Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Αποζημιώσεις γεωργοκτηνοτροφων από φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές και ασθένειες

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Αποζημιώσεις γεωργοκτηνοτροφων από φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές και  ασθένειες.  

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες  γεωργοκτηνοτρόφοι από τις μεγάλες καταστροφές της παραγωγής λόγω έντονων καιρικών φαινομένων (χαλάζι, έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες κ.ά.) και φυτασθενειών που ήρθαν να προστεθούν στην έτσι και αλλιώς δραματική κατάσταση για την μικρομεσαία  αγροτιά από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική που υλοποιεί πιστά την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, την άγρια φορολογία, τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, τον ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του ΦΠΑ κτλ.
Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί 110.000 δηλώσεις, ενώ το ύψος των ζημιών ξεπερνά με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, τα 80 εκατομμύρια ευρω.  
Για τις καταστροφές αυτές δεν έχει δοθεί καμιά αποζημίωση, αλλα το τραγικότερο όλων είναι ότι δεν έχουν αρχίσει εκτιμήσεις και εξατομίκευση των ζημιών, αφού από τον Απρίλη του 2016 οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ αδυνατούν να προβούν στο εκτιμητικό έργο, με ευθύνη της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή στελέχη της κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΕΛΓΑ που επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές, κοροϊδεύουν με τις δηλώσεις τους ότι θα καλύψουν τις ζημιές, τη στιγμή που με τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ μερικώς αποζημιώνονται, αφού δεν καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια και το πάγιο κεφάλαιο. Ταυτόχρονα προκαλούν δηλώνοντας ότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει χρήματα και πρεπει να καλυφθούν οι αποζημιώσεις με αύξηση των ήδη τσουχτερών ασφαλίστρων.
Οι εκτιμήσεις σταμάτησαν γιατι δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο και δεν καλύπτονται στο σύνολό τους οι δαπάνες διενέργειας του εκτιμητικού έργου των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, την ίδια ώρα που οι πληττόμενοι πληρώνουν τέλη εκτίμησης που φτάνουν συνολικά πάνω από 4 εκατομμύρια ευρω το χρόνο και οι αγρότες συνολικά δίνουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ πάνω από 140 εκατομμύρια ευρω.  Ο κρατικός προϋπολογισμός από το 2011, δεν συνεισφέρει στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και λειτουργεί πλήρως ανταποδοτικά. Γιατί λοιπόν ενώ οι αγρότες πληρώνουν τσουχτερά ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα των γεωτεχνικών εκτιμητών και ταυτόχρονα οφείλει εκτιμημένες ζημιές του 2015 ύψους 30 εκατ. Ευρώ; 
Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια, γιατί αν και εδώ και 10 μήνες υπόσχονταν την εξαίρεση του ΕΛΓΑ από το 3ο μνημόνιο, ωστόσο δεν λύνει το πρόβλημα για να γίνουν οι εκτιμήσεις, ενώ οι γεωργοκτηνοτρόφοι έχουν χαρατσωθεί από τα ασφάλιστρα και τα επιπλέον έξοδα εκτίμησης. Πολύ περισσότερο που όσο περνάει ο χρόνος, σε πολλές καλλιέργειες χάνονται τα τεκμήρια (μάρτυρες) παραγωγής και ποσοστού ζημιάς που αποτελούν τα αντικειμενικά δεδομένα για να γίνουν οι εκτιμήσεις. Δικαία οι αγρότες περιμένουν αυθαίρετες εκτιμήσεις ψίχουλα.
  
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός  τι θα κάνει άμεσα και γρήγορα η κυβέρνηση, ώστε:
Να αρχίσει επιτέλους η εκτίμηση και καταγραφή των μεγάλων ζημιών από τον ΕΛΓΑ,  ώστε να αποζημιωθούν γρήγορα οι πληγέντες στο 100% και στην πραγματική τους αξία, για το σύνολο των καταστροφών ακόμη και για όσες δεν προβλέπει ο αναχρονιστικός και άδικος κανονισμός του ΕΛΓΑ.


Ο βουλευτής
 Νίκος Μωραΐτης



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΝΘ΄
Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Και τώρα προχωράμε στην τέταρτη με αριθμό 1091/5-7-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Μωραΐτη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις αποζημιώσεις γεωργοκτηνοτρόφων από φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές και ασθένειες.
Ορίστε, κύριε Μωραΐτη, έχετε τον λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, μεταφέρουμε την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα, οι οποίοι βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση για τις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, όπως είναι οι χαλαζοπτώσεις, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες κ.λπ., αλλά και των πολλών ασθενειών, που όπως αναφέρθηκε και στην προηγούμενη ερώτηση, δεν καλύπτονται μέσω ΕΛΓΑ, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν τσουχτερά ασφάλιστρα.
Μέχρι στιγμής, κύριε Υπουργέ, δεν έχει γίνει καμμία καταγραφή αυτών των ζημιών και φυσικά δεν έχουν πάρει καμμία αποζημίωση οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι.
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν πάνω στη βάρβαρη αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΚΑΠ, που αφήνει στην κυριολεξία συντρίμμια στον χώρο της αγροτιάς. Πρόκειται για μια πολιτική που η Κυβέρνησή σας υπηρετεί με ευλάβεια.
Έχουμε, δηλαδή, άγρια φορολογία, φοροληστεία του ΕΛΓΑ, τσουχτερές αυξήσεις στον ΟΓΑ, οι οποίες θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες, φορολογία στην αγροτική κατοικία, στα μαντριά, και τώρα και στα χωράφια, μέσω ΕΝΦΙΑ, και στα βοσκοτόπια, αλλά και κατάργηση της επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο, μια σειρά από μέτρα που σπρώχνουν σε βίαιο ξεκλήρισμα τους φτωχομεσαίους κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα.
Αυτές οι καταστροφές που, όπως αναφέραμε, δεν καταγράφηκαν και άρα γι’ αυτές δεν πήραν αποζημίωση οι αγροτοκτηνοτρόφοι, δεν πρόκειται να καταγραφούν και στο μέλλον. Παρά τα όποια «μπαλώματα» που κάνατε με μια τελευταία τροπολογία που αφορά τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ, αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να βγουν έξω να κάνουν καταγραφές, δηλαδή να κάνουν το εκτιμητικό τους έργο, γιατί πραγματικά τα «ψίχουλα» που τους δίνετε δεν ανταποκρίνονται στα έξοδα. Όμως, το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι το τελευταίο διάστημα μέσω του μνημονίου, αλλά και κάτω από αυτήν την πολιτική, έχουν υποστεί ζημιές που ξεπερνούν το 50% του εισοδήματός τους.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι τα χρήματα του ΕΛΓΑ είναι αποκλειστικά από τις εισφορές των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων. Ο κρατικός Προϋπολογισμός δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ, παρά την υποχρέωση που είχε. Ειδικά μετά το 2011 δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ.
Από μια πρόχειρη εκτίμηση, αυτές οι καταστροφές ανέρχονται περίπου στα 80 εκατομμύρια, ενώ έχουμε και πάνω από 30 εκατομμύρια ζημιές, οι οποίες δεν αποζημιώθηκαν και έγιναν τον προηγούμενο χρόνο. Θεωρούμε ότι είναι τεράστια η ευθύνη της Κυβέρνησης για το ότι δεν προχωράει η εκτίμηση αυτού.
Και το κυριότερο απ’ όλα, κύριε Υπουργέ, είναι ότι όσο περνάει ο χρόνος –κάτι που ξέρετε πολύ καλά- χάνονται τα τεκμήρια, οι «μάρτυρες» σε πολλές καλλιέργειες. Αν πάνε, δηλαδή, οι εκτιμητές και έχει παρέλθει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πραγματικά δεν θα μπορούν να κάνουν εκτίμηση για το μέγεθος της ζημιάς.
Ζητάμε λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να πάρετε άμεσα μέτρα τώρα, ώστε να γίνουν οι καταγραφές και να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ρωτάτε αν θα πάρουν άμεσα μέτρα, κύριε Μωραΐτη. Έτσι;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε συνάδελφε.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι η περιγραφή που κάνετε στο ιστορικό μέρος είναι έτσι. Είμαστε σε μια χρονιά που στη χώρα βιώνουμε τις συνέπειες του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Μετά, λοιπόν, από έναν ηπιότατο, σχεδόν ανοιξιάτικο χειμώνα, έχουμε βίαια φαινόμενα με πλημμύρες, χαλάζι και καταστροφές σε όλη την χώρα.
Και είναι πράγματι έτσι όπως το είπατε, ο ΕΛΓΑ χρησιμοποιεί τα χρήματα των ασφαλισμένων -ασφαλιστικός οργανισμός είναι- λειτουργώντας όμως με βάση έναν νόμο, τον νόμο του 2010, ο οποίος προβλέπει επακριβώς ποιες ζημίες αποζημιώνονται.
Για να γίνει κατανοητή μια διαδικασία, έχει σημασία στη Βουλή να πούμε όσον αφορά τον ΕΛΓΑ ότι όταν έχουμε ένα φυσικό φαινόμενο, μια πλημύρα, μια χαλαζόπτωση, αρχικά η Υπηρεσία πρέπει να κάνει επισημάνσεις. Είναι μία πρώτη ενέργεια. Θα κάνω μία αναφορά κλιμάκωσης, για να δούμε τη διαδικασία, η οποία φυσικά και πρέπει να είναι ταχεία και αντικειμενική και γρήγορη, αλλά είναι μία διαδικασία.
Πρέπει, λοιπόν, η Υπηρεσία να κάνει επισημάνσεις. Μόλις, λοιπόν, κάνει επισημάνσεις και έχει τη γνώση, καλεί για να γίνουν αναγγελίες και αφού γίνουν αναγγελίες, κατατίθενται δηλώσεις. Ο ΕΛΓΑ με βάση τις δηλώσεις, σαν τέταρτο βήμα, κάνει τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις. Αυτές οι εκτιμήσεις πρέπει να περάσουν από την επεξεργασία του συστήματος ΟΣΔΕ, για να δούμε αν είναι σωστές, αν αυτός ο οποίος κάνει τη δήλωση, αν αυτός για τον οποίο έγινε η εξατομικευμένη εκτίμηση είναι στο σύστημα ΟΣΔΕ. Και μετά πάμε στη σύνταξη των πορισμάτων. Επί των πορισμάτων οι αγρότες έχουν δικαίωμα να κάνουν ενστάσεις και επί των ενστάσεων –όπου υπάρχουν ενστάσεις– έχουμε τελικά πορίσματα. Έχουμε δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση επτά βήματα, στην περίπτωση των ενστάσεων εννέα βήματα, πράγμα το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, έχει έναν χρόνο, προϋποθέτει μία διαδικασία η οποία απαιτεί και κόπο και έξοδα και χρόνο φυσικά.
Ο ΕΛΓΑ το 2016, αυτούς τους πρώτους μήνες, έχει αποζημιώσει με 112 εκατομμύρια ευρώ για ζημίες του 2015. Όσον αφορά τα χρήματα επομένως των αγροτών, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τους πρώτους μήνες από τον Φεβρουάριο και μέχρι σήμερα, έχει πληρωμές οι οποίες έχουν ανέλθει στα 112 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πήγαν στους ανθρώπους που έχουν πληγεί, που έχουν ζημιωθεί.
Υπήρξε ένα ζήτημα το οποίο αφορούσε τα εκτός έδρας των γεωπόνων-εκτιμητών, οι οποίοι βγαίνουν για να κάνουν τις εκτιμήσεις των ζημιών. Θεωρώ ότι σε έναν μεγάλο βαθμό λύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτήν τη στιγμή η Υπηρεσία του ΕΛΓΑ λύνει ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με τη μετακίνησή τους, για την κάλυψη εξόδων που θα χρειαστούν, για τα ταξί που θα χρειαστούν, τα μεταφορικά κ.λπ., έτσι ώστε σε δύο μέρες να είναι έτοιμοι για να βγουν και τυπικά. Στην πράξη είναι έξω οι εκτιμητές. Θα καλυφθούν, όμως, και τυπικά με αυτές τις συμβάσεις τις οποίες κάνει η Υπηρεσία, ούτως ώστε να ανταποκριθούμε σε όλο το εύρος της ζημίας, που είναι πανελλαδικό.
Θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ευχαριστούμε.
Κύριε Μωραΐτη, έχετε τον λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν απαντήσατε στο κύριο ερώτημα. Εγώ ρώτησα συγκεκριμένα: αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ πηγαίνουν στις ζημιές και κάνουν εκτιμήσεις; Δεν πηγαίνουν.
Πέρα από αυτό, αυτό που κάνατε με τροπολογία πριν λίγες ημέρες, είναι ψίχουλα, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Είτε πρέπει να μην πάνε για εκτιμήσεις οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ είτε πρέπει να βάλουν από την τσέπη τους. Είναι πράγματι ψίχουλα τα έξοδα μετακίνησης και το γνωρίζετε πολύ καλά.
Και βάζετε και ένα άλλο ζήτημα. Ορίζετε πλαφόν σε ό,τι αφορά τα χιλιόμετρα τα οποία πρέπει να κάνουν τον μήνα. Και εγώ σας λέω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, η έδρα του ΕΛΓΑ είναι στο Αγρίνιο. Εάν πάνε οι εκτιμητές προς τη Λευκάδα, που είναι τα σύνορα του Νομού ή προς τη μεριά της Άρτας ή αλλού, θα τα κάνουν μέσα σε δύο-τρεις μέρες αυτά τα πεντακόσια πενήντα χιλιόμετρα. Διότι τα διακόσια πενήντα χιλιόμετρα τα πήγατε στα πεντακόσια πενήντα. Θα τα κάνουν, λοιπόν, μέσα σε λίγες ημέρες. Και αν οι ζημιές είναι εκτεταμένες, ασφαλώς και δεν πρόκειται να καλυφθούν αυτές οι ζημιές σύμφωνα με την τροπολογία που κάνατε.
Κοιτάξτε, για εμάς το κύριο ζήτημα είναι ότι μετατρέπεται συνειδητά ο ΕΛΓΑ σε ανταποδοτικό φορέα, χωρίς καμία στήριξη από τη μεριά της Πολιτείας. Είναι μια συνειδητή επιλογή υποβάθμισης και θα οδηγηθούν οι αγρότες, όσοι βέβαια έχουν τη δυνατότητα, στην ιδιωτική ασφάλιση. Και πρέπει να πούμε ότι δεν είναι μόνον τα χρήματα των τσουχτερών εισφορών στον ΕΛΓΑ  για την ασφάλιση της παραγωγής.
Ανέφερα στην πρωτολογία μου ότι πολλές ασθένειες, όπως και η προηγούμενη που αναφέρθηκε, δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, είτε στη φυτική είτε στη ζωική παραγωγή.
Επιπλέον, οι αγρότες πληρώνουν για τη δήλωση ζημίας ένα ευρώ το στρέμμα και δέκα λεπτά το δέντρο, επομένως στα 170 με 175 εκατομμύρια τα οποία δίνονται μπαίνουν και αυτά τα χρήματα.
Κύριε Υπουργέ, εμείς δεν έχουμε αυταπάτες και δεν καλλιεργούμε αυταπάτες στον χώρο της αγροτιάς ότι πρόκειται να υπάρξει μια πολιτική που θα υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Αυτή η πολιτική «σκοντάφτει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το είπατε κι εσείς απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση. Είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση που βάζει εμπόδια.
Καλούμε τους αγρότες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να παλέψουν για μια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τις δικές τους ανάγκες, μια πολιτική όπου ο μόχθος τους δεν θα συνθλίβεται από τα μονοπώλια.
Κύριε Υπουργέ, κλείνοντας θέλω να πω το εξής: Πριν από λίγες μέρες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο κ. Αποστόλου, μετά από επίμονες ερωτήσεις του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις –γιατί πραγματικά ένα μεγάλο μέρος αυτών των πληγέντων αγροτών σήμερα έχει άμεση ανάγκη από επιδοτήσεις- είχε πει ότι στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας -Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή είπε συγκεκριμένα- σύμφωνα με το άρθρο 68 θα δοθούν εξισωτικές αποζημιώσεις σε μια σειρά από κόσμο και μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αυτοί οι εργαζόμενοι.
Εμείς στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Άλλωστε, είναι χρήματα τα οποία είναι των παραγωγών και πρέπει να πληρωθούν για να μπορούν να ανταποκριθούν.
Βέβαια, εμείς ως κόμμα έχουμε άλλη άποψη σ’ ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ. Εμείς μιλάμε για ενιαίο κρατικό φορέα ο οποίος θα χρηματοδοτείται από το κράτος και από την εισφορά των αγροτών, αλλά θα ανταποκρίνεται…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Εντάξει, αυτό δεν έχει να κάνει με την επίκαιρη ερώτηση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Θα ανταποκρίνεται στο 100% των ζημιών, είτε αυτές είναι στη φυτική παραγωγή είτε είναι στο ζωικό κεφάλαιο. Αναφέραμε και τη οζώδη δερματίτιδα που δεν καλύπτεται…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Μωραϊτη, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Για έναν τέτοιον ΕΛΓΑ καλούμε τους αγρότες να παλέψουν.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα ήθελα απλώς να υπογραμμίσω ότι μετά τις διατάξεις της τροπολογίας που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα και οι οποίες λύνουν εν μέρει το πρόβλημα της μετακίνησης των εκτιμητών-γεωπόνων, για το υπόλοιπο κομμάτι η Υπηρεσία, ο ΕΛΓΑ, αυτή τη στιγμή προβαίνει στην έκδοση των εντολών μετακίνησης για τους γεωτεχνικούς εκτιμητές, η οποία καλύπτει το υπόλοιπο κομμάτι, για να μπορεί η εκτιμητική διαδικασία να γίνει όπως πρέπει, χωρίς να στερηθεί κανείς από τους ασφαλισμένους και πληγέντες παραγωγούς μας τις δυνατότητες που προβλέπει ο νόμος.
Είναι απολύτως σαφές ότι ο ΕΛΓΑ κινείται, λειτουργεί και αποζημιώνει ανταποδοτικά με τα χρήματα τα οποία πληρώνει ο ασφαλισμένος. Είναι σαφές αυτό.
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση η ευθύνη του Υπουργείου, η ευθύνη του ΕΛΓΑ, η ευθύνη της Πολιτείας είναι η επίσπευση των διαδικασιών –γιατί μπορεί να γίνει επίσπευση- και η καλύτερη δυνατή οργάνωση από πλευράς του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να λειτουργούμε ανταποδοτικά καλύπτοντας αυτό το οποίο είναι δυνατό να καλυφθεί.
Έχουμε πει πολλές φορές, είναι γνωστό, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, αλλά από άλλες διατάξεις οι οποίες προβλέπονται και τις καλύπτει το κράτος. Είναι τα ΠΣΕΑ. Αυτή είναι άλλη διαδικασία, η οποία έρχεται συμπληρωματικά να καλύψει όταν έχουμε μεγάλης εκτάσεως ζημίες στη χώρα.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κι εμείς ευχαριστούμε.