Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Τόσκας: Η αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ θα φέρει καλύτερη αστυνόμευση

Την πεποίθησή του ότι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας θα οδηγήσει σε καλύτερη αστυνόμευση, εξέφρασε ο αναπληρωτής
υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ τόνισε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις περιοχές εκείνες όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων. Παράλληλα, ο κ.Τόσκας επισήμανε ότι αστυνομικοί που έχουν διατεθεί στη φύλαξη επισήμων θα επιστρέψουν στο δρόμο για την ασφάλεια του απλού πολίτη.
Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας ανέφερε ότι θα αποσυμπιεστεί η κατάσταση που επικρατεί σε νησιά, με τη μεταφορά προσφύγων σε άλλες περιοχές, ενώ σχετικά με το ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων, υπογράμμισε ότι θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της εργασίας τους.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ.Τόσκα:

- Κύριε υπουργέ, αρχικά σας ευχαριστούμε που μιλάτε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τι ακριβώς προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας;
«Το σχέδιο της αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γιατί υπάρχουν γύρω στις 1.200 αυτοτελείς περιφερειακές υπηρεσίες της Αστυνομίας, διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα, λόγω των αναγκών, αλλά και κάποιων αποφάσεων οι οποίες εξυπηρετούσαν άλλα συμφέροντα και όχι την αστυνόμευση. Υπάρχουν, λοιπόν, πάρα πολλά αστυνομικά τμήματα, πάρα πολλές υπηρεσίες, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό. Για παράδειγμα, ένα αστυνομικό τμήμα θέλει πάνω από 15 - 20 άτομα, για να μπορέσει να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες. Τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα έχουν κάτω από 10 άτομα και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Πρέπει επομένως να συγχωνευτούν κάποια αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση. Αυτό μπορεί να δυσαρεστεί κάποιους που είχαν συνηθίσει να έχουν αστυνομικό τμήμα στη γειτονιά τους, όμως, το θέμα δεν είναι να έχουμε ένα κτίριο μη αποτελεσματικό στις λειτουργίες του και το οποίο απλά θα δείχνει την παρουσία του. Το θέμα είναι να υπάρχει αστυνόμευση. Αποσκοπούμε, λοιπόν, στο να κάνουμε την Ελληνική Αστυνομία αποτελεσματική σε όλο τον ελληνικό χώρο. Φυσικά, έχουμε εξαιρέσει τις απομονωμένες περιοχές, τις νησιωτικές, τις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων, στα νησιά κυρίως. Και η όλη διαδικασία έγινε μετά από διαβούλευση που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, στην οποία τον κύριο ρόλο είχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, ο κ.Αναγνωστάκης. Συζήτησε με δημάρχους, με βουλευτές, ενώ οι προτάσεις ξεκίνησαν από κάτω προς τα πάνω και όχι από πάνω προς τα κάτω. Ξεκίνησαν από τις αστυνομικές διευθύνσεις και επιθεωρήσεις. Είναι βήματα εξορθολογισμού, τα οποία οδηγούν σε καλύτερη αστυνόμευση δηλαδή σε καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Βήματα απόλυτα αναγκαία, που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

- Ορισμένοι, μεταξύ των οποίων και συνδικαλιστές της αστυνομίας, υποστηρίζουν ότι με την αναδιοργάνωση αυτή θα προκύψουν λειτουργικά προβλήματα στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Τι τους απαντάτε;
«Εχω ακούσει και τις αντίθετες απόψεις από αστυνομικούς. Μπορώ να πω ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους βλέπουν ως απόλυτα αναγκαίους αυτούς τους εξορθολογισμούς. Βέβαια, κάποιοι θα ξεβολευτούν ή θα αναγκαστούν σε κάποιες περιπτώσεις να πάνε πέντε, δέκα και δεκαπέντε χιλιόμετρα παρά πέρα στο καινούργιο αστυνομικό τμήμα ή κάποιοι θα χάσουν τη διοίκηση. Αλλά το θέμα δεν είναι να «φυτεύουμε» διοικήσεις με ανύπαρκτο αποτέλεσμα. Διοικήσεις των πέντε ανθρώπων. Το θέμα είναι να δημιουργούμε τέτοιους οργανισμούς που να εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο. Η Ελληνική Αστυνομία είναι για να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο. Αυτό το έχουν αποδεχθεί όλοι οι αστυνομικοί και για αυτό δουλεύουν φιλότιμα και βλέπετε τα αποτελέσματα τον τελευταίο καιρό».

- Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υπάρχει έλλειμμα ασφάλειας των πολιτών, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας. Ισχύει αυτό;
«Η Νέα Δημοκρατία ειδικά τώρα, την περίοδο του καλοκαιριού, είχε βάλει σαν στόχο να αναδείξει το νόμο και την τάξη, αλλά αν ανατρέξει κάποιος στα στατιστικά στοιχεία ή στην αίσθηση των πολιτών που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, θα σας πουν όλοι και το ξέρουν όλοι ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Συνεχίζουν και υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες ζητήματα δεν μας ευχαριστούν καθόλου και ακριβώς με την καινούργια αναδιοργάνωση που αναφέρατε πριν και από την οποία θα εξοικονομήσουμε γύρω στους 5.000 ανθρώπους, θα ενισχύσουμε και τα διπλανά αστυνομικά τμήματα που θα δημιουργηθούν, όπως είπα πριν, αλλά και περιοχές ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που είναι προβληματικές».


- Μετά την εξάρθρωση της μεγάλης εγκληματικής ομάδας ναρκωτικών που δρούσε στα Εξάρχεια, έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση αντίστοιχης σπείρας στην περιοχή;
«Ο αγώνας απέναντι στα ναρκωτικά, ο αγώνας απέναντι στο κοινό έγκλημα, η προστασία του κοινωνικού συνόλου, είναι ένας διαρκής αγώνας που πρέπει συνεχώς να βελτιώνεται, γιατί το κοινό έγκλημα αλλάζει μορφές, αλλά και υπάρχουν συνεχείς ανάγκες και συνεχείς απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου για ασφάλεια. Δεν μπορούμε να πούμε ό,τι τελειώσαμε τη δουλειά μας ό,τι τελειώσαμε τα θέματα των ναρκωτικών. Χτυπήθηκε ένα πολύ μεγάλο κύκλωμα, κεντρικά πρόσωπα του κυκλώματος των ναρκωτικών. Δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση ότι δεν θα προσπαθήσουν να αναστηλώσουν τα κυκλώματα αυτά. Αλλά εδώ είμαστε κι αυτή τη φορά είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, με καλύτερη πληροφόρηση και υπάρχει και η εμπειρία της πολύ επιτυχημένης αυτής επιχείρησης που έγινε στα Εξάρχεια και η οποία έγινε αποδεκτή από όλο τον κόσμο. Και των Εξαρχείων και γενικότερα η αποδοχή ήταν πολύ μεγάλη».

- Είσαστε ικανοποιημένος από τις αστυνομικές δράσεις για την πρόληψη και καταστολή της καθημερινής μικροεγκληματικότητας;
«Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία τα οποία δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι το μεγάλο έγκλημα έχει μειωθεί σημαντικά, δηλαδή οι μεγάλες ληστείες και όλα αυτά τα πράγματα. Πλην, όμως, υπάρχει αύξηση στην παραβατικότητα και στο μικρό έγκλημα. Στους πορτοφολάδες και στους κλέφτες μικρών και πολύ μικρών ποσών σε μερικές περιπτώσεις. Επομένως, αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι πρέπει να αυξηθεί η αστυνόμευση στο πεζοδρόμιο, για την προστασία του πολίτη που κυκλοφορεί. Και εκεί σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Παίρνουμε προσωπικό που φυλάει εδώ και πάρα πολλά χρόνια επίσημους, εντός ή εκτός εισαγωγικών, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, πολιτικούς νυν και πρώην και θα δείτε τις ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Θα υπάρξουν αντιδράσεις, βέβαια, για αυτές τις αλλαγές. Δεν έχουμε ψειδαισθήσεις, αλλά ο σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε την ασφάλεια του απλού πολίτη που κυκλοφορεί στο δρόμο και αυτό θα το κάνουμε άσχετα από τις αντιδράσεις κάποιων που δεν θέλουν καμία αλλαγή, καμία μεταρρύθμιση».


- Η Ελληνική Αστυνομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης προσφυγικών ροών από την Τουρκία;
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει το πρόβλημα της μεγάλης συγκέντρωσης προσφύγων στα νησιά. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να αποσυμπιέζουμε την κατάσταση μεταφέροντας κάποιους πρόσφυγες στον ηπειρωτικό χώρο. Πιέζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποδεχθεί περισσότερο κόσμο και προχθές που είχε έρθει ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών συζητήσαμε αυτά τα θέματα. Πιέζει και αυτός ο Διεθνής Οργανισμός, πιέζουν διάφοροι, προκειμένου να αποσυμπιεστεί η κατάσταση. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας θα διατηρηθεί. Η Τουρκία θα συνεχίσει να σέβεται τη συμφωνία. Υπάρχουν κάποιες αυξήσεις σε μερικές περιπτώσεις. Γενικά είμαστε ευχαριστημένοι από την τήρηση της συμφωνίας».

- Γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι, ώστε να εντοπιστούν τυχόν τζιχαντιστές μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών;
«Υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι και από προσωπικό της αστυνομίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά και ξένων, οι οποίοι συνδράμουν το έργο της αστυνομίας στα νησιά, αλλά και στον ηπειρωτικό χώρο. Μπορώ να πω ότι έχουμε ξεκινήσει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια συγκέντρωσης πληροφοριών, προκειμένου να αποφύγουμε δραστηριότητες τέτοιας μορφής. Έως τώρα δεν έχουμε κάτι που να μας ανησυχεί, αλλά εντείνουμε τις προσπάθειές μας, γιατί δουλεύουμε προληπτικά και δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας να καθησυχάσουν γιατί μετά θα είναι αργά. Δουλεύουμε, λοιπόν, προληπτικά, δουλεύουμε οργανωμένα, συστηματικά, συγκεντρώνοντας πληροφορίες και συνεργαζόμαστε και με υπηρεσίες άλλων χωρών».

- Τι γίνεται με το νέο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων;
«Είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το ειδικό μισθολόγιο. Δεν θα ήθελα να προτρέξω αυτή τη στιγμή, γιατί συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει συνεργασία και συζήτηση και με τα άλλα υπουργεία, που ενδιαφέρονται για τα ειδικά μισθολόγια, όπως τα υπουργεία Άμυνας, Υγείας, Δικαιοσύνης. Αλλά κύρια το υπουργείο Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη έχουν πολύ μεγάλο αριθμό προσωπικού - όπως και το υπουργείο Υγείας - που θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια. Οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ασχολούνται κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Ασχολούνται νυχτερινές ώρες, αργίες και επομένως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Το ίδιο υπάρχει και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ίδιο και οι γιατροί. Δεν θέλω να επεκταθώ, όμως, σε άλλα υπουργεία. Έχουν ειδικό περιβάλλον εργασίας. Αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, για να μπορέσουν να κάνουν και αυτοί οι άνθρωποι καλύτερα τη δουλειά τους, αλλά και να εξυπηρετηθεί το κοινωνικό σύνολο. Η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου μπορεί να επιτευχθεί όταν οι άνθρωποι που προσφέρουν αυτό το έργο στο κοινωνικό σύνολο είναι σε θέση να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Νομίζω αυτό έχει γίνει αντιληπτό από όλες τις κατευθύνσεις».

- Κύριε υπουργέ, να περάσουμε τώρα στο θέμα των πυρκαγιών. Οι πυροσβέστες, όπως έχετε τονίσει, επιτελούν με αυταπάρνηση το δύσκολο έργο τους. Παράλληλα, όμως, ένα μέρος των πυροσβεστικών οχημάτων και αεροσκαφών είναι απαρχαιωμένο. Πρόκειται να αντικατασταθούν άμεσα ή στο απώτερο μέλλον;
«Είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι κατασκευής του 1974 ή της δεκαετίας του '70. Επομένως έχουν παλιώσει. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τις συνεχείς βλάβες. Είδατε ότι πέρσι χάσαμε ένα αεροσκάφος, φέτος χάσαμε άλλο ένα, ευτυχώς χωρίς να πάθουν τίποτα οι πιλότοι. Όμως, κάτι πρέπει να κάνουμε. Ήδη έχουν αρχίσει εδώ τα επιτελεία και σχεδιάζουν, για να δούμε τι λύσεις μπορούν να υπάρξουν, αφού λάβουμε, βέβαια, υπόψη το οικονομικό κόστος, γιατί καταλαβαίνετε δεν είμαστε σε εποχή προηγούμενων δεκαετιών, όπου θα έπρεπε να έχουν λυθεί αυτά τα προβλήματα τότε που υπήρχε η δυνατότητα. Δυστυχώς τότε τα έβαλαν κάτω από το χαλί και τώρα προσπαθούμε εμείς, με τα πενιχρά μέσα, να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος δουλεύει με αυτοθυσία. Υπάρχουν και επιπτώσεις και τραυματισμοί και απώλειες. Προχθές ο συντονιστής της Δυτικής Ελλάδας έπαθε κάποιο πρόβλημα υγείας πάνω στην ένταση της δουλειάς του και ελπίζουμε να το ξεπεράσει ο άνθρωπος και να είναι πάλι στην αποστολή του. Αυτό το προσωπικό κάνει ό,τι μπορεί. Είδατε ότι μέσα σε 24 ώρες σβήστηκε με πάρα πολύ δυνατούς ανέμους η φωτιά στη Βόρεια Χίο, το ίδιο και στον Ασπρόπυργο. Έχουν αλλάξει και τα κλιματολογικά δεδομένα, Δηλαδή, έχουμε επιβάρυνση των κλιματολογικών δεδομένων. Έχουμε το πρόβλημα του παλιού υλικού. Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά με καλύτερο συντονισμό και οργάνωση, αλλά πρέπει κάτι να κάνουμε και με τα μέσα. Και δεν εννοώ οπωσδήποτε καινούργια μέσα, εννοώ καλύτερο σχεδιασμό και χρήση όλων των άλλων μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας, δηλαδή σε άλλες χώρες τι κάνουν; Χρησιμοποιούν ό,τι πετάει, να το πω έτσι απλά, προκειμένου να σβήσει τη φωτιά. Θα πρέπει και εμείς να δούμε τι μπορούμε να διαθέσουμε από ιπτάμενα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αεροπυρόσβεση, για να αντιμετωπίσουμε με το φθηνότερο δυνατό τρόπο καταστάσεις που οξύνονται. Οξύνονται, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, που έχουν διαφοροποιηθεί».


www.dikaiologitika.gr