Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Περί ελονοσίας ο λόγος ...

Η ελονοσία είναι δυνατό να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης αίματος, από ασθενή που φέρει στο αίμα το παράσιτο της ελονοσίας.
Για τον σκοπό αυτό, οι επιστήμονες εφαρμόζουν στη χώρα αυστηρά μέτρα αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου, όσο μικρό κι αν είναι.
Τα παραπάνω επισημαίνουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), περιγράφοντας τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται την τρέχουσα περίοδο.
Ουσιαστικό στοιχείο των μέτρων αυτών, είναι η ακραία σχολαστικότητα των μέτρων ασφαλείας αίματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποκλείονται από την αιμοδοσία οι λεγόμενες“επηρεαζόμενες περιοχές”, δηλαδή περιοχές όπου έχει ανιχνευθεί τουλάχιστον ένα κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.
Ο χαρακτηρισμός αυτός και η λίστα των “επηρεαζόμενων περιοχών” χρησιμοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για την έκδοση κατάλληλων οδηγιών προς τις υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας.
Ο ορισμός των επηρεαζόμενων από την ελονοσία περιοχών, γίνεται από διεπιστημονική ομάδα εργασίας, έπειτα από την εξέταση επιδημιολογικών, εντομολογικών και γεωγραφικών δεδομένων για κάθε κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Αποχαρακτηρισμός

Για ακόμα πιο σχολαστική ασφάλεια του αίματος, η διάρκεια του χαρακτηρισμού της κάθε “επηρεαζόμενης περιοχής” είναι πάνω από ένα έτος και ο αποχαρακτηρισμός γίνεται εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης για δύο περιόδους κυκλοφορίας κουνουπιών.

Η ελονοσία, όπως και άλλα νοσήματα που μεταδίδονται με “διαβιβαστές”, όπως τα κουνούπια, που μεταδίδουν νοσήματα, αποτελούν νοσήματα προτεραιότητας για τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Αυτό συμβαίνει, διότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις περιοχές κυκλοφορίας των κουνουπιών, ενώ η αύξηση των ταξιδιών και της μετανάστευσης παγκοσμίως συνεπάγονται αυτονόητα αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων.
Διάγνωση
Τα εισαγόμενα είναι κρούσματα που η νόσος διαγνώστηκε στη χώρα μας, ενώ είχαν μολυνθεί πριν εισέλθουν σε αυτή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα τέσσερα σποραδικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης τη φετινή περίοδο έως τώρα δεν δικαιολογούν την εκτός μέτρου επικέντρωση στο θέμα.
Ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2011 – 2012, μετά την εφαρμογή συστηματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος, ειδικά στις περιοχές που εμφανίστηκαν συρροές.