκεψη του κλιμακίου, από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντική η ευκαιρία αυτή που δίνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης να έχει σαν συνομιλητή και σύμβουλο ένα παγκόσμιο οργανισμό όπως η World Bank για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων».
Το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσαν οι David Sislen (Practice Manager and Mission Leader), Soraya Goga (Lead Urban Specialist), Joaquin Toro (Senior Disaster Risk Management Specialist), Valerie Santos (Senior Urban Specialist), και Niko Schmidt (World Bank offices in Athens).  
Σημειώνεται ότι το κλιμάκιο συναντήθηκε παράλληλα με εκπροσώπους φορέων της πόλης όπως η Εγνατία Οδός Α.Ε., ο ΣΑΣΘ, το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ και η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης Α.Ε.