Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Εφικτή η ενίσχυση του καπνού με εξισωτική κατά Χόγκαν

Θετικές εξελίξεις στο θέμα του καπνού προκύπτουν από την απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκαθαρίζει ότι μπορούν να
δοθούν πρόσθετες ενισχύσεις σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές από τις εθνικές κυβερνήσεις.


Κομιστής της απάντησης του Ευρωπαίου Επιτρόπου έγινε ο βουλευτής Ροδόπης Ποτάμι Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Αυγούστου συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του στην Κομοτηνή. Σε αυτήν ανακοίνωσε την απάντηση του επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε. κ. Hogan που δόθηκε μετά από συνεργασία του ιδίου με τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού κ. Μίλτο Κύρκο και στην οποία αναφέρεται ότι «οι εκτάσεις που προορίζονται για οποιοδήποτε είδος παραγωγής μπορεί να είναι επιλέξιμες για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης που καθορίζεται στον τίτλο III του κανονισμού (EΕ) αριθ. 1307/2013, υπό τον όρο ότι ο γεωργός ενεργοποιεί τα δικαιώματα ενίσχυσης και συμμορφώνεται με τον ορισμό των «επιλέξιμων εκταρίων» (άρθρο 32 παράγραφος 2 στοιχείο α) του εν λόγω κανονισμού).
Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν πρόσθετη ενίσχυση στους γεωργούς των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα που ορίζονται στο κεφάλαιο IV - άρθρα 48 και 49 του εν λόγω κανονισμού. Τέλος, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 για την αγροτική ανάπτυξη επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη να χορηγούν ενισχύσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα». Σύμφωνα με τον βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ είναι στα χέρια της κυβέρνησης πλέον να δώσει τα χρήματα αυτά στους καπνοπαραγωγούς της Θράκης.
Η ερώτηση στην Κομισιόν για τον μπασμά
Της απάντησης του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας είχε προηγηθεί ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Ποτάμι Ιλχάν Αχμέτ στην Κομισιόν. Σε αυτήν γινόταν ειδική αναφορά στην καλλιέργεια του καπνού στην Θράκη. Αναλυτικότερα: «Η ανάπτυξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της υπαίθρου, είναι στην ουσία μια διαδικασία περιφερειακής ανάπτυξης. Πρέπει να μιλούμε για μια ολιστική προσέγγιση στην ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, όπου ο πολιτισμός, το φυσικό περιβάλλον, έχουν την αξία τους, η έννοια της μεταποίησης, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και όλα αυτά μαζί συναρθρώνονται σε ένα πρόγραμμα. Αυτή είναι η λογική της ολοκληρωμένης ανάπτυξης.
Πρέπει να βρεθεί τρόπος να αισθανθούν οι πολίτες στην ελληνική περιφέρεια και, κυρίως, στα ορεινά και φτωχά μέρη, ότι οι πολιτικές που εκπορεύονται από την Ε.Ε. που μεταφέρονται σε τεχνικό επίπεδο, δεν είναι κάτι μακρινό από αυτούς, τους αφορά, γίνεται για αυτούς, είναι δίπλα τους. Οι περιοχές αυτές δεν έχουν μόνο μειονεκτήματα, έχουν και πλεονεκτήματα και αυτά πρέπει την περίοδο αυτή της κρίσης, όπου οι πολίτες αισθάνονται ότι πρέπει να βρουν διέξοδο στην απασχόληση από τα αστικά κέντρα, να τονιστεί ιδιαίτερα σε αυτούς. Όσο καλά προϊόντα και αν παράγουμε στην ελληνική ύπαιθρο, εάν αυτά δεν πάρουν επιτόπου υπεραξία, δεν μπορεί να τροφοδοτήσουν αυτό που θέλουμε όλοι, την αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη. Επομένως, τα προγράμματα και πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες.
Με αφορμή τα παραπάνω και επειδή:
Α) Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η φτωχότερη της Ελλάδας αφού για το οικονομικό 2014 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχονταν σε 11.200€ και ισοδυναμούσε με το 41% του μ.ο. της ΕΕ-28 (Ελλάδα 59 % του μ.ο. της ΕΕ-28) γεγονός που την κατέτασσε τελευταία Περιφέρεια στη χώρα.
Β) Ο καπνός αποτελεί ένα εξαγωγικό προϊόν που συμβάλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και ειδικά ο Μπασμάς που καλλιεργείται στην Θράκη, μια ποικιλία που χρησιμοποιείται στα χαρμάνια των τσιγάρων από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως, όπως συνέβη και πρόσφατα με την εμπορική συμφωνία που κλείστηκε με την Philip Morris
Γ) Στο προϊόν του καπνού πλέον δεν θα χορηγηθούν συνδεδεμένες ενισχύσεις, διότι δεν εντάχθηκε αυτό στο άρθρο 38 όπου περιλαμβάνονται τα προϊόντα που θα λαμβάνουν συνδεδεμένες ενισχύσεις. 
Δ) Μόνο στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, περίπου 6.800 οικογένειες ζούνε αποκλειστικά από την καλλιέργεια του καπνού, διότι αυτή αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι καμία πολιτική ηγεσία μέχρι σήμερα δεν έχει προνοήσει για την διαμόρφωση εναλλακτικών καλλιεργειών που θα αποτελούσαν μια νέα προοπτική τόνωσης του αγροτικού εισοδήματος της συγκεκριμένης περιοχής. 
Στ) Αν δεν επιδοτηθεί ο καπνός που καλλιεργείται, ως επί το πλείστον, σε εδάφη άγονα ορεινά και ξερικά, δεν θα πρόκειται περί αφανισμού απλά μιας καλλιέργειας αλλά μιας κοινωνικής ομάδας, με ό,τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει το γεγονός αυτό στην κοινωνική ισορροπία και την ευημερία της περιοχής μου. 
Ζ) Στην τελική διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ, που θα ισχύσει στη νέα προγραμματική περίοδο 2015-2020, προβλέφθηκε για πρώτη φορά μετά το 2008, το μέτρο της χορήγησης συνδεδεμένων ενισχύσεων, σε ποσοστό από 5% μέχρι 15% του συνόλου των κοινοτικών επιδοτήσεων, σε προϊόντα που λόγω της μεγάλης κοινωνικοοικονομικής τους σημασίας για τις περιφέρειες όπου καλλιεργούνται, χρήζουν μιας συμπληρωματικής ενίσχυσης για να παραμείνουν βιώσιμες και να αποφευχθεί η εγκατάλειψή τους.
Η) Δυστυχώς, στο άρθρο 38 για τις άμεσες ενισχύσεις, από τον κατάλογο των επιλέξιμων προς ενίσχυση προϊόντων, αποκλείστηκε ο καπνός αναιτιολόγητα και παρά την αντίθεση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
Ι) Με δεδομένο ότι ο καπνός είναι προϊόν προστατευόμενο από την Συνθήκη της Ε.Ε. (Παράρτημα 1), η αυθαίρετη εξαίρεσή του από ένα μέτρο αγροτικής πολιτικής, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για παρόμοιες εξαιρέσεις του προϊόντος και των καλλιεργητών και από άλλες πολιτικές στο μέλλον.
Κ) Πρόταση της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Έβρου-Ροδόπης είναι να διατεθεί από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα του Β΄ Πυλώνα της νέας ΚΑΠ για την Ελλάδα που ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ, ποσό 3 ευρώ ανά κιλό για την ενίσχυση της τιμής του καπνού έτσι ώστε η καλλιέργειά του να συνεχίσει να αποτελεί μια βιώσιμη και επικερδή επιλογή για τους αγρότες της Θράκης, για τους οποίους ο καπνός και η καλλιέργειά του, αποτελούν τρόπος ζωής και μέρος της κουλτούρας των κοινωνιών τους».
Η Κομισιόν ερωτάται:
Α) Υπάρχουν περιθώρια για την έμμεση ενίσχυση της ποικιλίας του Μπασμά από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα του Β΄ Πυλώνα της νέας ΚΑΠ για την Ελλάδα που ανέρχονται στα 4,2 δις ευρώ, με ποσό 3 ευρώ ανά κιλό έτσι ώστε η καλλιέργειά του να συνεχίσει να αποτελεί μια βιώσιμη και επικερδή επιλογή για τους αγρότες της Θράκης και να διατηρηθεί ως στοιχείο αναπόσπαστο της τοπικής οικονομίας, της παράδοσης και του πολιτισμού της Θράκης;
Β) Μπορούν να απορροφηθούν πόροι σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές που παράγουν καπνό, όπως είναι η Θράκη, από την ελληνική κυβέρνηση, με άλλους τρόπους, όπως είναι για παράδειγμα η αναδιανομή διαθέσιμων πόρων σε ποσοστό 5% του συνολικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ, που θα μπορούσε να δώσει κάθε χώρα-μέλος σε εκείνες τις περιοχές της επικράτειάς της που κρίνει ότι έχουν χάσει όταν έγινε η ανισοκατανομή;»
Η απάντηση της Κομισιόν διά του Κοινοτικού Επιτρόπου Γεωργίας κ. Χόγκαν
«Το σύστημα των ποσοστώσεων παραγωγής για τον καπνό καταργήθηκε το 2004 και οι περισσότερες άμεσες ενισχύσεις της ΕΕ χορηγούνται χωρίς καμία σύνδεση με συγκεκριμένο είδος ή όγκο παραγωγής. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ, οι εκτάσεις που προορίζονται για οποιοδήποτε είδος παραγωγής μπορεί να είναι επιλέξιμες για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης που καθορίζεται στον τίτλο III του κανονισμού (EΕ) αριθ. 1307/2013, υπό τον όρο ότι ο γεωργός ενεργοποιεί τα δικαιώματα ενίσχυσης και συμμορφώνεται με τον ορισμό των «επιλέξιμων εκταρίων» (άρθρο 32 παράγραφος 2 στοιχείο α) του εν λόγω κανονισμού).
Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν πρόσθετη ενίσχυση στους γεωργούς των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα που ορίζονται στο κεφάλαιο IV - άρθρα 48 και 49 του εν λόγω κανονισμού. 
Τέλος, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 για την αγροτική ανάπτυξη επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη να χορηγούν ενισχύσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα.»
Συναντήσεις με τους δημάρχους Αρριανών και Ιάσμου
Έχοντας στα χέρια του την παραπάνω απάντηση ο βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν ξεκίνησε ήδη τις συναντήσεις ενημέρωσης τοπικών φορέων, αρχίζοντας τις επαφές του με τους δήμαρχους Αρριανών και Ιάσμου, Αμέτ Ριτβάν και Καδή Ισμέτ. «Τους παρουσίασα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόσθετη ενίσχυση με τα καπνά διότι αν και οι δήμαρχοι δεν έχουν άμεση αρμοδιότητα στην επίλυση αυτού του ζητήματος, μολαταύτα ως τοπικοί άρχοντες και ως δήμοι στην περιοχή των οποίων οι κάτοικοι καλλιεργούν κατά 90% καπνό, ζητείται η συμπαράστασή τους και η βοήθειά τους σε αυτό το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής». 
Τους ανέφερε ότι σε επανειλημμένες ερωτήσεις που είχε καταθέσει στην Βουλή, του απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν δύνανται να δοθούν πρόσθετες ενισχύσεις στους καπνοπαραγωγούς, ότι υπάρχει εμπόδιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Με ερώτηση όμως που κατατέθηκε στην ευρωπαϊκή επιτροπή διά του ευρωβουλευτή του Ποταμιού, Μιλιτιάδη Κύρκου και με δική του πρωτοβουλία, διαπιστώθηκε και απαντήθηκε ότι σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές ότι το κράτος-μέλος ελευθέρως και χωρίς κανένα περιορισμό δύναται να δώσει ενισχύσεις. Οι δύο δήμαρχοι δήλωσαν ότι είναι πολύ θετική αυτή η εξέλιξη, ευχαρίστησαν προσωπικά τον βουλευτή γι’ αυτή την πρωτοβουλία και τόνισαν ότι θα ενημερώσουν πλέον και οι ίδιοι του συνδημότες τους για την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον τομέα των ενισχύσεων της καλλιέργειας του μπασμά. 
Ο βουλευτής ανέφερε, επίσης, ότι αναμένεται η επίσκεψη της διυπουργικής επιτροπής, όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και ζήτησε από τους δύο δημάρχους, σε περίπτωση που κληθούν σε αυτή την σύσκεψη και εκείνοι από την μεριά τους να εκθέσουν το πρόβλημα και να ζητήσουν επιτέλους από την κυβέρνηση να δώσει αυτή την πρόσθετη ενίσχυση στους καπνοπαραγωγούς.
Δείτε σχετικό βίντεο



Πηγή: ΧΡΟΝΟΣ
http://www.agronews.gr/